Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Učitelia opäť pohrozili: Ak sa nezvýšia mzdy pre, odchádzame z tohto zväzu

Pavel Ondek
Pavel Ondek (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek má naďalej presadzovať požiadavky školských odborov v kolektívnom vyjednávaní. Rada odborového zväzu sa na tom zhodla v uznesení počas rokovania 3. novembra v Kežmarských Žľaboch.

Rada sa zároveň zhodla na tom, že Ondek nemá podpísať kolektívnu zmluvu vyššieho stupňa, ak nebude obsahovať ustanovenia, ktoré sa týkajú valorizácie platových taríf pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl od 1. januára 2017. Informoval o tom vedúci Úradu Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Juraj Stodolovský.

Rada zväzu ďalej schválila vystúpenie z Konfederácie odborových zväzov (KOZ), ak kolektívna zmluva vyššieho stupňa na rok 2017 nebude obsahovať tieto ustanovenia o valorizácii platových taríf a ak k presadzovaniu platových požiadaviek školských odborov budú mať naďalej negatívny postoj niektoré odborové zväzy združené v konfederácii. 

Ondek na rokovaní zároveň upozornil na zarážajúci postoj hlavného vyjednávača KOZ SR, aby pedagogických zamestnancov, odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl vylúčili z kolektívneho vyjednávania. Prezident KOZ SR Jozef Kollár Radu zväzu uistil, že sa bude snažiť zvrátiť aktuálny vývoj tak, aby valorizácia platov pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl bola súčasťou kolektívnej zmluvy vyššieho stupňa na rok 2017. 

Tarifné platy zamestnancov v štátnej a verejnej službe by sa mali podľa predbežnej dohody od začiatku budúceho roka zvýšiť o štyri percentá. Predbežne dohodnuté zvýšenie platov by sa však netýkalo pedagogických a odborných zamestnancov v školstve, keďže im sa platové tarify zvýšili od začiatku septembra tohto roka o šesť percent. 

Viac o téme: UčiteliaPodmienkyPavel Ondek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu