Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Matovič bojuje, ale má smolu: Toto rozhodnutie mu pravdepodobne zlomí krk

Igor Matovič. Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Blíži sa Matovičov koniec v parlamente? Jedno rozhodnutie Ústavného súdu mu môže zlomiť krk. Práve na ten súd sa obrátil ale Matovič, ktorý zrejme netušil, že o podobnom prípade už v minulosti rozhodol. Tento prípad dáva voľné ruky výboru, ktorý oprávni o budúcnosti poslanca rozhodnúť parlament! A v ňom to pre Matoviča nevyzerá ružovo.

Problém, ktorý teraz rieši Igor Matovič, už raz Ústavný súd (ÚS) riešil. Bohužiaľ, v jeho neprospech. ÚS uviedol, že zákon neumožňuje Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií skúmať či verejný funkcionár aktívne podnikal alebo nepodnikal. Práve tým sa Matovič včera na tlačovke bránil. Toto rozhodnutie môže výbor oprávniť, aby posunul do parlamentu hlasovanie o odobratí mandátu lídra OĽaNO. Upozornil na to poslanec Miroslav Beblavý.

Ústavný súd už rozhodol...proti Matovičovi

Konkrétne sa v rozhodnutí ÚS píše: "Ústavný súd uvádza, že ústavný zákon neumožňuje výboru skúmať a pri rozhodovaní zohľadniť, či verejný funkcionár aktívne využíval oprávnenie podnikať, prípadne či z tejto činnosti dosahoval zisk. Táto samotná skutočnosť nemá vplyv na rozhodnutie v prípade, ak bolo preukázané, že verejný funkcionár vykonával živnostenskú činnosť, na ktorú sa vzťahuje obmedzenie podľa čl. 5 ods. 2 ústavného zákona. V napadnutom rozhodnutí preto výbor správne konštatoval, že navrhovateľ ako verejný funkcionár porušil zákaz ustanovený čl. 5 ods. 2 ústavného zákona."

Nič na tom nemení ani skutočnosť, že dotyčný vo vyššie zmienenom prípade aktívne nepodnikal či nedosahoval žiadny zisk. ÚS tak dal za pravdu parlamentnému výboru, ktorý v prípade rozhodol správne o pokute pre verejného funkcionára. Inými slovami, výbor môže rozhodnúť o tom, že Igor Matovič porušil zákon a poslať jeho prípad do Národnej rady.

Ťažká skúška v parlamente

V nej to Matovič nebude mať vôbec jednoduché. Keď 90 poslancov, teda ústavná väčšina, rozhodne, že mu odoberú mandát, Matovič ako poslanec pravdepodobne skončí. Môže sa ešte do 30 dní obrátiť na Ústavný súd. Koalícia má v parlamente 81 poslancov. Na odobratie mandátu by sa tak museli nájsť zvyšní deviati. Vzhľadom na jeho minulosť a povahu, nie je isté, ako budú poslanci hlasovať. Dokonca sa môže stať, že 15 poslancov navrhne tajné hlasovanie a nikto nezistí, kto a ako proti Matovičovi hlasoval.

Čakajú na kľúčový výbor

Topky zisťovali aj postoje politických strán v prípade hlasovania o odobratí mandátu Igorovi Matovičovi. Podľa Danka je to ešte predčasné hodnotiť. "Musíme k tomuto prípadu pristupovať s chladnou hlavou a rozvahou. Ak urobil Matovič chybu, musí sa k tomu aj postaviť," povedal nám včera Danko s tým, že si počká ako bude postupovať parlamentný výbor.

Smeráci ústami šéfa svojho parlamentného klubu Martina Glváča chcú počkať na výsledky z parlamentného výboru. Čakať na výbor budú aj Kotlebovci. "Počkáme si najskôr na odborné stanoviská Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR a Mandátového a imunitného výboru NR SR. Až na základe týchto stanovísk sa rozhodneme, ako budeme hlasovať," zareagoval pre Topky poslanec ĽSNS Milan Uhrík.

Most-Híd zaujme postoj až po rozhodnutí parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. „Musíme najskôr počkať na rokovanie výboru. Výbor je oprávnený žiadať všetky dokumenty, ktoré sa k tomu viažu. Až po tom sa tým bude zaoberať poslanecký klub Most-Híd. Zákon je jasný. Skutkové okolnosti môžu byť rôzne. Musíme počkať na stanovisko výboru,“ povedal predseda klubu Gábor Gál.

Kollárovci ho podržia

Kollárovci ho podľa svojho šéfa Borisa Kollára podržia. "Určite budeme hlasovať za to, aby ho nevyhodili a udržal si mandát. Určite ho podržíme," povedal pre Topky Kollár.

Bude znamenať rovnaká chyba koniec v parlamente?

Pre prvé porušenie kvôli firme Mgr. Igor Matovič - regionPRESS dostal pokutu. Parlamentný výbor sa už živnosťou Igora Matoviča zaoberal, keď mu uložil pokutu vo výške šiestich mesačných platov, čo je takmer 12 tisíc eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu od Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií obráti na Ústavný súd (ÚS) SR.

Druhýkrát mu hrozí oveľa vyšší trest, keďže Ústavný zákon hovorí jasne: Za opätovné porušenie verejný funkcionár príde o poslanecký mandát. Podľa portálu finstat.sk mal živnosť firmy Mgr. Igor Matovič – regionPRESS pozastavenú od 3. septembra 2013 do 3. septembra 2016. Pozastavenie mu vypršalo 3. septembra tohto roka. Išlo by teda o rovnakú chybu ako pred tromi rokmi. Podnet však musí preveriť najprv parlamentný výbor.

Líder OĽaNO dnes ráno zavesil ešte tento status, kde si rýpol do svojich oponentov. Miroslava Beblavého dokonca nazval "Bebloško", zrejme za to, že upozornil na hore uvedený prípad, v ktorom ÚS rozhodol v neprospech verejného funkcionára.

Viac o téme: ParlamentPodnikateľŽivnosťPoslanec Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu