Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Nový rok prináša príjemnú zmenu: Poistencom odpadáva takáto povinnosť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Jan Zemiar)

BRATISLAVA - Ľudia majú o jednu povinnosť menej. V prípade zmeny zdravotnej poisťovne totiž od nového roka nemusia vracať svoje staré preukazy poistenca. Zmeny od januára priniesla novela zákona o zdravotnom poistení. Doteraz za nesplnenie tejto povinnosti hrozila pokuta do 165 eur.

"Poistencom zanikajú aj ďalšie povinnosti súvisiace so zmenou poisťovne. Ide o povinnosť poistenca oznámiť svojmu lekárovi zmenu zdravotnej poisťovne a ak ide o samostatne zárobkovo činnú osobu, už nebude musieť písomne vykázať príslušnej zdravotnej poisťovni výšku preddavku na poistné," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Novela ľudí odbremenila i od ďalších povinností. Rovnako nemusia viac hlásiť zdravotnej poisťovni zmenu mena, priezviska, rodného čísla a trvalého pobytu. "Údaje o štátnych občanoch SR s trvalým pobytom na území SR sú zdravotným poisťovniam poskytované v plnom rozsahu Ministerstvom vnútra SR," vysvetlilo ministerstvo zdravotníctva. Zmeny nastali aj vo vedení zoznamov dlžníkov. V tých budú po novom zaradení neplatiči s dlhom vyšším ako 100 eur, doteraz to bolo desať eur. Zároveň sa definovalo, kto je dlžníkom.

Viac o téme: PreukazZdravotná poisťovňa
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu