Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza Matovič v ohrození naberá na obrátkach: VIDEO protiútoku, je to zvrátenosť!

Igor Matovič Zobraziť galériu (2)
Igor Matovič (Zdroj: TASR - Jakub Kotian)

BRATISLAVA - Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič má veľké problémy. Rovnaká chyba ako pred tromi rokmi ho môže pripraviť o prácu poslanca. O všetkom musia rozhodnúť poslanci. V parlamente si však stihol narobiť dosť nepriateľov, ktorí ho môžu potopiť. Matovič dnes poobede prehovoril o svojom podnikaní a rozhodol sa obrátiť na Ústavný súd.

Dnes na tlačovke Igor Matovič takto reagoval na obvinenia, že stále podniká.

Matovič sa na tlačovke bránil rozhodnutím Ústavného súdu v roku 2003. Najvyšší súd v roku 2003 podľa neho takto rozhodol: „Len samotné oprávnenie na výkon živnostenskej činnosti nemožno považovať za podnikanie, ale rozhodujúci je skutočný výkon podnikateľskej činnosti na podklade takéhoto oprávnenia a majetková účasť v obchodnej spoločnosti sama o sebe nie je podnikaním.“

„Ked ja budem mať vodičák ešte neznamená, že vediem motorové vozidlo. Také isté je to v podnikaní. To, že niekto má vodičák neznamená, že šoféruje auto,“ bránil sa líder OĽaNO. Je to zvrátené takto myslieť, domnieva sa Matovič. „Keď raz zákon a Najvyšší súd povie, že podnikanie je sústavná činnost a zároveň to hovorí aj obchodný zákonník a poslanci iba preto, že majú väčšinu, rozhodnú, že nie, nie, podniká ten, o kom my rozhodneme, že podniká. Takéto hlasovanie vládneho zlepenca je nemorálne, nesprávne a protizákonné,“ vyhlásil. "Nerobil som absolútne nič, iba tá živnosť bola formálne aktívna," tvrdí na margo platného živnostenského listu.

Na otázku, prečo si ho v roku prerušil, odpovedal, že boli nováčikovia a poradili im to. Prečo si pozastavenie neobnovil aj teraz? "Vôbec som to neriešil," povedal. Podľa neho to nie je povinnosť hneď si pozastavovať živnosť. „Podľa môjho názoru to nie je povinnosť,“ povedal Matovič na otázku, prečo si znova nepredĺžil pozastavenie živnostníctva.

Matovič odpovedá na otázky novinárov

Ústavný súd rozhodne

Podľa šéfa Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií Martina Poliačika (SaS) je to akútna nedokonalosť Ústavného zákona a dostávame sa do situácie, ktorá plynie hoc aj z nepozornosti, začína sa hovoriť o odobratí poslaneckého mandátu. Odporučil Igorovi Matovičovi, aby sa obrátil na Ústavný súd. Výklad Ústavného súdu Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií neskúma, vyhlásil to dnes Martin Poliačik.

Neskúmame okolnosti využívania oprávnenia. My skúmame, iba to, či oprávnenie je aktívne alebo nie,“ vyhlásil na margo Matovičovej kauzy so živnostenským listom. Keby prišiel o mandát, bolo by to podľa Poliačika hrôzostrašné. „Bude to vypovedať o veľmi žalostnom stave tejto krajiny,“ myslí si. „Mojím záujmom je v čo najskoršom termíne ústavný zákon zmeniť. Je slabý, vágny a vykastrovaný tam, kde má byť prísny.“

Upozornili na to aktivisti

Na nepozastavenú živnosť Matovičovej firmy Mgr. Igor Matovič – regionPRESS upozornili bývalí organizátori protestov Gorila Alena Krempaská a Peter Weisenbacher z Inštitútu ľudských práv. Obaja preto podávajú podnet na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií. Keď sa ich potvrdenie potvrdí, Matovič by mohol lietať v poriadnych problémoch.

Precedens v parlamente

Háčik je v tom, že Matovič už raz porušil zákon a po druhý raz môže prísť o poslanecký mandát. Všimol si to Miroslav Beblavý na Facebooku. Napísal, že keď sa obvinenie potvrdí, Matovič môže prísť o poslanecký mandát. Ešte sa nič podobné v dejinách parlamentu nestalo. Bol by to precedens. "Ak by sa to preukázalo, mal by podľa zákona Igor Matovič prísť o poslanecký mandát. Ústavný zákon to totiž ustanovuje povinne a bez výnimky ako trest za druhé porušenie tohto zákona. Prvýkrát už výborom "odsúdený" bol za to, že mal živú živnosť v roku 2013," napísal Beblavý.

Ústavný zákon hovorí jasne: Za opätovné porušenie verejný funkcionár príde o poslanecký mandát. Podľa portálu finstat.sk mal živnosť firmy Mgr. Igor Matovič – regionPRESS pozastavenú od 3. septembra 2013 do 3. septembra 2016. Pozastavenie mu vypršalo 3. septembra tohto roka. Išlo by teda o rovnakú chybu ako pred tromi rokmi. Podnet však musí preveriť najprv parlamentný výbor.

Kto rozhodne o osude Matoviča

Rozhodnutie o tom, či príde o mandát, prinesie až parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. Následne o tom musia hlasovať poslanci. Za odobratie mandátu musí byť pritom 90 poslancov, teda ústavná väčšina. Ak by poslanci rozhodli o tom, že Matovič v parlamente končí, mal by ešte 30 dní na to, aby sa obrátil na Ústavný súd. Koalícia má v parlamente 81 poslancov. Na odobratie mandátu by sa tak museli nájsť zvyšní deviati.

Treba chladnú hlavu a rozvahu

Napäté vzťahy s Matovičom má v súčasnosti najmä šéf parlamentu Andrej Danko. Pýtali sme sa ho, či uvažujú nad tým, že zahlasujú za zobratie Matovičovho mandátu. Podľa Danka je to ešte predčasné hodnotiť. "Musíme k tomuto prípadu pristupovať s chladnou hlavou a rozvahou. Ak urobil Matovič chybu, musí sa k tomu aj postaviť," povedal nám Danko s tým, že si počká ako bude postupovať parlamentný výbor.
 
Smeráci ústami šéfa svojho parlamentného klubu Martina Glváča chcú počkať na výsledky z parlamentného výboru. Kollárovci ho podľa svojho šéfa Borisa Kollára podržia. "Určite budeme hlasovať za to, aby ho nevyhodili a udržal si mandát. Určite ho podržíme," povedal pre Topky Kollár.

Čakať na výbor budú aj Kotlebovci. "Počkáme si najskôr na odborné stanoviská Výboru pre nezlučiteľnosť funkcií NR SR a Mandátového a imunitného výboru NR SR. Až na základe týchto stanovísk sa rozhodneme, ako budeme hlasovať," zareagoval pre Topky poslanec ĽSNS Milan Uhrík.

Most-Híd zaujme postoj až po rozhodnutí parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií. „Musíme najskôr počkať na rokovanie výboru. Výbor je oprávnený žiadať všetky dokumenty, ktoré sa k tomu viažu. Až po tom sa tým bude zaoberať poslanecký klub Most-Híd. Zákon je jasný. Skutkové okolnosti môžu byť rôzne. Musíme počkať na stanovisko výboru,“ povedal dnes pre agentúru SITA predseda klubu Gábor Gál.

Zabudol na to

Matovič už v apríli pre TASR vysvetlil, že živnosť sa dá zo zákona pozastaviť iba na tri roky, preto tak urobil už v roku 2010, keď sa stal poslancom po prvý raz. "Druhýkrát som si ju opätovne pozastavil v roku 2013 do roku 2016," vysvetlil.

Prvá pokuta za rovnakú chybu

Prvé porušenie kvôli firme Mgr. Igor Matovič - regionPRESS dostal pokutu. Parlamentný výbor sa už živnosťou Igora Matoviča zaoberal, keď mu uložil pokutu vo výške šiestich mesačných platov, čo je takmer 12 tisíc eur. Dôvodom pokuty bolo, že Matovič mal ako poslanec v súlade so zákonom dlhodobo pozastavenú svoju živnosť, v roku 2013 sa však našlo 21 dní, kedy živnosť prerušenú nemal, a to zákon trestá. Matovič už avizoval, že sa pre pokutu od Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií obráti na Ústavný súd (ÚS) SR.

Viac o téme: ParlamentPodnikateľŽivnosťPoslanec Igor Matovič
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu