Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Bratislavčania opäť horko zaplakali: FOTO drasticky spílených stromov, biznis dostal zelenú

Petržalčania sa na zelené barbarstvo nedokážu pozerať.
Petržalčania sa na zelené barbarstvo nedokážu pozerať. (Zdroj: Facebook/Sad Haluzice)

BRATISLAVA - Internetom koluje fotografia, ktorá Bratislavčanov vytáča do zúrivosti. Pred bilbordami s reklamou v Petržalke niekto spílil tri zelené zdravé borovice, aby bolo z cesty dobre vidno na bilbord s reklamou. Reakcie ľudí na antiekologický čin sú také silné, že vinník zrejme neujde trestu.

„V Bratislave na to stačia tri jednoduché kroky – spíliť borovice, aby bolo vidno reklamu,“ hovorí komentár k fotografii, ktorá bola uverejnená na Facebooku Sadu Haluzice. Kto tie stromy takto barbarsky spílil? To je otázka, ktorú si kladú ľudia bojujúci za zeleň v meste. Tieň podozrenia automaticky padol na Slovenskú sporiteľňu, ktorej reklama na inkriminovanom bilborde patrí.

Ľudia tvrdými slovami nešetrili. „Toto je gól do vlastnej brány. Už dlho som uvažovala, že zruším u vás účet, ale zajtra to idem urobiť. Viem, že vás dôvod nebude trápiť, ale natvrdo tam napíšem – tri spílené stromy pre vašu reklamu!“ komentovala fotografiu nahnevaná Lenka. „Za každý spílený strom jeden spílený bilbord alebo strhnutá plachta,“ rozhorčil sa Ivan. Ľudia zároveň začali špekulovať, či nemôže byť za výrubom aj niekto iný.

Podáme trestné oznámenie

K výrubu sa zakrátko vyjadril aj primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal: „Viacerí ma upozornili na toto ľudsky nepochopiteľné konanie. Je to prejav ignorantstva a nekultúrnosti. Takýto hanebný čin jednoznačne odsudzujem. Zisťujem, či je to mestská zeleň. Ak áno, podáme trestné oznámenie, aby sa vyšetrilo, kto to spravil. Ak to nie je mestský pozemok, budem žiadať od vlastníka pozemku, aby spravil to isté.“

Slovenská sporiteľňa stromy spíliť nedala

Podľa vyjadrenia menovanej banky táto situácia nevznikla na pokyn Slovenskej sporiteľne. „Slovenská sporiteľňa dôrazne odmieta obvinenia zo spílenia borovíc pred obytnými domami v Bratislave kvôli údajne lepšej viditeľnosti reklamnej plochy. Tento čin nás pobúril a rovnako ako verejnosť žiadame dôsledné vyšetrenie tohto prípadu. Spájanie banky s týmto nelegálnym výrubom považujeme za poškodzovanie dobrého mena Slovenskej sporiteľne,“ uviedla hovorkyňa Slovenskej sporiteľne Marta Cesnaková.

Cesnaková dodala, že všetky reklamné plochy, ktoré si banka prenajíma, sú legálne, ale jej zámerom nie je spiľovanie čo i len jediného stromu. „Podľa stanoviska spoločnosti euroAWK, od ktorej sme si reklamnú plochu prenajali, spoločnosť nerealizovala a ani si v minulosti neobjednávala orezávanie zelene v danej lokalite. Súčasne budeme radi, ak nám dajú ľudia vždy vedieť, pokiaľ majú podozrenie, že naša reklama nevhodne zasahuje do prírody,“ doplnila hovorkyňa.

Podľa jej ďalších slov Slovenskej sporiteľni záleží na ekologickom prístupe k životu, preto je už siedmy rok partnerom Nadácie Ekopolis. V rámci partnerstva podporuje systematické ošetrovanie stromov na celom Slovensku a zároveň spoluorganizuje významnú anketu Strom roka.

„Slovenská sporiteľňa sa dlhodobo radí medzi spoločensky zodpovedné firmy a záleží nám na prostredí, v ktorom pôsobíme. Nadácia Pontis nás v tomto roku zaradila medzi troch finalistov prestížnej ceny Via Bona za zodpovedné podnikanie v hlavnej kategórii Zodpovedná veľká firma,“ uzavrela hovorkyňa.

...

Viac o téme: VýrubBilbordPetržalkaSpílené stromy
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu