Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Ušetrite tento rok na kúrení: Skúsiť týchto 10 tipov sa oplatí!

Vykurovanie vás môže stáť menej Advertoriál Zobraziť galériu (4)
Vykurovanie vás môže stáť menej (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Vykurovacia sezóna sa začala a vy možno už dnes rozmýšľate nad faktúrou, ktorú dostanete na búduci rok. Ak sa chcete vyhnúť nepríjemnému prekvapeniu, dodržiavajte pri vykurovaní niekoľko našich tipov. Môžete vďaka nim ušetriť desiatky eur!

Nezabudnite odvzdušňovať

Odvzdušňovanie sústavy sa musí robiť pri každom vypustení a napustení vody do systému, alebo po začiatku vykurovacej sezóny. ,,Ak je vzduch v systéme, spôsobuje hlučnosť a vo vykurovacích telesách znižuje ich výkon. Potom musia susedné miestnosti zvýšiť výkon, aby pokryli túto stratu,“ upresňuje Tomáš Solčánsky, odborník zo ZSE. Ak sa vám na odvzdušňovanie nechce myslieť, môžete si zaobstarať samoodvzdušňovacie ventily.

Radiátorom nechajte voľnosť

Máte rovno pred radiátorom skriňu či gauč? V tom prípade sa vzduch v miestnosti nemôže prehriať tak efektívne, ako keby pred ním nebolo nič. Keď chcete ušetriť, porozmýšľajte nad preusporiadaním nábytku, aspoň počas vykurovacej sezóny. Pred radiátorom by v ideálnom prípade nemali byť ani závesy či záclony.

Vykurovanie vás môže stáť
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Skúste reflexné fólie

Inštalujú sa za radiátor, a tak bránia úniku tepla cez stenu a odrážajú ho naspäť do miestnosti. Nejde o tú najestetickejšiu záležitosť, ale najmä v rodinných domoch ju v niektorých priestoroch môžete využiť a ušetriť.

Porozmýšľajte nad zateplením či výmenou okien

Podľa Tomáša Solčánskeho sú práve netesné okná či chýbajúce zateplenie dôvodmi najväčších tepelných strát v dome alebo byte. ,,Napríklad pri starom panelákovom 3-izbovom  byte sa náklady znížia aj o 100 € mesačne, pokiaľ sa dom zateplí aspoň 12 cm izoláciou a vymenia sa staré zdvojené okná. Treba povedať, že v súčasnosti sa okrem plastových vyrábajú aj kvalitné drevené okná s parametrami plastových okien."

Vetrajte, ale s rozumom

V snahe ušetriť ste v zime takmer úplne prestali vetrať? Toto opatrenie nie je vôbec nutné, naopak. Vzduch v miestnosti treba pravidelne meniť, ale správne. Ideálne je vetrať nárazovo a poriadne. Otvorte teda napríklad na 5-10 minút balkónové dvere. Je to rozhodne lepšie, ako nechať hodiny vyklopenú malú vetračku.

Nemusí vám byť doma
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Zatvárajte dvere

V celom príbytku kúrite, iba v miestnosti, ktorú nevyužívate, len temperujete? Nezabudite na nej zatvárať dvere. Inak sa chladnejší vzduch z nej bude miešať s tým vykureným, a tak znižovať jeho celkovú teplotu. V ostatných miestnostiach preto budete musieť na dosiahnutie želanej teploty kúriť dlhšie.

Starajte sa o svoj kotol

Nezabudnite, že jeho pravidelná kontrola je povinná zo zákona a jej zanedbanie by sa vám mohlo veľmi vypomstiť. Ak sa vám nebodaj kotol pokazí, je ideálne mať hneď poruke kontakt na spoľahlivého opravára. Niektoré programy dodávky plynu ho zabezpečia a do určitej sumy aj zaplatia za vás  – nezabudnite túto možnosť v prípade potreby využiť.

Používate kotol starší ako 10 - 15 rokov, alebo spaľujete tuhé palivo a používate menej kvalitné vlhké drevo či tzv. kal? Vedzte, že účinnosť takéhoto zdroja je menej ako 60 – 75 %. Je preto načase porozmýšľať o zmene. ,,Dnešné moderné zaizolované kotly majú účinnosť spaľovania viac ako 87 – 91 % pri dreve, pri plyne aj cez 94 %. Tu môžu byť úspory od 300 € ročne pri 2 - 3 izbovom dome až po 800 € pri dome so stratami 200 GJ. Najefektívnejšie pre vykurovanie sú dnes tepelné čerpadlá, ktoré však majú vyššiu nákupnú cenu. Je vhodné mať okrem nich aj záložný zdroj pre extrémne teplotné podmienky," dopĺňa odborník ZSE Tomáš Solčánsky.

Kotol treba sledovať
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Pracujte s termostatom...

V dobe programovateľných termostatov by bola škoda nevyužiť možnosti, ktoré ponúkajú. Na čas, keď nie ste doma či na noc, si nastavte termostat na nižšiu teplotu. Nebudú sa tak zbytočne vykurovať miestnosti, ktoré nikto nevyužíva. Nezabudnite, že za každý stupeň navyše sa platí. ,,Pokiaľ človek vykuruje na 25°C, náklady sú, samozrejme, vyššie, pričom v hygienických požiadavkách sa uvažuje o vnútornej teplote 20°C. Každý 1°C znamená zvýšenie spotreby tepla, a teda aj financií o 6 %. Kto "vykúri" na 25°C, tak platí o 30 % viac, ako by mal," vysvetľuje Tomáš Solčánsky.

...ale nie priveľmi

Zdá sa vám, že radiátory vykurujú miestnosti akosi pomaly a chcete proces urýchiť tým, že termostat nastavíte na vyššiu teplotu? Je to prirodzené, ale oteplenie tým neurýchlite. Akurát sa bude kúriť dlhšie, aby vzduch dosiahol požadovanú vyššiu teplotu – a vy zaplatíte viac.

Porovnajte ceny

Na poli dodávateľov plynu je dnes viacero hráčov. Oplatí sa zorientovať v ich ponukách – môžete tak ušetriť aj 10 percent nákladov. Okrem samotnej ceny ich produkov si všímajte aj ďalšie benefity, vďaka ktorým môžete ušetriť značné prostriedky.

Článok sme vám priniesli v spolupráci so ZSE

Viac o téme: VykurovanieZSE
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu