Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Predpoveď počasia až do Vianoc: Meteorológovia rátajú s ďalšou zmenou, pozor na cestách!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (7)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Meteorológovia už majú jasnú predstavu o tom, aké počasie prinesú Vianoce. Kým však nastane Štedrý deň, čaká nás ešte dlhý pracovný týždeň. Buďte opatrní najmä na cestách, pretože námraza na vozovke môže byť pre vodičov smrteľne nebezpečná.

 

Pondelok

V pondelok v noci bude prevažne zamračené, hmlisto, ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Miestami sa môže vyskytnúť slabé sneženie alebo mrznúce mrholenie. Najnižšia nočná teplota poklesne na -1 až -6, v dolinách a kotlinách až na okolo -8 stupňov Celzia. Meteorológovia zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ) hlásia bezvetrie alebo slabý vietor.

Posledná drsná výprava v dejinách ľudstva: Dobyvateľ južného pólu chcel ísť najprv na sever

Deň sa bude vyznačovať takisto zamračenou oblohou a nízkou oblačnosťou, miestami rátajte s hmlou. Na horách a ojedinele aj v nižších polohách bude zmenšená oblačnosť. Objaviť sa môže mrholenie alebo slabé sneženie. Najvyššia denná teplota dosiahne -4 až 1 stupne, na Záhorí až do 3 stupňov Celzia. Teplota na horách vo výške 1 500 metrov vystúpi na okolo -1 stupeň Celzia. Meteorológovia predpovedajú bezvetrie alebo slabý, na juhozápade popoludní juhovýchodný vietor s rýchlosťou 2 až 6 m/s (5 až 20 km/h).

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

Utorok

V utorok k nám začne prúdiť teplý vzduch. Rátať môžete so zamračenou nízkou oblačnosťou a hmlistým počasím. Na horách a lokálne i v nižších polohách však bude jasno alebo len malá oblačnosť. Iba výnimočne môže mrholiť či slabo snežiť. Najnižšia nočná teplota klesne na -1 až -6, v dolinách a kotlinách ojedinele, najmä na Spiši a krajnom severovýchode na okolo -9 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota vystúpi na -3 až 2, pri slnečnom počasí na 3 až 8 stupňov Celzia. Viať by mal slabý, na západnom Slovensku prevažne juhovýchodný vietor s rýchlosťou 2 až 7 m/s (5 až 25 km/h).

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

Streda

Prílev teplého vzduchu bude pokračovať aj v stredu. Opäť bude zamračené nízkou oblačnosťou alebo aj hmlisto, ojedinele s mrholením či slabým snežením. Na horách, a lokálne tiež v nižších polohách bude jasno alebo len malá oblačnosť. Najnižšia nočná teplota klesne na -2 až -7 stupňov Celzia, len v dolinách a kotlinách by mohlo byť miestami aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota sa vyšplhá na -3 až 2, pri slnečnom počasí však miestami aj na okolo 7 stupňov Celzia. Viať by mal prevažne juhovýchodný vietor s intenzitou 3 až 8 m/s (10 až 30 km/h), na juhozápade a Orave v nárazoch dosiahne miestami okolo 12 m/s (45 km/h). V Košickom a Banskobystrickom kraji bude veternosť väčšinou len mierna.

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

Štvrtok

Vo štvrtok bude prevažne zamračené s nízkou oblačnosťou alebo aj hmlisto, lokálne sa objavia i slabé zrážky. Na horách a ojedinele tiež v nižších polohách bude jasno alebo len malá oblačnosť. Najnižšia nočná teplota poklesne na -2 až -8 stupňov Celzia, v horských dolinách a kotlinách by však mohlo byť aj chladnejšie. Najvyššia denná teplota vystúpi na -4 až 2, pri slnečnom počasí na okolo 6 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

Piatok

Aj posledný pracovný deň v týždni bude zamračený s nízkou oblačnosťou a spojený s hmlou. Lokálne sa môžu objaviť slabé zrážky. Na horách, prípadne aj v nižších polohách, bude jasno až polojasno. Najnižšia nočná teplota poklesne na -2 až -8 stupňov Celzia. Najvyššia denná teplota dosiahne -4 až 2, pri slnečnom počasí okolo 6 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

Sobota

Počasie na Vianoce bude pod vplyvom tlakovej výše, ktorá sa bude cez strednú Európu presúvať smerom na východ. Meteorológovia avizujú oblačno až zamračené, miestami hmlisto a slabé zrážky. Najnižšia nočná teplota sa bude pohybovať v rozmedzí -1 až -7 stupňov Celzia a najvyššia denná teplota v rozmedzí -4 až 2, pri zmenšenej oblačnosti dosiahne okolo 6 stupňov Celzia.

Predpoveď počasia až do
Zobraziť galériu (7)

V Tatrách trvá mierne lavínové nebezpečenstvo 

Vo vyšších polohách Západných a Vysokých Tatier trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V Nízkych Tatrách, Veľkej a Malej Fatre trvá malé lavínové nebezpečenstvo, informoval Igor Žiak zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby. 

Sneh je nerovnomerne rozložený, lavínové nebezpečenstvo je veľmi lokálne, pozornosť si vyžadujú najmä žľaby, závetria a terénne pasce. Snehová pokrývka je však dobre spevnená, uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch, veľké spontánne lavíny sa nepredpokladajú,“ upozornil Žiak s tým, že riziko vzniku lavín vo Fatrách a Nízkych Tatrách je nízke vzhľadom na výšku snehovej pokrývky.

Poľadovica na cestách

Českom dnes otriaslo niekoľko dopravných nehôd. Na diaľnici D1 na 21. kilometri v smere na Brno u Mirošoviec sa dnes pred piatou hodinou rannou stala hromadná nehoda 17 áut. Nehoda si vyžiadala jednu obeť, ďalší ľudia utrpeli ťažké a stredne ťažké zranenia.

Podľa hovorcu hasičov Jaroslava Gabriela na mieste zasahoval vrtuľník záchrannej služby, povolaný bol aj evakuačný autobus. V blízkom okolí sa stali ďalšie dve nehody. Na 19,5. kilometri v smere na Brno sa podľa dopravného webu zrazili dve osobné autá s nákladným, táto nehoda sa zaobišla bez zranení.

Druhá smrteľná nehoda sa stala na 39. kilometri pri Českom Šternberku v smere na Prahu, obeťou bol vodič kamiónu, ktorého zrazilo prechádzajúce auto. Ďalšie nehody sa stali na okresných cestách. Polícia požiadala vodičov, aby dnes kvôli poľadovici vôbec nevychádzali na cestu, ak to nie je bezpodmienečne nutné.

...


 

 


 

Viac o téme: VianocePredpoveď počasia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu