Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Koniec summitu, kľúčový deň pre Európu: Dohoda na novej taktike v utečeneckej kríze

Ilustračné foto Zobraziť galériu (77)
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: TASR)

BRATISLAVA - Summit aj posledná tlačová beseda, na ktorej sa zúčastnil premiér SR Robert Fico, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk sa skončili. Veľký deň pre Slovenskú republiku prebehol bez akýchkoľvek problémov. Bezpečnosť na najvyššej úrovni sa osvedčila. Najdôležitejšie body programu sa prerokovali a niektoré výsledky sú známe.

Priebeh summitu sledujeme ONLINE
 

22:05 Poľská premiérka opúšťa slovenskú metropolu podľa vlastných slov spokojná, pretože sa podarilo dohodnúť sa na otázkach, na ktorých bola jej krajina zainteresovaná. "Záležalo nám predovšetkým na tom, aby sa začal proces reformy EÚ, aby sme neukončili dnešné stretnutie len s tým, že sme sa stretli, porozprávali sa, ale že sme sa dohodli na politickej agende, ktorú Únia bude realizovať v nasledujúcich mesiacoch. A to sa stalo," konštatovala Szydlová a dodala, že sa podarilo vďaka krajinám V4 dosiahnuť zmeny v tejto agende. Po reformných krokoch by sa z EÚ mala stať inštitúcia, ktorá bude pre všetkých Európanov predstavovať pocitovo subjekt realizujúci ich ciele, stojaci po ich boku a zaoberajúci sa otázkami dôležitými pre občanov európskeho kontinentu.

Beata Szydlová
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

22:00  Reforma Európskej únie musí byť hlboká. Nemôžeme sa uspokojiť iba s výlučne povrchnými riešeniami. Treba mať odvahu hovoriť o všetkom, vyhlásila dnes na tlačovej konferencii po skončení neformálneho summitu EÚ v Bratislave poľská premiérka Beata Szydlová. Podľa jej slov, ktoré sprostredkovala agentúra PAP a spravodajská televízia TVN24, nesmie byť žiadna téma na začiatku reformy Únie tabu. Szydlová, ktorá nezabudla pripomenúť spoločný nový návrh krajín Vyšehradskej štvorky pre riešenie migračnej problematiky, podčiarkla, že politici musia v danej situácii prijať odvážne rozhodnutia. Varšava sa domnieva, že treba realizovať obsah existujúcej dohody EÚ-Turecko a pomôcť Bulharsku. Poľsko už tejto krajine pomohlo a premiérka vyjadrila pripravenosť zvýšiť túto pomoc. Súčasne informovala, že vďaka krajinám V4 sa podarilo zabrániť akýmkoľvek krokom, ktoré by mali za následok obmedzenie slobody pohybu osôb.

21:25 Rakúsko nenašlo s iniciatívou za prerušenie prístupových rokovaní s Tureckom podporu ďalších krajín EÚ na jej neformálnom summite, ktorý sa dnes skončil v Bratislave. Priznal to spolkový kancelár alpskej republiky Christian Kern, informovala tlačová agentúra DPA. Napriek tomu však podľa rovnakého zdroja šéf rakúskej spolkovej vlády vyjadril spokojnosť s diskusiou, ktorú absolvovali európski lídri v slovenskej metropole. Podľa Kerna sa úsilie koncentruje na problematiku zachovania dohody s Tureckom o utečencoch, čo je veľmi dôležité. Tento názor zastáva aj osobne, pretože ide o podstatnú bázu redukcie prúdov migrantov smerujúcich do Rakúska. Rakúsky kancelár akcentoval, že sa EÚ chce pokúsiť o spoluprácu aj s ďalšími krajinami pôvodu migrantov, a poznamenal, že podľa fungujúcej dohody EÚ-Turecko by sa do konca roka mali vytvoriť základy pre podobné dokumenty s Nigerom, Nigériou, Senegalom, Mali a Etiópiou. Európska komisia chce na tento účel uvoľniť investície v celkovej výške ôsmich miliárd eur, pričom by sa do konca roka malo rozhodnúť, v ktorej krajine a v akom objeme.

21:20 Predseda talianskej vlády Matteo Renzi vyjadril nespokojnosť s výsledkom dnešného neformálneho summitu Európskej únie v Bratislave. "Nemôžem sa zúčastniť na spoločnej tlačovej konferencii s nemeckou kancelárkou Merkelovou a francúzskym prezidentom Hollandom, ak nezdieľam ich závery ohľadne ekonomiky a migrácie," povedal Renzi po skončení summitu. Taliansky premiér opäť zaútočil na Nemecko, ako to urobil na summite EÚ vlani v decembri: "Krajiny musia rovnakým spôsobom dodržiavať pravidlá týkajúce sa deficitu, musia dodržiavať aj iné pravidlá, napríklad ohľadne prebytku obchodnej bilancie. A existuje niekoľko krajín, ktoré ich nedodržiavajú, ide hlavne o Nemecko." Vrcholnú schôdzku v Bratislave označil Renzi na Twitteri za "krok vpred, ale veľmi malý. Príliš malý.

21:18 „Ochrana hraníc, bezpečnosť, ekonomický rozvoj a budúcnosť mladých, to sú priority, ktorým sa musí Európska únia venovať,“ skonštatoval francúzsky prezident Francois Hollande. Zoznam priorít, ktorý predurčuje agendu Európskej únie na najbližšie mesiace, Hollande spoločne s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou nazvali Bratislavský program. Francúzsky prezident vyzval na posilnenie ochrany vonkajších hraníc únie. V budúcnosti chce dosiahnuť kontrolovaný prílev migrantov, ale zároveň poskytnutie pomoci tým, ktorí majú právo na azyl. Členským štátom, ktoré najviac čelia náporu migrantov, najmä Grécku, Taliansku a Maďarsku , prisľúbil väčšiu podporu. S talianskym premiérom Matteom Renzim sa zas zhodol na intenzívnejšej pomoci severoafrickým štátom, odkiaľ na Apeninský polostrov prichádzajú tisíce migrantov. V otázke bezpečnosti apeloval na európskych štátnikov, aby si uvedomili svoju zodpovednosť. Hollande okrem iného vyjadril podporu politike zamestnanosti, znalostnej ekonomiky a moderných technológií.

Francois Hollande
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

21:13 "Európska komisia pomôže Bulharsku pri ochrane hranice tejto krajiny s Tureckom sumou 108 miliónov eur,“ oznámil to predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker s tým, že v budúcnosti by malo byť vyčlenených ďalších 116 miliónov eur. Predseda Európskej rady Donald Tusk doplnil, že vonkajšie hranice EÚ sú jedna z najdôležitejších otázok. "Členské štáty sa vyjadrili, že sú pripravené podporiť Bulharsko pokiaľ ide o účinnú kontrolu ich hranice s Tureckom. Ide o začiatok procesu pomoci Bulharsku. Krajiny sú pripravené zásadne prispieť k tejto podpore, a to formou personálnych kapacít, technického vybavenia a Európska komisia to podporí finančne.“

21:10 „Dnešné rokovania lídrov 27 členských štátov Európskej únie bez Veľkej Británie v Bratislave sa niesli v konštruktívnej atmosfére, mali sme možnosť diskutovať navzájom,“ vyjadrila sa nemecká kancelárka Angela Merkelová na tlačovej konferencii po skončení summitu Pripustila aj to, že Európa sa momentálne nachádza v kríze. Domnieva sa, že bolo nevyhnutné sa dohodnúť na spoločnom pláne, ktorý je politickým úmyslom lídrov krajín EÚ z hľadiska priorít na najbližšie mesiace. Mala na mysli najmä šesťmesačné obdobie, ktoré vyvrcholí na budúci rok v marci 60. výročím Rímskych zmlúv.

21:05 Český premiér Bohuslav Sobotka sa podľa dostupných mediálnych informácií tešil zo skutočnosti, že medzi navrhovanými krokmi je množstvo krokov, ktoré presadzovala i Česká republika. Ide predovšetkým o prepojenie bezpečnostných databáz, čo by malo prispieť k evidencii všetkých osôb prekračujúcich hranice Európskej únie. Bohuslav Sobotka na margo schválenia podpory Bulharsku pri ochrane jeho hraníc s Tureckom pripomenul, že jeho krajina je pripravená na tento účel uvoľniť 20 miliónov Kč a vyslať na pomoc balkánskej krajine kontingent 20 policajtov. Český premiér zdôraznil, že v záveroch summitu sa nehovorí o žiadnych kvótach a že tam nechýba ani návrh, ktorý predpokladá pozornosť, ktorá sa bude venovať radikalizácii a preventívnym opatreniam vrátane vyhosťovania islamistických extrémistov.

20:50 Neformálny summit EÚ bol podľa maďarského premiéra Viktora Orbána neúspešný z hľadiska toho, že sa nepodarilo zmeniť prisťahovaleckú politiku Bruselu. Vyzdvihol aj to, že v Únii naďalej panuje sebazničujúca a naivná prisťahovalecká politika. Aj teraz sa vraj hovorilo viac o urýchlení prerozdeľovania migrantov, ako o ich zastavení na hraniciach Schengenu. 

20:13 Jean-Claud Juncker vyjadril úprimnú sústrasť Uzbeckému prezidentovi Islamovi Karimovi, ktorý dnes opustil tento svet. Pokračoval s poďakovaním. "Zažili sme veľmi vrelé prijatie a vzťahy. Som rád, že Európska rada podporila myšlienky, ktoré som pred niekoľkými dňami prezentoval. Je to znak, že chceme v budúcnosti spolupracovať. Diskutovali sme o viacerých prvkoch, nemôžem však všetky spomenúť," povedal Juncker. Komisia podľa jeho slov prijala viaceré iniciatívy, smernice a nariadenia. "Európska rada aj Európsky parlament sa budú snažiť, čo najrýchlejšie preskúmať rozličné návrhy," dodal Juncker. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

20:00 Predseda Európskej rady Donald Tusk poďakoval za pozvanie do Bratislavy Robertovi Ficovi, občanom za ich trpezlivosť a pohostinnosť. Priznal, že má veľmi dobrý dojem z celej organizácie summitu EÚ. Ide o prvý summit, ktorý sa konal a riešil budúcnosť Európskej únie bez Veľkej Británie. "Milióny občanov sa necíti bezpečne. Migrácia, terorizmus, ekonomická a sociálna budúcnosť, sú témy, ktorých sa ľudia boja," vyjadril sa Tusk. "Súhlasíme, že Európska únia nie je dokonalá, ale je to najlepšie, čo máme,“ dodal Tusk. Priznal, že už nikdy nesmieme dopustiť nekontrolovateľné toky utečencov. Cieľom Európskej únie je zabezpečiť a poskytnúť lepší život pre mladých Európanov. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

19:50 Premiér SR Robert Fico poďakoval všetkým lídrom, ktorí sa zúčastnili. Osobne poďakoval Jean-Claudovi Junckerovi a Donaldovi Tuskovi. Poďakoval každému, kto prejavil záujem o neformálny summit EÚ. Fico povedal, že počas dňa sa riešil stav, v ktorom sa nachádza Európska únia. "Všetci v EÚ sme presvedčení, že situácia, v ktorej sa nachádza Európa aj po výsledku referenda vo veľkej Británii, boli dôvodom na to, aby sme sa spoločne v EÚ zamysleli. Považujeme Európsku úniu za najlepší projekt. Nedá sa hodiť spiatočka, musíme ísť naďalej dopredu. Prosperita, stabilita, bezpečnosť sa nedá inak garantovať," skonštatoval Fico. "Dnes bola prijatá Bratislavská deklarácia. Spoločne sme namaľovali bratislavskú cestovnú mapu. Ide o spoločný politicky úmysel premiérov a hláv štátov. Summit v Bratislave bol úspešný. Bolo správne ho zorganizovať," dodáva Fico. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

19:24 Lídri postupne opúšťajú priestory Bratislavského hradu. Ich cesta vedie do bratislavskej Incheby, kde sa uskutoční tlačová beseda. 

19:05 Európksi lídri boli prepravovaní v limuzínach v spoločnosti policajných zložiek. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

19:00 Bratislavu dnes strážili aj policajné zložky s obrnenými transportérmi. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

18:50 Migračná politika Európskej únie by mala byť založená na princípe flexibilnej solidarity. Uvádza sa to v spoločnom vyhlásení krajín V4, ktoré prezentovali na dnešnom neformálnom bratislavskom summite 27 krajín EÚ. "Je potrebné zastaviť prílev nelegálnych migrantov. Štáty V4 preto zdôrazňujú, že posilnená spolupráca s tretími krajinami, vrátane Turecka, a ochrana vonkajších hraníc Únie, patria medzi kľúčové nástroje. V4 považuje za účinný spôsob boja s migráciou ochranu hraníc členských štátov EÚ a tretích krajín nachádzajúcich sa na migračných trasách," uvádza sa to vyhlásení.

18:40 Summit sa skončil. Čaká sa na tlačovú besedu, ktorej sa zúčastní premiér SR Robert Fico, predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker a predseda Európskej rady Donald Tusk. 

18:25 Účastníci vrcholovej schôdzky Európskej únie v Bratislave dnes, takmer tri mesiace po rozhodnutí Britov odísť z EÚ, hľadali plán pre ďalšie mesiace. Nachádzame sa v kritickej situácii, zhodnotila Angela Merkelová. 

18:01 Súčasné výzvy, ktorým EÚ čelí, dokazujú, že Európa môže byť silná iba vtedy, ak členské štáty a ich občania budú mať v rozhodujúcom procese silné slovo. Preto sa treba zamerať na dve priority. Jedna hovorí, že treba dodržiavať zásady lojálnej spolupráce a inštitucionálnej rovnováhy, ako je to definované v zmluvách. Druhá je posilnenie úlohy národných parlamentov. Vychádza to zo spoločného stanoviska krajín Visegrádskej štvorky k Bratislavskému summitu.

17:45 „Počas dňa neboli evidované žiadne výtržnosti ani incidenty. Dopravná situácia bola veľmi pokojná. Nehodovosť bola počas dňa veľmi nízka, až podpriemerná. Nezachytili sme žiadne veľké sťažnosti na obmedzenia a opatrenia,“ informoval televíziu TA3 policajný prezident Tibor Gašpar. „Mimoriadne nasadenie policajných jednotiek sa skončí odchodom poslednej delegácie, okolo desiatej hodine večer,“ dodal Gašpar. 

Tibor Gašpar
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

17:30 Druhé rokovanie lídrov EÚ sa blíži ku koncu. 

17:25 Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker predložil dnes účastníkom summitu 27 členských štátov Európskej únie v Bratislave "návrh harmonogramu pre pozitívnu agendu", akúsi Bratislavskú cestovnú mapu obsahujúcu 14 konkrétnych bodov. Realizáciou obsahu viac ako tucta projektov by EÚ mala podľa predkladateľa do polovice budúceho roka preukázať svoju akcieschopnosť. Juncker zverejnil niektoré zo svojich predstáv už v stredajšom vystúpení o stave EÚ na pôde Európskeho parlamentu. Figurujú medzi nimi rýchla výstavba európskej pohraničnej a pobrežnej stráže, vyslanie 200 osôb na posilnenie ochrany bulharsko-tureckej štátnej hranice a vybudovanie systému ETIAS, ktorý by mal slúžiť na evidenciu vstupov na územie a registráciu v členských štátoch EÚ. Spomínajú sa však aj zdvojnásobenie prebiehajúceho európskeho investičného programu, zriadenie investičného plánu pre Afriku a vybudovanie operačnej centrály civilných i vojenských misií EÚ. Dokument obsahuje i konkrétne termíny pre schválenie jednotlivých krokov na pôde Európskej rady, respektíve Európskeho parlamentu.

Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker s predsedom vlády SR Robertom Ficom
Zobraziť galériu (77)
Predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker s predsedom vlády SR Robertom Ficom  (Zdroj: SITA)

17:10 Takto to vyzeralo dnes ráno na diaľnici medzi Sencom a Bratislavou. 

Cesty počas dnešného rána

16:55 Premiér Fico zverejnil fotku zo spoločnej plavby. "S európskymi lídrami sme strávili príjemné chvíle pri obede na lodi počas plavby po Dunaji. Bratislava vyzerala očarujúco. Aj obedové menu bolo symbolické. Ochutnali sme slovenské víno, pričom jedlo bolo európske," opísal plavbu Fico. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)

16:05 Vrtuľníky nad Bratislavou krúžia počas celého dňa. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:57 Policajné jednotky na vode počas plavby lídrov. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

15:50 Zábery z príchodu lode Regina Danubia s lídrami EÚ. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

15:10 Európski lídri už sú opäť na hrade. O 16tej hodine je naplánované druhé pracovné rokovanie. 

15:02 Na bratislavskom letisku pristáli vďaka vládnym delegáciám napríklad lietadlá typu C27 07 (Lithuanian Air Force), Airbus A319 (German Air Force), GLF 5 (Swedish Air Force) a mnohé iné. 

15:00 Letisko M. R. Štefánika v Bratislave plánuje v dnešný deň počas summitu EÚ, vybaviť spolu 103 pohybov lietadiel, teda odletov a pristátí. Z nich 56 tvoria odlety a prílety pravidelných a charterových letov. "Nezaznamenali sme žiaden prípad cestujúceho, ktorý by z dôvodu dopravných obmedzení zmeškal svoj let. Sme radi, že cestujúci boli disciplinovaní a vypočuli našu výzvu, aby sa na odlety dostavili s dostatočným časovým predstihom," povedal generálny riaditeľ a predseda predstavenstva Letiska M. R. Štefánika v Bratislave Ivan Trhlík. 

14:54 V Belgicku je téma sammitu EÚ najvyhľadávanejšou na sociálnej sieti Twitter. 

14:43 Lídri medzi sebou viedli debaty aj po skončení prvého rokovania na hrade.

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

14:35 Zabezpečenie mostov v Bratislave. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

14:27 Viacerí pozorovatelia upozornili na symbolickú zaujímavosť. Lídri EÚ sa plavia pod nemeckou vlajkou.

14:15 Nemecká päť hviezdičková loď Regina Danubia, ktorá sa stala na dve hodiny miestom rokovania lídrov EÚ. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

14:12 Strana Sloboda a Solidarita (SaS) podporuje vznik európskej armády. Tá by v spoločných operáciách spolupracovala s NATO, ale mohla by konať aj individuálne. Uviedol to podpredseda SaS Ľubomír Galko v súvislosti s dnešným neformálnym summitom lídrov Európskej únie v Bratislave. „Vývoj politickej situácie v blízkosti hraníc EÚ poskytuje silné dôkazy o tom, že európska bezpečnosť má nadnárodný rozmer. Preto európske integračné úsilie treba namieriť do oblasti zahraničnej politiky, obranných stratégií a vytvorenia vojenských spôsobilostí," povedal. Európska únia je bez vojenskej opory podľa neho "obrom na hlinených nohách".

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

14:09 Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal sprevádzal po Bratislave eurokomisárku pre regionálnu politiku Corinu Cretu. 

13:58 Prvé zábery z plavby lídrov po Dunaji. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter/Mariano Rajoy Brey)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter/Mariano Rajoy Brey)

13:50 Všetky mosty sú v tomto momente uzatvorené.  

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

13:24 Francúzsky prezident Francois Hollande dnes v Bratislave vyhlásil, že Francúzsko vo veci európskej obrany vyvinulo veľké úsilie, ale nemôže a nechce zostať v tejto veci osamotené. Francúzsko si podľa Hollanda želá, aby spolu s ním aj Európa mohla zabezpečiť "svoju vlastnú ochranu, svoju vlastnú obranu v rámci NATO s naším americkým partnerom". "Každý si musí uvedomiť, že ak sa Spojené štáty rozhodnú stiahnuť sa, Európa musí byť schopná brániť sa vlastnými silami," uviedol Hollande pri príchode na summit EÚ v Bratislave. "Toto volám bratislavský plán. Treba k nemu pripojiť ešte cestovný plán a agendu," uviedol Hollande a zdôraznil, že Francúzsko a Nemecko prichádzajú na summit so silným posolstvom.

Angela Merkelová sa stretla
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

13:17 Spoločná fotografia najvyšších predstaviteľov EÚ na Bratislavskom hrade. 

Family photo na Bratislavskom hrade
Zobraziť galériu (77)
Family photo na Bratislavskom hrade  (Zdroj: Foto: TASR)

13:12 Policajné zložky sa nachádzajú úplne všade. Vrtuľníky, policajti na vode, ostreľovači na mostoch. Bezpečnosť je zabezpečená na najvyššej úrovni. 

13:09 Lídri sa presunuli na nábrežie Dunaja v Bratislave, kde sa postupne nalodia na pripravenú nemeckú päť hviezdičkovú loď Regina Danubia.  

13:07 Policajní ostreľovači na Starom moste.

Policajní ostreľovači na Starom moste

13:05 Predseda gréckej vlády Alexis Tsipras sa pred začiatkom prvého neformálneho rokovania lídrov EÚ vyjadril, že Európa potrebuje novú víziu, potrebuje, aby sa zmenila agenda. "Potrebujeme sociálnu Európu s rastom, zamestnanosťou a prosperitou pre všetkých ľudí," uviedol Tsipras. Zároveň upozornil na to, že EÚ nesmie ísť zlým smerom.

12:55 Lídri sa postupne zhromaždujú na spoločné fotenie. 

12:54 Prvé rokovanie summitu EÚ je ukončené. Lídrov čaká neformálny obed pri plavbe na lodi.

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: TASR)

12:50 Ulice Bratislavy sú vyľudnené.

Štúrová ulica
Zobraziť galériu (77)
Štúrová ulica  (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

Hodžovo námestie
Zobraziť galériu (77)
Hodžovo námestie  (Zdroj: Foto: SITA)

12:42 Maďarský premiér Viktor Orbán za okrúhlym stolom na Bratislavskom hrade. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR, SITA)

12:40 Grécky premiér Alexis Tsipras počas stretnutia za okrúhlym stolom na otvorení neformálneho summitu. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

12:30 "Po bilaterálnych rokovaniach pred summitom som naladený optimisticky a dúfam, že na summite v Bratislave zvíťazí jednota a dialóg," uviedol dnes na tlačovej konferencii predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz. Apeloval na lídrov, aby boli zodpovední vo vzťahu k Európskej únii a nekritizovali ju za prijímanie rozhodnutí, na ktorých sami nesú podiel. Táto kritika Bruselu na národnej úrovni podľa neho škodí celému spoločenstvu. Od dnešného summitu očakáva zhodu na posilnení spolupráce členských štátov na úrovni európskych inštitúcií v prospech občanov.

Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na dnešnej tlačovej konferencii
Zobraziť galériu (77)
Predseda Európskeho parlamentu Martin Schulz na dnešnej tlačovej konferencii  (Zdroj: Foto: SITA)

12:26 Limuzíny vrcholových politikov na hrade. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:24 Po prvej časti rokovania sa lídri zúčastnia plavby loďou, potvrdil Fico. "Popoludní sa vraciame späť, aby sme pokračovali v diskusii, hľadali témy, ktoré chceme ponúknuť európskej verejnosti na nasledujúcich šesť mesiacov," zhrnul program summitu premiér. 

12:19 Zábrany na Vajanského nábreží. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

12:15 Podpredseda vlády a minister vnútra SR sa dnes stretol s námestníkom ministra vnútornej bezpečnosti USA pre spravodajské služby a analýzy generálom Francisom X. Taylorom. Témou spoločného rokovania, na ktorom sa zúčastnil aj námestník riaditeľa pre boj proti terorizmu USA Timothy Brian Curry a veľvyslanec USA v Bratislave A. Sterling, boli priority slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie - najmä dopad Brexitu na Európsku úniu, boj proti terorizmu, vývoj migrácie v Európe, vízová liberalizácia,  ale aj výmena informácií medzi členskými krajinami a bezpečnostnými službami, informovalo ministerstvo vnútra SR.  

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: KMV SR )

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: KMV SR )

12:08 Prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska sa tiež vyjadril k dnešnému summitu. „Pri rozhovoroch som zdôraznil, že sa musíme sústrediť na veci, ktoré nás spájajú a vyvarovať sa všetkých návrhov a riešení, ktoré by vyvolali medzi ľuďmi negatívne emócie," povedal

Andrej Kiska - Timeline | Facebook

12:05 Situácia okolo Bratislavského hradu je v týchto okamihoch pokojnejšia, ako to bolo počas príchodu lídrov. 

11:50 Robert Fico zverejnil krátke zábery z prvého kola Bratislavského summitu 

Robert Fico - Prvé rokovacie kolo Bratislavského summitu... | Facebook

11:34 Na summite EÚ sú prítomní aj belgický premiér Charles Michel a poľská premiérka Beata Szydlová. 

Belgický premiér Charles Michel
Zobraziť galériu (77)
Belgický premiér Charles Michel  (Zdroj: Foto: TASR)

Poľská premiérka Beata Szydlová
Zobraziť galériu (77)
Poľská premiérka Beata Szydlová  (Zdroj: Foto: TASR)

11:10 Na Štefaníkovej ulici, jednej z najrušnejších v Bratislave je dnes možné aj športovať. 

11:03 Novinári zachytili wifi Angely Merkelovej 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter/Eve Irvine )

10:57 V logu bratislavského summitu EÚ chýba vlajka Veľkej Británie. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)

10:49 "Česká republika sa domnieva, že by sme nemali strácať čas diskusiou o európskych inštitúciách. Chceli by sme sa sústrediť skôr na tie praktické veci pre každodenný život občanov, teda na bezpečnosť a prosperitu," vysvetlil český premiér Sobotka. Predseda českej vlády je presvedčený, že je veľa pozitívnych vecí, ktoré môžu občanom pomôcť a vrátiť im pocit, že Európa je garantom pozitívneho vývoja, že je nástrojom na riešenie problémov, a nie ich príčinou. 

10:46 Hnutie OĽaNO-NOVA si myslí, že summit európskych lídrov je úspechom slovenskej diplomacie, ale zároveň premárnená príležitosť na riešenie, ktoré mohlo ponúknuť Slovensko v čase, kedy ho Európa a svet počúva viac ako inokedy. "Neformálny summit lídrov 27 členských krajín v Bratislave je úspechom slovenského predsedníctva a práce slovenskej diplomacie. Prvé predsedníctvo Slovenska je zároveň symbolom, že Slovensko je plnohodnotným a zodpovedným členom Európskej únie," píše vo svojom vyhlásení hnutie.

10:39 "Tento summit je jeden z najdôležitejších," povedal predseda parlamentu EÚ Martin Schulz. "Rozhodne sa akú Európu chceme," dodal.

Martin Schulz
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

10:30 Pri príchode na stretnutie únijných lídrov na Bratislavskom hrade, vyhlásil luxemburský premiér Xavier Bettel, že slova luxemburského ministra zahraničných vecí Jeana Asselborna o vylúčení Maďarska z Európskej únie nie sú oficiálnym názorom vlády Luxemburska. 

10:23 Na bratislavskom letisku podľa hovorkyne Veroniky Ševčíkovej prebehlo všetko bez akýchkoľvek komplikácií. Podľa jej slov väčšina cestujúcich rešpektovala odporúčania a dostavila sa na letisko v dostatočnom časovom predstihu pred svojim odletom. "Cestujúci prišli skôr, mnohí už skoro ráno," zhodnotila Ševčíková.

10:18 Prezidentka Litvy Dalia Grybauskaite po svojom príchode na dnešný summit EÚ vyhlásila, že Európska únia nemôže nahradiť NATO. "Nepočula som, že by niekto vytváral európsku armádu. Hovoríme o lepšej spolupráci v obrane, o lepšom využití aktuálnych vojenských kapacít. Ale nemôžeme nahradiť NATO," zdôraznila litovská prezidentka.

10:12 Posledný dorazil maďarský premiér Viktor Orbán 

Príchod maďarského premiéra Viktora Orbána
Zobraziť galériu (77)
Príchod maďarského premiéra Viktora Orbána  (Zdroj: Foto: TASR)

10:11 V týchto chvíľach sú už na mieste všetci očakavaní lídri.

10:08 Po príchode sa Angela Merkelová vyjadrila, že všetci členovia Európskej únie musia ukázať, že sa vedia zlepšovať. "Sú pred nami neľahké úlohy. Ide o to ukázať, že sa vieme zlepšovať. A to v oblasti vnútornej i vonkajšej bezpečnosti, ale aj pri vytváraní pracovných miest," zdôraznila spolková kancelárka.

10:05 Tvrdý odkaz pred summitom, adresovali lídrom členských krajín Európskej únie aktivisti organizácie Greenpeace.

Aktivisti organizácie Greenpeace počas
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

10:03 Maďarský premiér Viktor Orbán dnes pre maďarský rozhlas povedal, že štyri stredoeurópske krajiny z Vyšehradskej skupiny (V4) predložia na dnešnom neformálnom summite lídrov EÚ v Bratislave spoločný text s návrhmi na riešenie problémov únie.

10:00 Česká delegácia s premiérom Bohuslavom Sobotkom práve dorazili. 

Bohuslav Sobotka
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

9:56 Rokovanie naplánované na 10-tu hodinu bude podľa všetkého posunuté. Ešte stále na nádvorie hradu postupne prichádzajú ďalší predstavitelia.

9:52 Český premiér Bohuslav Sobotka pred odletom do Bratislavy vyhlásil, že počas rokovaní na dnešnom neformálnom summite sa chce Česko sústrediť na témy ako je boj proti nelegálnej migrácii a hrozbe terorizmu. "Európa musí byť schopná vyrovnať sa s nelegálnou migráciou," zdôraznil Sobotka a podčiarkol aj nutnosť aktívne čeliť hrozbe terorizmu. Pripomenul tiež, že "do budúcnosti treba uvažovať o vzniku spoločnej európskej armády".

9:48 Celým mestom sa od rána ozývajú sirény. 

9:45 Cestujúci električky v Bratislave museli stráviť chvíle v tuneli. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: Twitter/Milan Solár )

9:40 Angela Merkelová dorazila. 

Angela Merkelová
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

9:36 Na Bratislavský hrad dorazil už aj francúzsky prezident François Hollande. 

Príchod François Hollanda
Zobraziť galériu (77)
Príchod François Hollanda  (Zdroj: SITA)

9:33 Pre novinárov sú zabezpečené shuttle bus, aby neomplikovali dopravnú situáciu. 

9:30 Postupne na Bratislavský hrad prichádzajú všetci predstavitelia.

9:23 Pohľad do zákulisia.

Miesto, kde budú prebiehať rokovania
Zobraziť galériu (77)
Miesto, kde budú prebiehať rokovania

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)

9:20 Po príchode na dnešný neformálny summit EÚ vyhlásil minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák, že Európska únia ako projekt stráca podporu svojich občanov. "Do popredia sa dostávajú populistické a xenofóbne strany, je to veľmi znepokojujúci trend, ktorý treba zastaviť. EÚ je pritom super projekt, prináša veľa dobrých vecí, ale ľudia to berú ako samozrejmosť," upozornil šéf slovenskej diplomacie s tým, že si všímame len veci, ktoré nás rozdeľujú.

9:17 Fico počas príchodu na neformálny summit lídrov EÚ vyhlásil, že lídri 27 krajín EÚ chcú preukázať jednotu a ukázať, že EÚ je jedinečný projekt, v ktorom chceme pokračovať.

9:14 Nad Bratislavou je možné vidieť a počuť neustále lietať vrtuľníky. 

9:10 Na hrad priešiel Fico a Lajčák. Hneď po nich prišiel Donald Tusk. 

Donald Tusk
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

9:05 Tak ako bolo avizované, dopravné obmedzenia nastali aj mimo Bratislavy. Na D1 od Hornej Stredy smerom do BA a tiež od Trnavy smerom do BA rovnako na R1 v smere do Nitry a do Trnavy, už odstavujú kamióny. 

8:55 Prejazd cez Starý most je nemožný. Polícia zastavuje cyklistov aj peších. Reakcie ľudí sú rôzne. Niektorý trpezlivo čakajú, iní sú podráždení. 

8:50 Doprava v Bratislave je týchto momentoch pokojná. Najväčší nápor mesto zažilo v stredu podvečer, kedy väčšina obyvateľov cestovala mimo. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: waze.com)

8:40 Predseda Európskej rady Donald Tusk vyzval lídrov krajín Európskej únie na "triezvy a brutálne úprimný" pohľad na problémy celého bloku v čase po šokujúcom hlasovaní Británie za vystúpenie z únie. Tusk to uviedol vo vyhlásení vydanom v predvečer neformálneho bratislavského summitu hláv štátov a predsedov vlád 27 členských krajín EÚ.

Podľa Tuska je pravdou, že Európou v poslednom čase otriasli "všetky druhy kríz" a nemôže sa správať, akoby sa nič nestalo. "Domnievam sa, že najlepším mottom pre stretnutie v Bratislave je, že nemôžeme dopustiť, aby tieto krízy vyšli nazmar," povedal vo vyhlásení pred summitom. Namiesto toho by mala únia spraviť "triezvu diagnózu príčin brexitu".

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: SITA)

8:25 Hollande pred summitom navrhol užší kruh rýchlejšie napredujúcich krajín EÚ.

8:22 Minister Lajčák upozornil na výnimočnosť summitu. "Summit je historický aj tým, že doteraz sa lídri stretávali v Bruseli, aby riešili otázky finančnej krízy, bezpečnosti, migrácie. Toto je prvýkrát za desať rokov, čo sa stretávajú mimo Bruselu, prvýkrát vo formáte 27 a prvýkrát, čo sa budú venovať Európskej únii ako takej," vysvetľuje.

8:20 Fico sa vyjadril k summitu: "Je to summit, ktorý by som nazval summit - sebareflexia, summit - hľadanie východísk. Tento Bratislavský proces by mal pokračovať na Malte a potom na jar v Ríme, kde sa budú konať oslavy výročia podpisu Rímskych zmlúv," uviedol.

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

8:15 Do Bratislavy zavíta 343 delegátov, 1320 novinárov a 75 tlmočníkov.

8:10 Belgický europoslanec a predseda politickej skupiny liberálov a demokratov v Európskom parlamente Guy Verhofstad chce, aby Bratislava prelomila patovú situáciu v EÚ. Vyzval 27 lídrov EÚ, ktorí v hlavnom meste Slovenska budú dnes rokovať o budúcnosti EÚ, aby „znovu vynašli Európu“. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: Foto: TASR)

8:05 Nemocnice fungujú počas summitu štandardne a bez obmedzení.

8:00 V čase od 7.30 - 9.30 h. prebieha priebežné uzatváranie úlíc v Bratislave. Podľa aktuálnej bezpečnostnej situácie bude uzatvárať Vajanského nábrežie, Rázusovo nábrežie, Námestie armádneho generála Ludvíka Svobodu a to od Šafaríkovho námestia a z opačnej strany od Mlynskej doliny. 

Koniec summitu, kľúčový deň
Zobraziť galériu (77)
 (Zdroj: SITA)

Predstavitelia 27 krajín Európskej únie sa dnes na základe pozvania predsedu vlády SR Roberta Fica zídu v Bratislave na neformálnom summite EÚ. Hlavnou témou bude vývoj a budúcnosť Európskej únie po odchode Spojeného kráľovstva z EÚ.

Program neformálneho summitu EÚ

O 9.00 hodine sa očakáva príchod delegácií na Bratislavský hrad.

O 10.00 hodine sa uskutoční prvé pracovné rokovanie.

12.45 hodina je vyhradená na „family photo.“

O 13.30 hodine je pripravená plavba loďou po Dunaji s neformálnym obedom.

O 16.00 hodine sa delegácie presunú späť na Bratislavský hrad, kde sa začne druhé pracovné rokovanie.

O 18.30 hodine je naplánovaná tlačová konferencia predsedu Európskej rady Donalda Tuska, predsedu Európskej komisie Jeana-Claudea Junckera a predsedu vlády SR Roberta Fica. Tlačová konferencia sa bude odohrávať v priestoroch Incheba Expo Bratislava. 

Viac o téme: BratislavaSummit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu