Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Farár z Bytče, ktorý vraj predával falošné obrazy, je na slobode

Farár Pavol Trnka z Bytče.
Farár Pavol Trnka z Bytče.

BYTČA - Rímskokatolícky farár Pavol Trnka, ktorého rakúska polícia minulý mesiac zatkla za údajný pokus predať falošné obrazy, sa v utorok vrátil do svojho pôsobiska v Bytči.

ČTK to potvrdili účastníci slávnostnej omše, ktorú farár usporiadal večer po svojom návrate. Dôvod jeho prepustenia ČTK zisťuje od rakúskej justície.

Nitrianska diecéza, pod ktorú bytčianska farnosť spadá, zatiaľ Trnkovo prepustenie nekomentovala. Jej hovorca Dušan Argaláš odcestoval so slovenskými biskupmi do Vatikánu.

Kňaza zatkli začiatkom mája pri pokuse o predaj obrazov vo Schwechate pri Viedni a neskôr ho obvinili z podvodu, za ktorý by mohol dostať trest väzenia do desiatich rokov. Bytčiansky farár podľa rakúskej polície riadil skupinu Slovákov a Rakúšanov, ktorá chcela predať dvanásť obrazov, medzi ktorými boli napríklad falzifikáty Augusta Renoira, Paula Gauguina či Claudea Moneta, celkovo za 16 miliónov eur (540 miliónov Sk).

Trnka zastáva okrem funkcie farára aj pozíciu dekana, teda má na starosti koordináciu aktivít desiatich farností bytčianskeho dekanátu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu