Streda17. apríl 2024, meniny má Rudolf, zajtra Valér

FOTO Svetová architektúra aj u nás: Bratislava sa zaradí medzi metropoly ako Viedeň či Londýn!

Projekt Sky Park Advertoriál Zobraziť galériu (11)
Projekt Sky Park (Zdroj: Sky Park)

BRATISLAVA – Moderná architektúra v kombinácii s množstvom zelene? Ale áno, svetoznáma architektka Zaha Hadid dokázala, že novostavba nemusí byť len chladný kus železobetónu – a to priamo v Bratislave. Podľa projektu jednej z najznámejších architektiek a držiteľky mnohých ocenení bude meniť svoju tvár niekdajšia priemyselná časť pri uliciach Čulenova, Továrenská a Bottova.

Priestor medzi Dunajom a autobusovou stanicou Mlynské Nivy bol dlhé roky zanedbaný. O jeho plnohodnotnom využití obyvateľmi Bratislavy nemohla byť reč. Aj vďaka štúdiu renomovanej svetovej architektky Zahy Hadid sa situácia čoskoro zmení. V týchto miestach sa totiž už onedlho vybuduje projekt z kategórie tých svetových.

Projekt Sky Park
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Sky Park)

Sky Park nebude len o bývaní v troch rezidenčných vežiach spolu s viac ako 700 bytmi, či dvoch administratívnych budovách. Projekt má predovšetkým zveľadiť bratislavské centrum naozaj unikátnym spôsobom. Rukopis rodáčky z irackého Bagdadu je povestný oblými líniami a odmietaním pravých uhlov a ostrých hrán. Tento prvok nebude chýbať ani v Sky Parku

Nový bratislavský park 

Projekt Sky Park
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: Sky Park)

Jednou z hlavných vizií Zahy Hadid bolo, aby sa ľudia cítili v navrhovaných priestoroch dobre – či ide o budovy určené na bývanie, prácu alebo štúdium. Jedným zo spôsobov, ako to docieliť je zakomponovať do návrhu dostatok zelene, tak ako v prípade Sky Parku. S rozlohou vyše 20 000 metrov štvorcových sa dá plánovaný park veľkosťou prirovnať k Medickej alebo Grasalkovičovej záhrade. Tvoriť ho budú mikro-záhrady veľmi ľahko dostupné aj pre okoloidúcich ľudí.

Zachránená tepláreň

Tepláreň Dušana Jurkoviča
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: SITA)

Okrem výškových budov sa konečne dočká rekonštrukcie aj tepláreň známeho slovenského architekta Dušana Jurkoviča. Dlhé roky bola v dezolátnom stave, hoci ide o jeden z mála zachovaných príkladov zaujímavej technickej architektúry 20. storočia v hlavnom meste. Sky Park tak v sebe spojí to najlepšie z domácej aj zahraničnej tvorby. 

Zaha Hadid bola jedinečná

Zaha Hadid
Zobraziť galériu (11)
 (Zdroj: profimedia.sk)

Predstaviť projekt Sky Parku mala prísť na Slovensko aj samotná Zaha Hadid. Žiaľ, zomrela koncom marca 2016 vo veku 65 rokov, len necelé dva mesiace po tom, čo ako prvá žena v histórii dostala zlatú medailu Kráľovského inštitútu britských architektov (RIBA). Okrem neho sa Hadid mohla pochváliť aj mnohými ďalšími oceneniami. Prestížnu Stirlingovu cenu dostala dokonca hneď dvakrát.

Výber z projektov Zahy Hadid

Plavecký olympijský štadión v Londýne: Areál vznikol pri príležitosti letnej olympiády v roku 2012. V súčasnosti je po prestavbe určený aj širokej verejnosti.

 

Budova Knižnice a vzdelávacieho centra Ekonomickej univerzity vo Viedni: Centrum otvorili na jeseň v roku 2013. Je najvýraznejšou budovou kampusu pre 23 tisíc študentov. 

 

Galaxy Soho v Pekingu: Oblé línie zahaľujú kancelárske, zábavné a obchodné centrum v jednom. Inšpiráciou pre túto stavbu bola klasická čínska záhrada v novom, modernom ponímaní. Výsledok môžete posúdiť sami. 

 

MAXXI - Národné múzeum umenia 21. storočia: Rímska galéria súčasného umenia bola otvorená v roku 2010 a autorke priniesla prvú Stirlingovu cenu.

 

Centrum Heydara Aliyeva v Baku: Bolo dokončené v roku 2012 a jeho súčasťou je veľké auditórium, galéria a múzeum. Táto budova sa okamžite stala jednou z dominánt mesta. Nachádzala sa napríklad aj na poštovej známke vydanej pri príležitosti speváckej súťaže Eurovízia. 

 
Tento článok sme vám priniesli v spolupráci s projektom Sky Park
Viac o téme: Zaha HadidSky Park
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu