Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Veľká reforma zdravotníctva je tu: Radikálne zmeny v poplatkoch, MAPA okresaných pohotovostí!

Tomáš Drucker predstavuje kľúčové zmeny v zdravotníctve Zobraziť galériu (3)
Tomáš Drucker predstavuje kľúčové zmeny v zdravotníctve (Zdroj: TASR/Martin Baumann)

BRATISLAVA - Dlhoočakávaná reforma zdravotníctva je na svete. Minister Tomáš Drucker ukázal zmeny, ktoré sa dotknú celého Slovenska. Navrhované zmeny by mohli byť v praxi platné v polovici budúceho roka. Pozrite sa, čo všetko sa v slovenskom zdravotníctve už onedlho zmení.

Manažér a bývalý šéf Slovenskej pošty Tomáš Drucker, ktorý nie je členom Smeru, sa podujal na neľahkú úlohu - vyliešiť slovenské zdravotníctvo. Ohlásil veľkú reformu, z ktorej predstavil prvé zmeny. Týkajú sa poplatkov za služby, ale aj skresanie počtu pohotovostí takmer na polovicu.

Toto sú najväčšie zmeny v zdravotníctve:

1. Pacient s nádchou či kašľom by mal za návštevu urgentu v nemocnici po novom zaplatiť 10 eur. Doteraz ho to vyšlo na necelé 2 eurá.

2. Ak ale do nemocnice príde človek s úrazom či v ohrození života, nemal by po novom zaplatiť nič.

3. Takisto sa to bude týkať prípadu, ak na urgente budú pacienta ošetrovať najmenej dve hodiny.

4. Pacienti by na ambulantných pohotovostiach mali po novom zaplatiť dve eurá, teraz sa platí o cent menej. Ak ale lekári nechajú pacienta na pozorovaní alebo posúdia, že ho treba hospitalizovať, takisto by nemal zaplatiť nič.

5. Ubudnú Lekárske služby prvej pomoci (LSPP). Drucker v tejto veci navrhuje stanoviť minimálnu pevnú sieť. Ostatná časť LSPP by sa podľa Druckera ponechala ako doplnková s možnosťou kratšej prevádzky.

6. Pacienti sa budú môcť v ambulanciách lekárov objednať na konkrétny termín. Bude to však po riadnych ordinačných hodinách. Ministerstvo zdravotníctva (MZ) SR označilo takýto čas za doplnkové ordinačné hodiny. Lekári si ich nemusia povinne stanoviť, bude to dobrovoľné. Za takúto službu si lekári môžu od pacienta pýtať sumu do výšky asi 30 eur.

- Prijať pacientov za poplatok budú môcť lekári po 14.00 h. Doplnkové hodiny si budú môcť zriadiť v prípade, ak ordinujú minimálne 30 až 35 hodín týždenne. Pacienti by sa na ne mali prihlasovať cez povinný systém objednávania. Vyšetrenie im lekár bude môcť poskytnúť najskôr 12 hodín po objednaní a najneskôr do 15 dní.

7. Drucker chce pokutovať rôzne neoprávnené poplatky v ambulanciách. Sankcie sa môžu podľa neho pohybovať v tisícoch eur.

Počet pohotovostí sa zníži takmer o polovicu

Štát po novom definuje sieť organizátorov, ktorí budú zabezpečovať ambulantnú pohotovostnú službu v regiónoch a to v pevnej aj doplnkovej sieti. Dnes je na Slovensku 95 pohotovostí pre dospelých, 73 pre deti.

Pevná sieť je povinná a predstavuje:

- 51 miest miest a spádových oblastí pre dospelých a
- 45 miest miest a spádových oblastí pre deti a dorast

Pozrite sa, kde nájdete pohotovosti po novom

- Písmeno H znamená miesto ambulantnej pohotovostnej služby

- Zelené pásmo je dostupnosť pohotovosti do 30 minút

- Žlté pásmo je dostupnosť pohotovosti do 45 minút

Veľká reforma zdravotníctva je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zdravotníctvo)

Veľká reforma zdravotníctva je
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Zdravotníctvo)

 

Viac o téme: Ministerstvo zdravotníctvaTomáš DruckerPohotovosti
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu