Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Studené počasie trápi celé Slovensko: Meteorológovia prezradili, či ešte príde babie leto

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Príde či nepríde? Pri pohľade z okna to vonku vyzerá skôr na november ako október a babie leto je v nedohľadne. Meteorológovia však hovoria, aby sme ešte nevešali hlavu. V najbližších dňoch sa má počasie trocha umúdriť a čaká nás ďalší teplotný zlom.

Relatívne chladné počasie potrvá na Slovensku približne do štvrtka (13. 10.). Otepliť by sa mohlo v piatok (14. 10.), uvádza Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na Facebooku. Do akej miery sa ale oteplí a ako dlho bude takéto počasie trvať, nevedia meteorológovia zatiaľ odhadnúť. „V každom prípade je zrejmé, že veľmi studený charakter počasia sa v druhej polovici tohto týždňa u nás minimálne na pár dní skončí,“ píše SHMÚ.

FOTO Nezvyčajný úkaz prírody na Orave: Počasie sa zbláznilo, spod snehu sa ozýva jar

Až do oteplenia však bude prevažovať veľká oblačnosť a treba rátať aj so zrážkami. „Najvyššia denná teplota bude v nižších polohách pod normál (zväčša o 3-7 stupňov), nočná minimálna teplota bude väčšinou na úrovni normálu, ale miestami (najmä na východe) aj niečo pod normál,“ spresnili odborníci. V teplejšej časti týždňa sa podľa meteorológov môže vytvoriť inverzia, ktorá pribrzdí vzostup dennej teploty v nižších polohách, ale súčasne aj zablokuje výraznejší pokles nočnej teploty.

„Navyše nad európsku časť Ruska, a tiež aj nad časť Ukrajiny by sa podľa dnešných materiálov mal v tomto týždni vyliať arktický vzduch, ktorý nebude ďaleko od nás. Uvidíme, či sa predpovedné materiály v najbližších dňoch nezmenia,“ dodali meteorológovia.

Podpriemerné teploty

Z meteorologických modelov vyplýva, že tento týždeň sú teploty na Slovensku pod dlhodobým priemerom o jeden až tri stupne Celzia. „Ďalší týždeň (17. 10.-23. 10.) by mal ako celok skončiť teplotne normálny,“ avizuje SHMÚ.

„Situácia je značne komplikovaná a momentálne nie je jasné ani to, do akej miery (a či vôbec) k nám v druhej polovici tohto týždňa od východu prechodne prenikne studený vzduch (najmä v prízemnej vrstve). Ešte ťažšie je momentálne povedať s dostatočnou presnosťou, aký bude budúci týždeň v našej krajine po teplotnej stránke,“ upozornili meteorológovia, podľa ktorých je aktuálne nutné brať dlhodobé predpovede s veľkou rezervou.

Príde babie leto?

Na otázku, či ešte príde babie leto, meteorológovia zatiaľ nevedia odpovedať. Aby sme mohli hovoriť o babom lete, denná teplota by sa musela pohybovať okolo 20 stupňov Celzia, čo je vzhľadom na nízky jesenný dátum v kalendári ešte stále možné. No ak by aj prišlo babie leto, bude mať zrejme len prechodný charakter. Ako doplnili meteorológovia, obdobie babieho leta sa definitívne končí až v polovici novembra a dovtedy ostáva možnosť oteplenia stále pravdepodobná.

...

Viac o téme: JeseňPočasieBabie leto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu