Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ďalšie siroty z Novák - tá baňa je peklo!

Peter Schuster († 38) - posledná obeť nováckej bane. Zobraziť galériu (3)
Peter Schuster († 38) - posledná obeť nováckej bane. (Zdroj: Nový Čas)

NOVÁKY - Novácka baňa je ako prekliata! Po štyroch smrteľných úrazoch má na svedomí život ďalšieho baníka. Peter Schuster († 38) - posledná obeť nováckej bane.

Toho po vážnom úraze previezli do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice, kde ho operovali. Peter Schuster († 38) bojoval o život presne mesiac. V pondelok svoj boj prehral a včera ho v Prievidzi pochovali. O smrteľnom úraze však doteraz všetci mlčali! Samotná polícia sa o ňom dozvedela až po baníkovej smrti!

Smrteľný úraz sa stal ešte 11. mája krátko po jednej hodine nadránom. „Peter práve pracoval s tlakovou hadicou. Uvoľnila sa a silno ho udrela do hlavy. Mal ju celú krvavú, “ povedal jeden z baníkov.

K zranenému mužovi okamžite vyštartovali banskí záchranári z Prievidze a po ošetrení ho previezli do bojnickej nemocnice. Jeho stav bol taký vážny, že ho vzápätí museli odviezť na špecializované pracovisko do banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice. „Operovali ho, ale nemohli mu pomôcť. Zomrel presne po mesiaci, odkedy sa mu to stalo,“ povedal Petrov bývalý kolega.

Otázka je, prečo sa verejnosť o celej tragédii dozvedela až po samotnej baníkovej smrti. „V bani sme to všetci vedeli. Také niečo sa medzi chlapmi neutají. Úrazy sú tu časté, denne nám ide o život, je to ťažká práca,“ povedal jeden z baníkov.

Celé nešťastie už v súčasnosti vyšetruje obvodný banský úrad, ktorý rovnako vyšetruje aj tragédiu z vlaňajšieho novembra, pri ktorej masa bahna v jednej z chodieb usmrtila štyroch chlapov. K nešťastnej smrti, rovnako ako k novembrovej tragédii, však nechcel úrad nič prezradiť. „Vyšetrujeme to. Zatiaľ vyšetrovanie nie je ukončené, nebudeme sa k tomu vyjadrovať,“ povedal Bohuš Sliacky z banského úradu.

Podľa neho sa k smrti baníka v týchto dňoch vypracúva odborný posudok. Informácie k smrteľnému úrazu Petra Schustera doposiaľ nemali ani policajti. Tí sa o nešťastí dozvedeli až po smrti baníka od patológa!

Podľa polície však nemusia o všetkých úrazoch zákonite vedieť. Väčšinou si ich totiž rieši pracovný inšpektorát. „Polícia už začala trestné stíhanie pre prečin usmrtenia,“ povedala trenčianska policajná hovorkyňa Lenka Bušová.

Baňa Nováky sa nám k prípadu vyjadrila až potom, ako sme si k nemu vyžiadali informácie. „Úraz sa stal v priebehu tretej pracovnej zmeny na komplexne mechanizovanom pracovisku v ôsmom ťažobnom úseku Bane Nováky. Pri presúvaní sekcie mechanizovanej výstuže na stenovom porube došlo k vytrhnutiu tlakovej hadice, ktorá zasiahla pracovníka do ľavej časti hlavy a spôsobila mu vážne zranenie,“ uviedla hovorkyňa Hornonitrianskych baní Prievidza Adriana Siváková.

EŠTE JEDEN MUŽ BOJUJE O ŽIVOT
Podľa informácií Nového Času sa v nováckej bani zranil približne pred týždňom ešte jeden muž - Marián Baláž (42). Na baníka mal spadnúť kus uhlia s veľkosťou 1,2 x 1,2 metra. Podľa lekára Šimona Kónyu z fakultnej nitrianskej nemocnice mal zlomený 4. a 5. driekový stavec a tlak na miechu spôsobil ochrnutie nôh. Podstúpil približne 3-hodinovú operáciu, kde mu chrbticu spevnili titánovým stabilizátorom. V súčasnosti čaká na prevoz do Národného rehabilitačného centra v Kováčovej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu