Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Na Jahodnej budú opäť vŕtať

Proti ťažbe na Jahodnej protestovali ochranári už minulý rok v lete. Zobraziť galériu (3)
Proti ťažbe na Jahodnej protestovali ochranári už minulý rok v lete.

KOŠICE - Ložisko uránovej rudy pri Košiciach stále zaujíma americkú spoločnosť Tournigan Gold Corporation. Začala s ďalšou etapou prieskumných vrtov a zásoby odhaduje na 23-tisíc ton. Ochranári sú v strehu a zbierajú ďalšie podpisy proti ťažbe tohto nerastu. Už ich majú vyše 36-tisíc.

Predstavitelia spoločnosti tvrdia, že prípadná ťažba by mala minimálny dosah na životné prostredie. Hovoria, že neznehodnotí vodné zdroje v blízkosti, neďalekú rekreačnú oblasť Jahodná ani asi 8 km vzdialené Košice. „Plánujeme tento rok 49 vrtov s dĺžkou 14- -tisíc metrov. Až po ukončení prieskumu chceme vypracovať ekonomickú štúdiu,“ uviedol riaditeľ Kremnica Gold Boris Bartalský. Ak by sa začalo s ťažbou, bolo by to vraj najskôr o 3 až 4 roky.

Ochranári proti zámeru americkej spoločnosti už viackrát protestovali. Zbierajú podpisy proti ťažbe v lokalite blízko Košíc. „Bol by to svetový unikát, mať baňu tak blízko veľkého mesta a len asi 1 km vzdušnou čiarou od vodného zdroja Bukovec,“ myslí si Ladislav Hegy zo spoločnosti Priatelia Zeme. Nesúhlasne sa k prípadnej ťažbe v minulosti vyjadrilo aj mesto Košice.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu