Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tresty za zločiny majú byť nižšie

BRATISLAVA - Sudcovia možno budú môcť dávať zločincom nižšie tresty ako doteraz. Vyplýva to z návrhov zmien v Trestnom zákone, ktoré má ČTK k dispozícii.

Podľa nich by mali klesnúť dolné sadzby za násilné trestné činy, obmedziť by sa malo ukladanie výnimočných trestov. Na návrhoch zmien, ktoré ešte nemajú definitívnu podobu, pracuje komisia ministerstva spravodlivosti zložená aj zo zástupcov prokuratúry či advokátov.

Povinnosť sudcov ukladať vysoké tresty najmä v prípade mladistvých už skôr kritizoval minister spravodlivosti Štefan Harabin; jeho úrad sa však k pripravovaným zmenám zatiaľ nevyjadril. Za znižovanie trestných sadzieb sa nedávno vyslovil aj generálny prokurátor Dobroslav Trnka. ČTK však vtedy tvrdil, že novela by sa nemala týkať sadzieb za násilné trestné činy.

Podľa aktuálneho návrhu Trestného zákona majú klesnúť dolné sadzby napríklad pri vražde, usmrtení, ublížení na zdraví či pri znásilnení; horné hranice sa však meniť nebudú. Ak napríklad musel doteraz sudca za vraždu uložiť trest od 15 do 20 rokov, po novom by mal mať možnosť s prihliadnutím na okolnosti uložiť aj desaťročný trest.

Znižovanie dolnej sadzby za násilné trestné činy ostro kritizoval jeden z Harabinových predchodcov Daniel Lipšic (KDH), ktorý v roku 2005 presadil súčasné trestné kódexy. "Tento návrh novely trestného zákona je úplne škandalózny. Predpokladám, že do oficiálneho pripomienkového konania sa nedostane," povedal ČTK Lipšic.

Sudcovia by sa podľa návrhu už v budúcnosti nemuseli riadiť prísnymi matematickými výpočtami vo výške trestu. Tie im neraz prikazovali uložiť prísny trest aj v prípadoch, kedy údajne nešlo o skutočne vážny zločin. Pri určovaní trestu by preto mali mať možnosť viac prihliadať na závažnosť konkrétneho činu a menej na jeho formálne naplnenie. Voľnejšie pravidlá však podľa Lipšica môžu spôsobiť, že napríklad dva rozličné súdy uložia za podobný zločin výrazne iné tresty.

V návrhu sa ďalej počíta so zrušením takzvanej asperačnej zásady - teda zvýšením hornej sadzby trestu v prípade spáchania niekoľkých trestných činov naraz. Podľa Lipšica tak bude môcť sudca človeka, ktorý spáchal štyri lúpeže, odsúdiť iba za jednu. "Znovu by bolo možné na Slovensku beztrestne páchať zločiny," tvrdil Lipšic.

Čiastočne sa má obmedziť aj pravidlo "trikrát a dosť", na základe ktorého súd pri treťom odsúdení za násilný trestný čin ukladá doživotné alebo 25-ročné väzenie. Po novom sa má toto pravidlo zavedené po roku 2005 týkať iba násilných trestných činov spáchaných vážnejším spôsobom. Napríklad v prípade lúpeže bude spadať pod túto zásadu až taká lúpež, pri ktorej dôjde k vážnej ujme na zdraví.

Ak sa ministerská komisia definitívne dohodne na zmenách, k návrhu novely sa budú vyjadrovať jednotlivé ministerstvá a schvaľovať ju bude vláda a parlament. Odkedy by mali zmeny začať platiť sa v návrhu neuvádza.

Okrem zmien v Trestnom zákone pripravuje ministerská komisia aj novelu Trestného poriadku. V nej sa podľa informácii ČTK počíta napríklad zo zrušením takzvaného agenta provokatéra pri odhaľovaní korupcie verejných činiteľov. Uvažuje sa údajne aj o tom, že obžalovaný bude mať v prípade oslobodenia od viny právo na odškodnenie za nemajetkovú ujmu.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu