Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

V Zemianskych Kostoľanoch horelo vyše 100 ton plastových fliaš

Požiar vznikol o pol piatej ráno, hasiči ho lokalizovali o 7:32 hod. a až do popoludnia likvidovali menšie ohniská. Zobraziť galériu (4)
Požiar vznikol o pol piatej ráno, hasiči ho lokalizovali o 7:32 hod. a až do popoludnia likvidovali menšie ohniská. (Zdroj: Nový Čas)

TRENČÍN - V Zemianskych Kostoľanoch v okrese Prievidza dnes ráno vypukol požiar drvičky plastových fliaš. Obec aj okolie zahalil nebezpečný hustý čierny dym, ktorý obsahoval jedovaté látky.

Obyvatelia boli rozhlasom vyzvaní, aby nevychádzali z domov a zatvorili si okná. Podľa informácií krajského operačného dôstojníka Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Trenčíne Pavla Koreňa horelo 100 až 150 ton rozdrvených aj celých PET fliaš. Horela aj budova, kde boli zariadenia na drvenie. Predbežné škody podľa Koreňa dosiahli dva až tri milióny korún.

Požiar vznikol o pol piatej ráno, hasiči ho lokalizovali o 7:32 a až do popoludnia likvidovali menšie ohniská. Pri hasené požiaru zasahovali jednotky z Prievidze, Handlovej, dobrovoľníci, ale aj požiarna jednotka Nováckych chemických závodov (NCHZ) a miestny vojenský útvar. Príčiny požiaru sa vyšetrujú.

Ako uviedol pre agentúru SITA Peter Ďanovský z miestneho obecného úradu, pomocou mobilného laboratória z NCHZ vykonali monitoring ovzdušia, ktorý potvrdil únik jedovatých látok. Podľa informácií, ktoré získal od veliteľa zásahu, neboli v takom množstve, aby ohrozili obyvateľov. Ďanovský povedal, že dym z horiacich fliaš, ale aj prepraviek našťastie stúpal rýchlo hore. Cez obec tečie aj rieka Nitra, tá sa však podľa jeho slov nachádza ďalej od miesta požiaru. Z rieky tiež odobrali vzorky.

Ďanovský nezaznamenal, že by niekto z obyvateľov musel v súvislosti s požiarom a hustým dymom vyhľadať lekársku pomoc, nikto zatiaľ nehlásil ani škody na svojom majetku. Linka na drvenie plastových fliaš podľa Ďanovského v obci funguje vyše štyri roky, vlastní ju piešťanská firma.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu