Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Najkrvavejší útok na školu v Sýrii: Medzi mŕtvymi je 22 školákov a šesť učiteľov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BEJRÚT - Najmenej 35 ľudí vrátane 22 detí zahynulo dnes pri náletoch na dedinu v povstalcami kontrolovanej sýrskej provincii Idlib.

Informovalo o tom sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR), ktoré dodalo, že najmenej šesť leteckých útokov pri areáli školy v obci Haas zrejme vykonali ruské vojenské lietadlá. 

"Mŕtve deti sú školáci a lietadlá sú pravdepodobne ruské," povedal podľa agentúry DPA Riaditeľ SOHR Rámí Abdarrahman. Aktivisti zároveň zverejnili fotografie mŕtvych tiel malých detí so školskými taškami, ktoré označili za obete bombardovania. 

Povstalcami ovládaná provincia Idlib na severozápade Sýrie sa v posledných mesiacoch stala terčom leteckých útokov. SOHR uviedlo, že pri náletoch sýrskeho režimu a Moskvy tam za vyše týždeň zahynulo 89 ľudí vrátane 21 detí. Provinciu Idlib majú pod kontrolou opozičné frakcie islamistov vrátane militantov z hnutia Džabhat Fath aš-Šám, predtým známeho aj ako Front an-Nusra.

Medzi obeťami náletov na sýrsku školu je 22 detí a šesť učiteľov 

Detský fond UNICEF odsúdil stredajšie nálety v okolí školy v sýrskej provincií Idlib, ktoré si vyžiadali najmenej 35 obetí vrátane 22 detí a šiestich učiteľov. "Môže ísť o najkrvavejší útok na školu od začiatku vojny v Sýrii spred vyše piatich rokov," vyhlásil generálny riaditeľ UNESCO Alan Lane, ktorého vyjadrenie dnes citovala agentúra DPA. V prípade, ak išlo o zámerný útok, mohlo by ísť o vojnový zločin, tvrdí šéf UNESCO. 

     

Viac o téme: NáletyRuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu