Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Záchranári majú na konci roka plné ruky práce: Deti a dospelí na mol, nebezpečná pyrotechnika

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Na Silvestra sa otrávi alkoholom desaťkrát viac detí, než v bežný deň v roku. Azda nikoho neprekvapí, že viac pijú aj dospelí. Záchranári evidujú štvornásobný nárast výjazdov k dospelým opitým "do nemoty". Oslavy Nového roku so sebou prinášajú aj vážne poranenia. O dôležitej práci záchranárov sme sa rozprávali s ich hovorcom Borisom Chmelom.

Operačné stredisko záchrannej zdravotnej služby SR na prelome rokov 2015 a 2016 vyslalo záchranku k 122 ľuďom intoxikovaných alkoholom, z toho bolo až 19 detí. V priemerný deň pritom zachraňujú okolo 30 takýchto dospelých a iba dve deti. "Prepitá silvestrovská noc môže mať pre deti až fatálne následky. Alkohol pôsobí na ne účinnejšie ako na dospelých, rýchlejšie sa vstrebáva a dostáva do organizmu. Deti naň nie sú zvyknuté, nemajú odhad. Stretávame sa aj s tým, že vypijú naraz väčšie množstvo tvrdého alkoholu," opisuje skúsenosti z doterajších Silvestrov hovorca OS ZZS SR Boris Chmel.

Boris Chmel
Zobraziť galériu (3)
Boris Chmel  (Zdroj: Foto: emergenci slovakia)

Prvá pomoc

Dôležité je v takejto situácii nespanikáriť, ak je intoxikované dieťa v bezvedomí a dýcha treba ho dať do stabilizovanej polohy, privolať odbornú pomoc a až do príchodu záchranárov kontrolovať pravidelne stav vedomia a dýchania. Ak nedýcha, treba začať okamžitú resuscitáciu. Ak ju volajúci neovláda, tak ho operátor linky 155 navedie a poradí ako na to.

Zranenia na Silvestra

Pri vlaňajšom odpaľovaní zábavnej pyrotechniky počas silvestrovskej noci a vítania Nového roka sa na Slovensku zranilo 34 ľudí, z toho päť detí. Našťastie, ani jeden prípad nebol smrteľný. Najväčším nebezpečenstvom je podomácky vyrobená pyrotechnika. Keď ju už chceme použiť, treba ju kúpiť v stálych predajniach a mala by mať určite návod na použitie.

Záchranári majú na konci
Zobraziť galériu (3)

Najčastejším úrazom pri takýchto výbuchoch sú popáleniny tváre a horných končatín a tiež amputačné poranenia.  Ak sa aj napriek dodržiavaniu všetkých bezpečnostných zásad stane úraz, dôležitá je správna prvá pomoc. Pri popáleninách rýchle a dostatočne dlhé chladenie postihnutého miesta, prekrytie poranenia a zavolanie na linku 155, alebo vyhľadanie lekárskeho ošetrenia.

               

              

Viac o téme: SilvesterPrelom rokov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu