Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zákaz hazardu v Bratislave dostal trhliny: Zmizli petičné hárky, Nesrovnal hovorí o mafii!

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Bratislavskému magistrátu chýba 3039 hárkov z petície za zákaz hazardu v hlavnom meste, ktorá bola na meste odovzdaná koncom júna. Na dnešnom brífingu to potvrdil primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal s tým, že ráno dostal od oddelenia vybavovania petícií písomné potvrdenie, že skutočný počet hárkov je odlišný od toho, ktorý prezentovali zástupcovia petície, čiže primátor i starostovia bratislavských mestských častí v júni. Tí tvrdili, že petíciu svojím podpisom podporilo 136.139 Bratislavčanov na 8018 hárkoch.

Ak sa podľa primátora potvrdí, že sa manipulovalo s hárkami, bude sa jednať o mafiánsky útok proti Bratislave. "Musím povedať, že som z toho zhnusený a zhrozený. Teraz však musíme zistiť, čo sa stalo. Spravíme to ako petičný výbor, ale aj ako mesto. Musíme zdokumentovať manipuláciu s hárkami od vyzbierania až po dnešný deň," skonštatoval Nesrovnal.

V prípade, že budú hárky skutočne chýbať, iniciuje primátor podanie trestného oznámenia na Generálnu prokuratúru a políciu. "Existujú kópie hárkov a tým sme urobili týmto mafiánom škrt cez rozpočet. Takéto metódy nás ani nezastrašia ani nezastavia. Urobíme všetko preto, aby bol duch petície naplnený," vyhlásil Nesrovnal. O tom, kedy a odkiaľ presne zmizli hárky, špekulovať nechcel, taktiež ani o tom, či tento stav môže ovplyvniť proces vypracovania všeobecne záväzného nariadenia (VZN) o zrušení hazardu na území Bratislavy.  "Máme zdokumentovaných 136. 139 podpisov Bratislavčanov a ten počet je dostatočný na to, aby sme pokračovali v príprave VZN," podotkol.

Primátor nevedel povedať koľko presne podpisov bolo na chýbajúcich hárkoch. Podľa zástupcu petičného výboru a starostu bratislavského Lamača Petra Šramka však bolo na jednom hárku tejto petície v priemere 16 podpisov. Chýbať tak môže vyše 48.000 podpisov. Starosta bratislavských Vajnôr Ján Mrva nechápe, prečo primátor už dnes nepodal trestné oznámenie. "Považujem to za obrovské zlyhanie magistrátu pri zabezpečení petície," povedal.

Nesrovnal si vie predstaviť, komu by vyhovovalo, aby bola petícia za zákaz hazardu ohrozená. "Nebudem však špekulovať," poznamenal.Kritikmi petície sú od jej začiatku Asociácia zábavy a hier a Asociácia prevádzkovateľov videohier. Tie nesúhlasili s jej priebehom a ani s relevantnosťou. Z aktuálnej situácie, ako tvrdia, sú však nepríjemne zaskočení. "My sme tí poslední, komu to vyhovuje, aby sa na nás v tomto smere vrhalo zlé svetlo. To čo sa stalo si vysvetľujeme tak, že asi tých podpisov nebolo toľko, koľko bolo potrebných a po roku veľkého kriku okolo hazardu a tejto petície bolo možno nepríjemné niektorým ľuďom povedať, že tých podpisov skutočne nevyzbierali dostatok a je jednoduchšie uviesť, že zmizli," uviedla dnes Dominika Lukáčová z Asociácie zábavy a hier.

Petícia za zákaz hazardu v Bratislave bola spustená minulý rok v máji primátorom Bratislavy Nesrovnalom a starostami jej mestských častí. Iniciatívu zdôvodnili tým, že výskyt hazardu i počet kasín a herní v hlavnom meste presiahol únosnú mieru. Vyzbierané a v júni odovzdané petičné hárky mal magistrát hlavného mesta najprv skontrolovať. Následne sa plánovali hárky predložiť do mestského zastupiteľstva na vyjadrenie mestským poslancom. Až potom sa mal začať proces VZN o zrušení hazardu na území Bratislavy. Po schválení a vydaní VZN sa totiž od dátumu jeho účinnosti nebudú vydávať nové licencie na prevádzkovanie hazardných hier na území hlavného mesta.

Viac o téme: Ivo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu