Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Lekári varujú milovníkov sushi: V bruchu muža (32) objavili hnus na FOTO

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/Mark Von Holden/Invision for Eddie Wu Sushi and Sorbet/AP Images)

LONDÝN - Ak si radi pochutnávate na sushi, možno by ste mali prehodnotiť stravovacie návyky. Odborníci upozorňujú, že konzumácia nedostatočne tepelne upravených rýb či plodov mora nemusí byť bezpečná. Rastúca popularita sushi na Západe je vraj spojená aj s nárastom parazitárnych infekcií.

V sushi sa môžu nachádzať parazity, varujú lekári. Odborný magazín British Medical Journal Case Reports upozornil na prípad 32-ročného muža, ktorého hospitalizovali s horúčkou, vracaním a bolesťou brucha. Počas dôkladného vyšetrenia lekárom povedal, že v poslednom období jedol sushi.

Desivá štatistika z prieskumu zamáva vaším jedálničkom: S rybami podvádzali aj na Slovensku!

Gastrointestinálna endoskopia napokon v črevách muža odhalila hmýriace sa larvy parazita, ktorý sa hostil na jeho črevnej výstelke. Vzorky vyšetrenia potvrdili, že ide o druh škrkaviek, ktoré s najväčšou pravdepodobnosťou pochádzali zo sushi. Larvy parazitov sa môžu nachádzať v surovom alebo nedovarenom mäse rýb a chobotníc. Prítomnosť parazitov vyvolala bolestivý črevný zápal.

Lekári varujú milovníkov sushi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: BMJ Case Reports)

Lekárom sa podarilo larvy z črevnej sliznice pacienta odstrániť. Parazitmi škrkavky rodu Anisakis sa ľudia najčastejšie nakazia v Japonsku, ale so zvýšenou konzumáciou sushi sa takéto prípady objavujú aj v západných krajinách. 

Lekári varujú milovníkov sushi:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: BMJ Case Reports)

Viac o téme: ParazitSushiŠkrkavky
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu