Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Záhady nelegálneho odpadu

Toto je bývalý kameňolom, kam pred týždňom doviezli ilegálny odpad z Rakúska.
Toto je bývalý kameňolom, kam pred týždňom doviezli ilegálny odpad z Rakúska. (Zdroj: Nový Čas)

NOVÁ DUBNICA - Dva kamióny s nebezpečným odpadom ešte stále stoja na slovensko-rakúskej hranici.

Šokujúce skutočnosti okolo nelegálneho odpadu zistil včera Nový Čas. Jediný svedok, ktorý videl, ako prebiehal dovoz nebezpečného rakúskeho odpadu do opusteného kameňolomu pri Novej Dubnici od začiatku do konca, prehovoril. Tvrdí, že celú akciu riadili piati tajomní muži. Tesne predtým, ako na miesto dorazili policajti a šoférov kamiónov zatkli, muži podľa svedka stihli utiecť! Polícia o nich dovčera mlčala...

Muž, ktorý 25. mája pozoroval celú akciu na vlastné oči, sa práve prechádzal pri kameňolome, keď k nemu úzkou rozbitou asfaltkou prišli dva kamióny. „Jeden kamión s dunajskostredskou značkou sem nemohol vyjsť, točil sa dopredu a dozadu, tak som bol zvedavý, čo sa deje. Vravel som si, že sem určite zase doviezli nejaké svinstvo,“ povedal svedok.

Ten nám ako jediným poskytol šokujúcu výpoveď! Zatiaľ o tom, čo videl, nevedia dokonca ani policajti. „Okolo kamiónov behalo päť holohlavých chlapov, čo tu boli s nimi,“ tvrdí svedok. Títo muži podľa neho celý prevoz riadili a krátko pred príchodom polície pravdepodobne vďaka avízu od komplicov stihli ujsť preč. „Zostali tu iba dvaja šoféri. Ja som sa tu ešte motal. O chvíľu vidím, že už sem idú policajti z colnej správy. Jednému vodičovi dali putá. Šoféri ešte ani nestihli nič z kamiónov vyložiť,“ dodal svedok.

Podľa neho piati muži zrejme prišli priamo s kamiónmi, keďže ušli pešo cez lúku. Svedka zatiaľ nevypočula ani polícia. „Nechcem mať nepríjemnosti. Bojím sa o život,“ tvrdí.

Možnosť, že pri dovoze nelegálneho smetia z Rakúska boli aj ďalší ľudia, nám včera nakoniec potvrdila aj hovorkyňa colníkov Andrea Zemanová. „Podľa vyjadrenia vodičov tam boli ešte iní piati alebo šiesti muži, ktorí sa mali zúčastniť na vykládke.“ Podľa nej týchto mužov policajti zatiaľ nezlapali.

Colná správa začala kvôli nelegálnemu odpadu trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. Kamióny odviezli na hranice s Rakúskom. To však spochybnilo, že kamióny s haraburdím pochádzali od nich a nevpustilo ich na svoje územie. Neskôr sa však prišlo na to, že odpad skutočne pochádza z Rakúska a Rakúsko sľúbilo, že poputuje naspäť na ich územie. Kamióny už týždeň stoja na hraniciach v Bergu. V balíkoch sú ukryté plastové fľaše, obaly od liekov, nemocničný odpad či infúzne súpravy.

KAUZA ODPAD: AKO TO PREBIEHALO

25. mája: Policajti zadržali v starom kameňolome pri Novej Dubnici dva kamióny plne naložené odpadom. Vodiči tvrdili, že tovar naložili v piatok v Rakúsku a mali ho priviezť príjemcovi na Slovensko. Ten im prikázal vyložiť odpad v kameňolome.
26. mája: Colníci postúpili prípad policajtom. Tí v sobotu večer zabezpečili sprievod kamiónov na hraničný priechod, cez ktorý zásielka na územie Slovenska prišla.
27. mája: Rakúšania nevpustili na svoje územie kamióny s odpadom. Spochybnili, že odpad patrí im.
28. mája: Slovenská colná správa začala trestné stíhanie pre prečin neoprávneného nakladania s odpadmi. 31. mája: Rakúske úrady stále odmietajú vpustiť kamióny na svoje územie. Slovenská polícia tvrdí, že pohyb kamiónov možno zrekonštruovať pomocou záznamov satelitného navigačného systému.
1. júna: Polícia má satelitné snímky. Tie potvrdzujú, že zadržané kamióny nakladali v rakúskom mestečku Wiener Neustadt. Rakúšania konečne privolili, že odpad poputuje naspäť k nim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu