Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Meteorológovia upozorňujú na poľadovicu: Vodiči s ňou musia počítať v týchto krajoch

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - S výskytom poľadovice musia počítať vodiči na mnohých miestach Slovenska aj v piatok (9.12.). Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal v tejto súvislosti výstrahu prvého stupňa pre niektoré okresy Banskobystrického kraja a tiež pre Prešovský a Košický kraj. Výstraha platí do 17.00 h.

Okrem poľadovice môže miestami potrápiť aj silný vietor. Výstraha prvého stupňa platí pre Banskobystrický, Žilinský a Prešovský kraj. Podľa SHMÚ môže vietor na horách vo výške 1500 metrov v týchto okresoch dosiahnuť v nárazoch rýchlosť 90 až 115 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a pre dané oblasti podľa meteorológov bežná, avšak môže predstavovať potenciálne nebezpečenstvo pre ľudské aktivity a spôsobiť škody menšieho rozsahu.

V súčasnosti by mali byť zjazdné všetky sledované diaľničné úseky, rýchlostné cesty, ako aj cesty I., II. a III. triedy. Rovnako zjazdné by mali byť aj horské priechody, ktorých povrch vozoviek je suchý až mokrý. Väčšiu pozornosť si treba dať na horských priechodoch Huty, Vrchslatina, Podspády a Besník s vrstvou kašovitého až utlačeného snehu, na horskom priechode Kremnické Bane, kde sa na vozovke nachádza miestami zľadovatený sneh a tiež na horskom priechode Herlianske Sedlo, kde je poľadovica.

Informuje o tom webový portál zjazdnost.sk, pričom Slovenská správa ciest upozorňuje vodičov na poľadovicu na niektorých cestách v okrese Dunajská Streda, na snehové jazyky v okolí Trstenej a v okrese Námestovo a na viditeľnosť do 50 metrov pre hmlu v okolí Lipian v okrese Sabinov a do 100 metrov v okolí Pezinka a Záborského v okrese Prešov. Riziko vzniku poľadovice je zvýšené aj na mokrých a vlhkých vozovkách, na mostoch a pri vodných tokoch. 

Viac o téme: PočasiePoľadovicaSHMÚ
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu