Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Hrôza! Slovensko namočené v globálnom škandále: Daeš získal rakety, ktoré mali zmiznúť v Novákoch

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: Conflict Armament Research)

BRATISLAVA – Znepokojujúce správy. Rakety, ktoré mali zlikvidovať Slováci, mohli skončiť v rukách džihádistov na Blízkom východe. Objavili sa informácie, že cez Slovensko vedie zásobovacia trasa zbraní pre Islamský štát.

"Jedna z možných zásobovacích ciest Islamského štátu začína v slovinských armádnych skladoch a vedie cez Slovensko,“ upozornilo České centrum pre investigatívnu žurnalistiku. Vyplýva to zo zistení Conflict Armament Research, ktorá sa s podporou Európskej komisie zaoberá muníciou vo vojnových oblastiach na Blízkom východe. Na to, že trasa zbraní, ktoré sa našli u islamistov, mohla ísť aj cez Slovensko, upozornilo České centrum. Na Blízkom východe našli totiž muníciu, ktorej šarža zodpovedá tej, ktorú mal likvidovať slovenský štátny podnik v Novákoch.

Raketa TB 8604 nájdená v Sýrii
Zobraziť galériu (3)
Raketa TB 8604 nájdená v Sýrii  (Zdroj: Conflict Armament Research)

Slováci prípad preverujú

Časť munície, ktorú našli v Líbyi a u bojovníkov Islamského štátu v Iraku, má číslo šarže zhodné s muníciou zo slovinských armádnych skladov. Ide o šaržu TB8606. Toto číslo šarže odkazuje na rakety, ktoré boli odoslané v roku 2005 na likvidáciu do Vojenského opravárenského podniku v Novákoch, ktorý v tom čase vlastnil a cez svoj manažment riadil štát. Má ísť o rakety typu OSA M79, ktoré boli zadokumentované v roku 2015 v Tripolise.

Slovinci priznali, že 132 rakiet s uvedenou šaržou bolo odoslaných v roku 2005 na Slovensko na likvidáciu. Slovenské ministerstvo hospodárstva uviedlo, že nikdy neudelilo licenciu na export spomínaných rakiet so šaržou TB8606. Tlačový hovorca Juraj Rybanský dodal, že prípad preverujú.

Raketa TB8606 nájdená v Líbyi
Zobraziť galériu (3)
Raketa TB8606 nájdená v Líbyi  (Zdroj: Conflict Armament Research)

„A mínometné granáty z Iraku sú podľa čísla šarže súčasťou vojenského vybavenia darovaného afganskej armáde. Ak sa počas ďalšieho vyšetrovania preukáže, že munícia používaná bojovníkmi Islamského štátu v Sýrii a Iraku naozaj pochádza zo Slovinska, mal by byť každý úsek cesty - vrátane toho cez Slovensko, podrobený mimoriadnej kontrole,“ píše Centrum. Slovinsko sa ako jediné priznalo, že takúto muníciu malo. Horšie je, že podobná munícia mohla byť v ďalších postjuhoslávskych štátoch.

Viac o téme: RaketyLíbyaIslamský štát
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu