Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Daroval už 70 litrov krvi!

„Pre ten fantastický pocit sa darovať krv oplatí,“ vraví už 140-násobný bezpríspevkový darca krvi Ján Maskaľ (57) z Košíc.
„Pre ten fantastický pocit sa darovať krv oplatí,“ vraví už 140-násobný bezpríspevkový darca krvi Ján Maskaľ (57) z Košíc. (Zdroj: Nový Čas)

KOŠICE - Tomu sa povie výkon! Košičan Ján Maskaľ (57) je rekordérom vo zvláštnej disciplíne. Včera, len tri dni pred Svetovým dňom darcov krvi, bezplatne daroval svoju najvzácnejšiu tekutinu už po stoštyridsiatykrát!

Tak ako vždy doteraz sa cítil výborne. Vraví, že pomáhať druhým je preňho samozrejmosťou.

„Prvýkrát som daroval krv ešte v roku 1968 ako 18-ročný. Vtedy mi išlo hlavne o to, že ako študent som sa ulial zo školy, ale neskôr som prišiel na chuť pocitu, že niekomu pomáham. Sám som utrpel ťažký pracovný úraz, a keď som vtedy vedľa seba videl ďalších chorých, povedal som si - človek nikdy nevie, kedy bude potrebovať pomoc druhého...“ priznal sa darca-rekordér, ktorý je v civile informátorom na rektoráte košickej Univerzity P. J. Šafárika.

Magickú stovku odberov krvi prelomil v roku 1997 a verí si, že to stihne dotiahnuť až k číslu 175! „Pre ten slastný pocit po odbere sa to naozaj oplatí. Nedá sa opísať, lebo je fantastický!“ dodáva Košičan.

Zle mu nikdy nebýva, naopak, už tesne po návšteve nemocnice sa teší na ďalší odber. „Predtým sa dalo ísť na odber každé tri mesiace. Teraz aj po dvoch mesiacoch, ale len štyrikrát do roka,“ dodal nositeľ Diamantovej Janského plakety, ktorý vo svojom živote dohromady daroval už 70 litrov krvi!

Pomohol päťdesiatim!
„Spotreba krvných jednotiek pri zákroku je rôzna, od jednej po štyridsať. V priemere sa používajú pre jedného pacienta tri transfúzne jednotky. Pán Maskaľ teda pomohol už takmer päťdesiatim ľuďom, ktorí akútne potrebovali jeho krvnú skupinu,“ uviedla primárka hematologicko-transfúzneho oddelenia v Šaci Annamária Bratková. Podľa nej je 140-násobné darcovstvo naozaj výnimočné, hoci sú krajiny, kde možno darovať krv aj viac ako štyrikrát do roka.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu