Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Meteorológovia vydali ďalšiu výstrahu: MAPA, kde si dávať pozor a situácia na cestách

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Výstrahy druhého a prvého stupňa pred nízkymi teplotami vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) pre celé územia Slovenska okrem Bratislavy. Varovania platia dnes do 9. hodiny, resp. v noci na piatok (20. 1.).

Nebezpečnejší druhý stupeň sa týka celého Slovenska, s výnimkou krajného západu a Košíc (tam platí prvý stupeň). SHMÚ tu očakáva ojedinele dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 20 až mínus 22 stupňov Celzia. Silný mráz predstavuje nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý a pravdepodobnosť poškodenia organizmu je vysoká," varuje ústav.

Meteorológovia vydali ďalšiu výstrahu:
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SHMÚ)

V rámci výstrahy prvého stupňa sa očakáva dosiahnutie minimálnej teploty vzduchu mínus 15 až mínus 20 stupňov Celzia. Táto nízka teplota predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. "Očakávaný mráz nie je v danom ročnom období a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia," pripúšťa SHMÚ. V okrese Zvolen zároveň platí do 10. hodiny výstraha prvého stupňa pred hmlou. SHMÚ tu ojedinele očakáva výskyt hmiel s dohľadnosťou 50 až 200 metrov.

Cesty aj horské priechody sú zjazdné

Všetky sledované úseky diaľnic a rýchlostných ciest na území Slovenska sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký. Zjazdné sú aj cesty I., II. a III. triedy, ich povrch je prevažne suchý až mokrý. Informuje o tom Slovenská správa ciest (SSC) na svojej internetovej stránke. V hornatejších oblastiach, najmä na strednom a východnom Slovensku, sú vozovky pokryté vrstvou čerstvého, kašovitého, alebo utlačeného snehu do troch centimetrov, na cestách nižších kategórií do piatich centimetrov a miestami až do piatich až desiatich centimetrov.

Zľadovatený sneh do dvoch centimetrov sa miestami nachádza na cestách v okresoch Trebišov, Turčianske Teplice (iba III. triedy a do piatich centimetrov), Humenné a Snina a na ceste I/64 Nitrianske Pravno - Fačkovské sedlo. Horské priechody (HP) sú zjazdné, povrch vozoviek je prevažne vlhký až mokrý. HP Vrchslatina, Podspády, Zbojská, Besník, Ďurďošík, Súľová, Grajnár a Herlianske sedlo majú povrch vozoviek pokrytý vrstvou čerstvého, kašovitého alebo utlačeného snehu hrúbky jeden až tri centimetre, na HP Veľké Pole a Cukmantel je vrstva utlačeného snehu hrúbky štyri až päť centimetrov, na HP Huty je to päť až desať centimetrov.

SSC ďalej upozorňuje vodičov, že na cestách I/19 medzi obcami Trhovište a Pozdišovce, I/65 Martin a na cestách v okresoch Vranov nad Topľou, Martin, Turčianske Teplice a Prešov sa pre silný vietor tvoria na otvorených úsekoch snehové záveje a snehové jazyky. Snehové reťaze je nutné použiť na ceste II/584 v úseku Srdiečko - Bystrá pre všetku dopravu, na ceste II/531 v úseku Tisovec (I/72) - hranice okresov Rimavská Sobota/Revúca - hranice okresov Revúca/Brezno a na HP Zbojská pre vozidlá nad 3,5 tony.

Pri nízkych teplotách je na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch zvýšené riziko výskytu námrazy a poľadovice. Vplyvom počasia a poveternostných podmienok na celom území SR môže sneh naviaty na vozovky namŕzať, alebo vplyvom silného vetra sa môžu vytvárať snehové jazyky. Cesty II/576 - Herlianske sedlo, II/549 Úhorná - Krásnohorské Podhradie a III/3227 Spišský Štvrtok - Stratená nie sú v zimnom období udržiavané.

Pre vozidlá nad desať metrov je uzatvorený HP Šútovce a úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom. Na HP Kremnické Bane platí úplná uzávera cesty I/65 v km 91,700 - 96,200 do 20. októbra z dôvodu rekonštrukcie cesty I/65 (zosuv a podmytie cesty).

Viac o téme: PočasieCestyVýstraha
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu