Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Na západe raj, zabudnite! Bratislava je tretia najbohatšia v Európe

Výhľad na Bratislavský hrad Zobraziť galériu (4)
Výhľad na Bratislavský hrad (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA/BRUSEL - Obyvatelia Bratislavského kraja pravdepodobne ani len netušili, ako sa majú dobre v Európskej únii. Index regionálnej konkurencieschopnosti, ktorý po tretí raz vypracovala Európska komisia (EK), totiž ukazuje, že podľa HDP na obyvateľa v štandarde kúpnej sily sa práve oni dostali na bronzové tretie miesto v obsiahlom rebríčku a predbehli aj oveľa známejšie metropoly.

Atraktívnosť nášho pracovného trhu: Predbehli sme Poľsko aj Maďarsko, no máme na viac

Čo hodnotí index?

Po rokoch 2010 a 2013 EK uverejnila index regionálnej konkurencieschopnosti pre 263 regiónov EÚ. Ide o štúdiu, ktorá jednotlivým regiónom poskytuje užitočné poznatky a pomáha im zvyšovať ich ekonomickú výkonnosť. Komisia pripomenula, že konkurencieschopný región je taký, ktorý dokáže firmám aj obyvateľom ponúknuť atraktívne a udržateľné prostredie na život a prácu.

Index pozostáva z 11 pilierov, ktoré predstavujú rôzne aspekty konkurencieschopnosti a prostredníctvom týchto pilierov hodnotí silné a slabé stránky regiónov. Piliere sa delia do troch skupín: základná skupina, efektívnosť a inovácie. Základná skupina sa zameriava na päť pilierov: inštitúcie; makroekonomická stabilita; infraštruktúra; zdravie a základné vzdelanie. Tieto piliere predstavujú základné a najdôležitejšie hnacie sily všetkých typov hospodárstva.

Porovnanie Bratislavského kraja s priemerom EÚ.
Zobraziť galériu (4)
Porovnanie Bratislavského kraja s priemerom EÚ.  (Zdroj: ec.europa.eu)

Vďaka novému interaktívnemu webovému nástroju je možná detailnejšia analýza a porovnanie jednotlivých regiónov – s tými, ktoré sú im podobné z hľadiska hrubého domáceho produktu (HDP) na obyvateľa, alebo so všetkými regiónmi EÚ súčasne.

Celkovo sú výsledky z roku 2016 v súlade s rokom 2013. Základnými hybnými silami konkurencieschopnosti zostávajú silné oblasti hlavných miest a metropol. Účinky presahovania je vidno vo väčšine severozápadných európskych krajín, kým vo východných a v južných regiónoch EÚ je tento fenomén oveľa zriedkavejší. V mnohých prípadoch možno sledovať veľké rozdiely v rámci jednotlivých krajín, kde región hlavného mesta predbieha zvyšok krajiny, čo je opätovne aj prípad Slovenska.

Porovnanie Bratislavského kraja a Východoslovenského kraja s priemerom EÚ.
Zobraziť galériu (4)
Porovnanie Bratislavského kraja a Východoslovenského kraja s priemerom EÚ.  (Zdroj: ec.europa.eu)

Bratislavský kraj je tretí najbohatší

Bratislavský kraj si zo štyroch regiónov SR vedie najlepšie. V rebríčku konkurencieschopnosti je na 96. mieste z 263 regiónov, keď na škále od 1 do 100 získal skóre 65,4 bodov. Podľa HDP na obyvateľa v štandarde kúpnej sily (PPS) - keď priemer 28 krajín EÚ je 100 - má Bratislavský kraj hodnotu PPS 187 a tretiu najlepšiu pozíciu zo všetkých 263 regiónov. Na rozvojovej škále od 1 do 5 bodov patrí kraju najvyššie číslo 5.

Ostatné tri slovenské kraje sú v zóne slabšej konkurencieschopnosti, podobne ako väčšina regiónov Estónska, Chorvátska, Lotyšska, Maďarska, Poľska či juhu Portugalska, Španielska a Talianska.

Poradie podľa HDP na obyvateľa v PPS:

1. Luxemburg (Luxembursko)

2. Hamburg (Nemecko)

3. Bratislavský kraj (Slovensko)

4. Groningen (Holandsko)

5. Île-de-France, Francúzsko

Bratislavský hrad
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA)

Ostatné kraje zaostávajú

Západoslovenský kraj má index rozvoja 33,8 (196/263), známku 2 na rozvojovej škále a PPS na úrovni 72 (196/263). Stredoslovenský kraj má index rozvoja 29,7 (233/263), známku 2 na rozvojovej škále a PPS na úrovni 60 (226/263). Východoslovenský kraj má index rozvoja 24 (225/263), známku 2 na rozvojovej škále a PPS na úrovni 52 (241/263).

Najhoršie v rebríčku konkurencieschopnosti dopadli regióny Bulharska, Rumunska ale aj Grécka a najjužnejšie regióny Talianska.
 

Viac o téme: KonkurencieschopnosťBratislavaEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu