Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kauza kliniky Kostka pokračuje: Pochybila vraj vo viacerých krokoch, tvrdí Beblavý

Miroslav Beblavý
Miroslav Beblavý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Jedna z kliník Pavla Kostku sídliaca v Bratislave pochybila pri poskytovaní zdravotnej starostlivosti u asistenta nezaradeného poslanca Národnej rady SR Miroslava Beblavého. Informoval o tom Beblavý, ktorému to písomne potvrdil Úrad pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS). Dokument poskytol Beblavý médiám.

Klinika podľa dokumentu porušila niekoľko vecí. Beblavého asistent Vincent Bujňák nebol vyšetrený lekárom, ale rehabilitačným pracovníkom, čo úrad označil za chybu. "Boli mu tiež podávané viaceré terapie s rovnakým účinkom, čo je pri jednej návšteve zakázané a dĺžka terapie bola dvojnásobná oproti tomu, čo mala byť," povedal Beblavý. Chyby našiel úrad aj pri vedení zdravotnej dokumentácie. ÚDZS podľa Beblavého zvažuje sankcie a vec postúpil Ministerstvu zdravotníctva (MZ) SR.

Podľa nezaradeného poslanca sa potvrdilo, "že spomínaná klinika podvádza, keďže do zdravotnej dokumentácie jeho asistenta vykázala poskytnutie akupunktúry, aj keď ju odmietol a nebola uskutočnená". "Systémovo zlyhala štátna Všeobecná zdravotná poisťovňa (VšZP), keďže tá zakontrahovala s Kostkom terapiu v trvaní troch hodín napriek tomu, že takáto terapia by mala trvať maximálne 60 minút a práve dĺžkou terapie zdôvodňovala vyššiu cenu," uviedol Beblavý.

Na ÚDZS sa s podnetom obrátili najprv lekári zo Sekcie fyziatrie, balneológie a liečebnej rehabilitácie Slovenskej lekárskej komory, upozornil na to pred časom denník Sme. Úrad od nich na začatie dohľadu žiadal doloženie vyjadrení nespokojných pacientov. Kostkovu kliniku preto navštívil Bujňák, aby dal na úrad podnet ako nespokojný pacient.

VšZP zmluvu s klinikou Kostka tento rok zrušila. Stalo sa tak po tom, čo v zmluve našiel viacero pochybení ÚDZS. Štátnej poisťovni vyčítal, že problémy napriek vlastnej kontrole dostatočne neodstránila, tá sa preto rozhodla zmluvu zrušiť. Kontrola ukázala, že VšZP klinike preplácala v rámci špeciálneho kódu výkonu zdravotnej starostlivosti aj akupunktúru či lávové kamene. Tie však nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Vyjadrila sa už aj poisťovňa

VšZP zmluvu s klinikou Kostka v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia tento rok zrušila, nie je platná od prvého júla. "Z dôvodu zabezpečenia zdravotnej starostlivosti pre poistencov VšZP bude poskytovať iba zdravotnú starostlivosť v odbornosti psychiatria a neurológia v dvoch ambulanciách v Spišskej Belej," povedala Alena Michalicová zo štátnej zdravotnej poisťovne. 

VšZP zrušila spomínanú zmluvu po tom, čo v nej ÚDZS našiel viacero pochybení. Štátnej poisťovni vyčítal, že problémy napriek vlastnej kontrole dostatočne neodstránila, tá sa preto rozhodla zmluvu zrušiť. Kontrola ukázala, že VšZP klinike preplácala v rámci špeciálneho kódu výkonu zdravotnej starostlivosti aj akupunktúru či lávové kamene. Tie však nie sú hradené z verejného zdravotného poistenia.

Úrad tiež poisťovni vyčítal, že nezdôvodnila navýšenie ceny za tento špeciálny výkon. Rovnako aj to, že ho uhrádzala aj napriek tomu, že poskytnutá rehabilitačná starostlivosť nebola indikovaná oprávneným odborným lekárom. Štátna poisťovňa po vlastnej kontrole prijala nápravné opatrenia, tie sa však úradu nepozdávali. Uložil jej ďalšie, zároveň jej hrozí pokuta do 165.969 eur.

Na zmluvu Kliniky Kostka so štátnou poisťovňou poukázal vo februári poslanec Národnej rady SR Miroslav Beblavý (nezaradený, vtedy #Sieť). Upozornil, že jej majiteľovi Pavlovi Kostkovi sa za druhej vlády Roberta Fica (Smer-SD) začalo dariť. Ten kritiku odmietol a označil ju za predvolebnú kampaň.

Viac o téme: Miroslav BeblavýKlinika Kostka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu