Sobota21. september 2024, meniny má Matúš, zajtra Móric

Nový územný plán Bratislavy: Stop mrakodrapom v centre!

Podľa nového územného plánu nebudú môcť stavať mrakodrapy v najzaťaženejších uzloch hlavného mesta.
Podľa nového územného plánu nebudú môcť stavať mrakodrapy v najzaťaženejších uzloch hlavného mesta. (Zdroj: Nový Čas)

BRATISLAVA - Po 30-ich rokoch bude tvár hlavného mesta upravovať nový územný plán! Investorom sa tak skončil raj, keď mohli stavať, ako sa im chcelo. Územný plán podrobnejšie a prísnejšie vymedzuje lokality, kde sa nesmie stavať. Pribudne aj zeleň.

Schválený materiál bude slúžiť ako podklad pre rozvoj mesta najmenej do roku 2030. „Ide o historický dokument, ktorému sa v mnohých prípadoch investori nebudú tešiť. Je výrazne podrobnejší, má tvrdšie pravidlá,“ povedal primátor Andrej Ďurkovský. To znamená, že detailnejšie vymedzuje plochy, kde sa nesmie stavať. Nový plán hovorí aj o rozšírení zelených plôch a umiestnení výškových budov. Mrakodrapy nebudú môcť stáť v najzaťaženejších uzloch mesta, v pamiatkovej zóne, v pristávacom a vzletovom koridore letiska. Návrhy o konkrétnych obmedzeniach výškových budov však neprešli. Aj napriek tomu zásadný dokument jednomyseľne podporilo 74 mestských poslancov.

Hlasovaniu predchádzala diskusia, v ktorej chceli vystúpiť aj občania, čo im však mestskí páni neumožnili. Podľa primátora Ďurkovského sa poslanci zrejme obávali toho, že diskusia by bola príliš emotívna. Ako ďalej tvrdil, priestor na zapracovanie pripomienok do dokumentov bol a bude. Nový územný plán začne platiť v septembri. Do konca roka musí námestník primátora Tomáš Korček zhromaždiť pripomienky mestských častí a predložiť na zastupiteľstvo informáciu o tom, aké aktualizácie územného plánu sú nevyhnutné.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu