Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Speváka na Eurovíziu si už vybrala aj odštiepená Donecká republika

Nikita Džigurda
Nikita Džigurda (Zdroj: twitter.com/JAH-NAT-HAN БРАТАШ G)

DONECK - Samozvanú Doneckú ľudovú republiku (LR) bude v máji na pesničkovej súťaži o Veľkú cenu Eurovízie zastupovať Nikita Džigurda, ktorý sa občanom tejto odštiepeneckej republiky v Donbase stal len minulý týždeň.

Ako informoval na svojej stránke na sociálnej sieti Instagram, jeho účasť odobril najvyšší predstaviteľ DĽR Denis Pušilin. Džigurda, ktorý bol sovietskym a potom ukrajinským hercom, režisérom, scenáristom a spevákom, želanie stať sa občanom DĽR vysvetlil svojím "nesúhlasom s oficiálnou politikou Kyjeva a činnosťou ukrajinských nacionalistov". Svojrázny umelec, ktorý sa okrem iného preslávil rôznymi škandálmi, žiadal aj o ruské občianstvo, ale bol odmietnutý.

Rusko bude na súťaži Eurosong zastupovať 27-ročná speváčka Julija Samojlovová, ktorá sa predstaví piesňou Flame Is Burning. Ukrajinská tajná služba SBU už v pondelok avizovala, že Samojlovovú preverí a na základe toho rozhodne, či speváčke povolí vstup na územie Ukrajiny. Ukrajinský minister vnútra Anton Heraščenko v utorok pripustil, že Samojlovovú v prípade, že by robila "politické vyhlásenia", môžu na Ukrajinu aj nepustiť. 

Dodal však, že ak Samojlovová "verejne nevystupovala v prospech anexie Krymského polostrova a agresie voči Ukrajine", nevidí žiadny problém, ktorý by bránil jej účasti na súťaži o Veľkú cenu Eurovízie. Dodal, že Ukrajina sa bude len tešiť vystúpeniu predstaviteľa Ruska. Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov medzičasom v Moskve potvrdil, že Samojlovová na okupovaný Krym zavítala.

Viac o téme: EurovíziaNikita Džigurda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu