Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Pavol si na zastávke všimol odkaz pre cestujúcich: FOTO Revízori z MHD vraj porušujú práva

Plagát nalepený na zastávke Bajkalská. Zobraziť galériu (3)
Plagát nalepený na zastávke Bajkalská. (Zdroj: Tip čitateľa, Pavol)

BRATISLAVA – Mestskou hromadnou dopravou by ste nemali cestovať bez lístka. V opačnom prípade sa vám môže stať, že vás odhalí revízor. Pavol si však na bratislavskej zastávke Bajkalská všimol nalepený odkaz, ktorý niektoré postupy revízorov označuje za trestný čin.

„Revízor v MHD je obyčajným zamestnancom bez akýchkoľvek privilégií. Vo svojej činnosti má postavenie radového občana a v nijakom prípade nemá charakter verejného činiteľa. Z toho vyplýva, že voči občanovi, ktorý cestuje v hromadnom prepravnom poriadku, nemá výnimočné oprávnenia, ktorými by mohol zasahovať do jeho základných ľudských práv zaručených Ústavou SR,“ prečítal si Pavol v úvode odkazu. Jeho autorom má byť údajne právnik z Akadémie policajného zboru.

Bratislavčania napadli v MHD revízorov: Myslíte si, že sú to mladíci? Omyl, ich vek vás prekvapí

V odkaze si cestujúci mohli ďalej prečítať, že vyššie opisovaný zásah môžu vykonať iba verejní činitelia, ak im to dovoľuje zákon. Ak človek cestuje bez lístka, zákon mu neurčuje sankciu. „Preto nie je možné proti takejto osobe postupovať ako proti páchateľovi a obmedzovať jej ústavné práva, ako je právo na osobnú slobodu, voľný pohyb a podobne, pretože to nijaký zákon v takomto prípade nepripúšťa,“ mieni autor odkazu. Porušenie práv občana je považované za trestný čin.

Bratislavčania zúria nad jednou vecou v MHD: Nie je to ich vina, no aj tak dostali pokutu

Revízor by podľa autora nemal od cestujúceho požadovať doklady o jeho totožnosti, ak mu ich občan dobrovoľne neukáže. Takisto nemá právo občana zadržiavať v dopravnom prostriedku, ak chce z neho vystúpiť. Autor však tvrdí, že v praxi sa vyskytujú aj prípady, že revízor cestujúceho odvedie na políciu. V takom prípade pácha podľa autora trestný čin proti ľudskej slobode.

Pavol si na zastávke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Tip čitateľa, Pavol)

Vyjadrenie Dopravného podniku

Dopravný podnik Bratislava, ktorý sme požiadali o vyjadrenie, uviedol, že v prípade odkazu na zastávke Bajkalská ide o starší článok, „pravdepodobne prevzatý z internetu, na ktorom je informácia, ktorá nekorešponduje so súčasnou platnou úpravou citovaných zákonov a ide o polep priestorov zastávky bez súhlasu DPB,“ informoval Zenon Mikle, vedúci odboru marketingu a komunikácie DPB.

Mikle zároveň doplnil, že revízori v zmysle platnej právnej úpravy neukladajú žiadne pokuty, ktoré sú výsledkom správneho konania. Citované zákony im umožňujú len uložiť peňažnú pokutu, resp. sankčnú úhradu v prípade, že sa cestujúci nevie preukázať platným cestovným lístkom. Ak sa vyskytne nedorozumenie alebo konflikt, pracovníci DPB sa obracajú na orgány PZ SR. „Revízori DPB, a.s. pri svojej činnosti nikdy nevyužívali ani nezneužívali inštitút verejného činiteľa,“ dodal Mikle.

Pavol si na zastávke
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

 

Viac o téme: ZastávkaRevízorMHDBajkalská
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu