Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tragický omyl českého turistu: Jediný chybný krok a nasledoval smrtiaci pád do doliny!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

POPRAD - Vo Vysokých Tatrách v sobotu zahynul turista, po pošmyknutí na skale pod sedlom Váhy padal približne 200 metrov do doliny. „Po páde zostal nehybne ležať na snehu. Bol pri vedomí, no utrpel vážne poranenia hlavy a jeho stav bol vážny,“ informovala dnes Horská záchranná služba (HZS). Horskí záchranári ho našli vo vážnom stave, po transporte na Popradské pleso sa im ho už však nepodarilo zachrániť.

O pomoc pre svojho kamaráta požiadal v sobotu popoludní český turista. „Pre mimoriadne nepriaznivé počasie nebolo možne nasadenie leteckej techniky. Na miesto okamžite vyrazili záchranári z oblastného strediska HZS z Vysokých Tatier. O súčinnosť požiadali aj svojich kolegov z oblastného strediska HZS v Slovenskom raji. Turistom sa medzitým podarilo dostať kamaráta ku Chate pod Rysmi,“ informovali záchranári. Prvá skupina záchranárov postihnutému na chate poskytla prvú pomoc a následne ho pripravili na náročný pozemný transport. „Postihnutý bol vo vážnom stave na nosidlách Kong transportovaný na Popradské pleso, kde už čakala posádka rýchlej lekárskej pomoci. Žiaľ, turistu sa aj napriek maximálnemu úsiliu zúčastnených nepodarilo zachrániť,“ uviedla HZS. 

V horách momentálne vládne veľmi nepriaznivé počasie, ktoré bude pretrvávať aj v priebehu dnešného dňa. V polohách od nadmorskej výšky 800 nad morom sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý dosiahne krátkodobo, v nárazoch, rýchlosť 115 až 130 kilometrov za hodinu. Vo vyšších polohách, teda nad 2 000 metrov nad morom, prevládajú zimné podmienky. V záveroch dolín sa nachádza miestami 50 centimetrov snehu. „Týmto vyzývame turistov, aby nepreceňovali svoje schopnosti a uvážlivo si vyberali ciele svojich túr s ohľadom na momentálne podmienky, ako aj sezónnu uzáveru turistických značených chodníkov, ktorá potrvá do 15.júna,“ varujú záchranári.

Viac o téme: Vysoké TatryTurista
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu