Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Srdcervúce slová rodičov Justina (†22), ktorý umrel v Tatrách: Žije v telách štyroch Slovákov

Justin zo Singapuru zahynul na Slovensku Zobraziť galériu (3)
Justin zo Singapuru zahynul na Slovensku (Zdroj: Foto: Facebook, Polícia)

BRATISLAVA - Necelý rok pred obrovskou tragédiu vyslovil študent Justin Tan zo Singapuru želanie. Ak zomrie, chce, aby rodina darovala jeho orgány ľuďom, ktorí to potrebujú. Najsmutnejší osud sa, žiaľ, naplnil. Justin zomrel na Slovensku po tom, čo na auto, ktoré viedol, spadol strom. O prípade sme informovali koncom novembra.

Keď sa smutnú správu dozvedela Justinova rodina, okamžite priletela na Slovensko. Za kamarátom prišli z Česka do nemocnice aj osemnásti spolužiaci. Jeho mozog lekári vyhlásili za mŕtvy a rodičia súhlasili s odpojením milovaného syna od prístrojov. Justin tak o dva dni po prijatí do nemocnice, dňa 25. novembra, zomrel. "Cítili sme, že sa musíme prísť s Justinom na jeho poslednej ceste rozlúčiť," povedal jeden z kamarátov - spolužiakov. 

Justinove orgány žijú v slovenských pacientoch

Justinovi blízki prežívajú najhoršie chvíle svojho života. Ich milovaný syn a brat prišiel do Česka študovať a na Slovenku si ho vzala nezmyselná smrť. Ako informuje straitstimes.com, rodina sa okrem iného chcela uistiť, že bola splnená jeho posledná vôľa. Orgány nebohého Justina srdce, pečeň a obličky boli darované štyrom slovenským pacientom. "Hoci Justinovo telo bolo spopolnené, vieme, že jeho časti aj naďalej žijú v iných štyroch ľuďoch. Dúfame, že Justinov dar ich bude inšpirovať k tomu, aby žili naplno a s rovnakým pozitívnym duchom ako žil náš drahý syn," povedala so zármutkom jeho rodina.

Srdcervúce slová rodičov Justina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB, Polícia)

Justinova posledná vôľa 

"Menej ako pred rokom mi Justin povedal, že by určite chcel po svojej smrti darovať orgány, " zaspomínal so slzami v očiach otec nebohého Justina Mitchel Tan a dodal, že prevoz synových orgánov do Singapuru by bol veľmi náročný, preto súhlasil s darovaním orgánov pre slovenských pacientov. Slovenskí lekári môžu transplantáciu vykonať okamžite. "Som si istý a verím, že Justin tu bol z nejakého dôvodu," povedal otec. "Myslím, že Justin žil svoj život naplno. Nikdy na neho nezabudneme a stále bude s nami, veď niekde na Slovensku stále bije jeho srdce," dodal jeden z kamarátov.   

Srdcervúce slová rodičov Justina
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Foto: FB, Polícia)

Vysoká škola v Singapure, ktorú Justin navštevoval, plánuje v januári špeciálnu spomienkovú bohoslužbu. Škola aj naďalej ponúka rodine a blízkym psychologickú pomoc, aby sa dokázali s obrovskou stratou vyrovnať. "Som hrdý na to, čo Justin v živote dosiahol. Povzbudilo ma, že sme mohli splniť jeho posledné želanie. Veľmi nám chýba, dotkol sa mnoho životov v krátkom čase," uzavrel otec. 


Prečítajte si aj:

Smrť v Tatrách, FOTO Justina (†22) zabil strom: Šľachetný čin rodičov, dar života na Slovensku


Justin Tan zo Singapuru bol na výmennom pobyte v rámci tretieho ročníka štúdiá na Technickej univerzite v Ostrave. Miloval horolezectvo a dobrodružstvá. V druhej polovici novembra sa vybral do Tatier, kde chcel ísť na túru. Kvôli nepriaznivému počasiu a silnému vetru spadol na auto, ktoré šoféroval, strom. Justin v ňom ostal v bezvedomí. V tom čase práve prechádzal horský záchranár, ktorý bežal mladíkovi okamžite na pomoc a privolal kolegov. Justina vyprostili a poskytli mu prvú pomoc. Justin skončil s vážnymi zraneniami v nemocnici, o dva dni na to vydýchol naposledy.  

Viac o téme: NehodaStromTragédia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu