Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Koniec nočnému životu: Bratislave hrozí likvidácia podnikov, majitelia sa búria! Mestská buzerácia

Ilustračné foto Zobraziť galériu (2)
Ilustračné foto (Zdroj: Facebook)

BRATISLAVA - Podniky a prevádzky v centre nášho hlavného mesta zaplačú. Od 10. októbra sa chystajú veľké zmeny v prevádzkových hodinách. Tí, ktorým sa podarí splniť určené technické opatrenia, budú môcť mať pre zákazníkov otvorené dvere dlhšie. Ostatní majú smolu a o 22.00 hodine bude ich povinnosťou zatvoriť.

Aký bude život v Starom Meste, je veľmi otázne. Počas týždňa sa vybrané prevádzky zatvoria presne o polnoci a cez víkend bude povolené mať otvorené do 01.00 hodiny nasledujúceho dňa. Nové pravidlá, ktoré určite zlikvidujú mnohé fungujúce prevádzky, vyplývajú zo všeobecne záväzného nariadenia o pravidlách času a predaja v obchode a času prevádzky služieb na území mestskej časti, ktoré dnes po viac ako dvojhodinovej diskusii schválili poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva. 
 

Nevyhnutné podmienky

Majitelia prevádzok, ktorí budú chcieť patriť do skupiny dlhšie otvorených podnikov, budú musieť splniť tri nevyhnutné opatrenia. Okná a výklady sa nebudú môcť dať otvoriť, vzduchotechnika bude musieť splniť technické normy a neprepúšťať zvuk a vstup pre zákazníkov do prevádzky musí byť zabezpečený cez pevné zádverie, aby sa von z podniku nedostával neželaný hluk.
 
Tieto opatrenia a obmedzenia patria podnikom, ktoré sa nachádzajú v nadzemných priestoroch. Čo sa týka podzemných priestorov, tam je schválená doba prevádzky do 05.00 hodiny nasledujúceho dňa. S rozhodnutím, ktorého jedným zo spracovateľov je staromestský vicestarosta Ľubomír Boháč, sa stotožnili najmä občania, ktorí sa neustále sťažovali na hluk vychádzajúci z prevádzok a neporiadok v uliciach centra.

Rozhodnutie za podivných okolností

 
Koniec nočnému životu: Bratislave
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Foto: Facebook/Marian Greksa)
Na druhej strane stoja sklamaní a nespokojní prevádzkovatelia. Tí sa prikláňali k názoru, aby si majitelia upravovali prevádzkové hodiny sami, avšak pod hrozbou prísnych pokút zo strany polície, v prípade narušenia nočného pokoja. Podľa viacerých poslancov VZN obmedzia a potrestajú aj slušné a bezproblémové prevádzky, na ktoré sťažnosti nie sú. Na tento názor reagoval poslanec Kristián Straka, ktorý uviedol, že VZN musí byť univerzálne a nemôže riešiť iba neslušných prevádzkovateľov. 

"Dávame do pozornosti že návrh VZN tak ako bol schválený nemal ani jednoznačnú podporu v zastupiteľstve. Bol schválený o jeden jediný hlas, pričom ak by napríklad p. poslanec Osuský neodišiel 5 minút pred hlasovaním a hlasoval proti návrhu, návrh by neprešiel. Je to pritom poslanec ktorý vystupoval proti návrhu VZN ale musel odísť do NRSR," povedal nám majiteľ jedného z podnikov Miroslav Merschitz.

 
Názory poslancov sa rozchádzali, argumenty padali. Niektorí tvrdili, že je potrebné dbať na práva občanov, druhí nato reagovali, že aj podnikatelia sú občania a treba brať do úvahy ich práva a možnosť podnikania. Išlo aj o názory týkajúce sa cestovného ruchu. Poslanci, ktorí hájili práva podnikateľov, sú presvedčení, že prijatie VZN nie je riešenie. Upozornili na fakt, že skrátenie prevádzkových hodín ľudí môže vyhnať do ulíc, priamo kde budú alkohol konzumovať. 
 
Podnikatelia už vyjadrili svoj nesúhlas. Nepáči sa im buzerácia zo strany mestskej časti a ani podmienky, ktoré sú im diktované. V súvislosti s obmedzeniami podnikatelia zároveň zvažujú podanie podnetu na prokuratúru a zároveň chcú starostu vyzvať, aby predmetné uznesenie nepodpísal.
Viac o téme: MestoObmedzeniaPodnikyBratislavaStaré Mesto
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu