Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Ľudia sa začali báť: FOTO Diery a trhliny na Moste SNP, prepadne sa nám lávka pod nohami?!

Most SNP sa rozpadáva pod nohami. Zobraziť galériu (4)
Most SNP sa rozpadáva pod nohami. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA – Hoci niektoré časti Mosta SNP prechádzajú plánovanou rekonštrukciou a vynovením, stále na ňom možno nájsť závažné nedostatky, na ktoré začali ľudia upozorňovať čoraz viac. Už roky vznikajú v asfalte na chodníku pre peších trhliny s výhľadom na tečúci Dunaj a riešenie je vždy rovnaké. Hrozivo vyzerajúce diery síce zalátajú, ale objavia sa ďalšie.

Na dierami posiaty most Magistrát hlavného mesta upozornil jeden z Bratislavčanov už pred tromi rokmi. Zverejnil vtedy fotografiu trhliny s dierou aj so skorodovaným podkladom lávky. Odvtedy sa scenár opakuje. Ľudí vydesia nové diery, nahlásia ich a mestskí pracovníci dajú podľa možností lávku do poriadku. Nerieši sa však príčina, ale len následky.

Ďalšia hanba pred Európou: Bratislavské lavičky na FOTO ponúkajú exkluzívny výhľad do...!

Na nové diery v asfalte upozornil ešte pred týždňom Dávid, ktorý kontaktoval mestskú políciu. „Čo ak je lávka zospodu prehrdzavená a iba čakáme na to, kedy sa do Dunaja prepadnú chodci? To si skutočne myslíte, že samotný asfalt – záplata – udrží napríklad 100-kilového človeka na bicykli? Okamžite uzavrieť a urobiť revíziu,“ odkázal magistrátu jeden z chodcov. „Keď som na zalátané diery stúpil počas horúcich dní, asfalt bol mäkký,“ opísal Tomáš, ktorý musí po moste každý deň kráčať do práce. „Tento rok sa diery objavujú už od jari,“ komentovala chodkyňa Monika.

Na deravý most upozornil magistrát jeden z chodcov už v júni 2013. Zdroj: odkazprestarostu.sk
Zobraziť galériu (4)
Na deravý most upozornil magistrát jeden z chodcov už v júni 2013. Zdroj: odkazprestarostu.sk

Štyridsať rokov bez generálnej opravy

Ako Topky informovala hovorkyňa Magistrátu hlavného mesta SR Bratislavy Ivana Skokanová, Most SNP neprešiel opravou už 40 rokov. Aj preto sa pešie časti, podmostie a vozovka nachádzajú v zlom stave. Hoci magistrát plánuje dokončiť rozsiahle opravy Mosta SNP, kompletná výmena rozpadávajúceho sa aslfaltového plášťa je otázna a nie je v pláne. Súčasťou prác je aj lokálna oprava asfaltu na chodníkoch pre peších,“ uviedla hovorkyňa s dodatkom, že ak zvýšia financie, bude okrem kritickým nebezpečných miest v asfalte vymenený aj celý asfaltový chodník.

Tento rok sme na moste naplánovali viaceré revitalizačné práce. Súčasťou obnovy časti Mosta SNP na staromestskej strane sú aj betónové konštrukcie v okolí autobusových zastávok. Tieto konštrukcie sa čistia a po následných lokálnych sanačných opravách sú plochy ošetrené náterom,“ doplnila Skokanová. Pracovníci mesta plochy v exponovaných častiach opatrili tzv. antiposter náterom, ktorý zabraňuje opätovnému znečisteniu plôch nalepovaním reklamných letákov a plagátov. V pláne je aj sanácia schodísk a cyklistickej rampy, ktoré sú súčasťou betónovej konštrukcie.

Čistením prechádzajú aj betónové stĺpy v časti nástupíšť, výstupíšť a odstaviska v staromestskej časti podmostia Mostu SNP. „Vymenili sme tiež povrchy chodníkov v okolí betónového piliera - namiesto betónu sme tu dali dlažbu, súčasťou opravy je aj oprava obrubníkov. Do priestoru podmostia vysadíme farebné suchomilné trvalky. V rámci údržby budú zrevitalizované aj stĺpy verejného osvetlenia v blízkosti podmostia Mosta SNP. To sú práce predbežne naplánované do konca júla,“ dodala Skokanová s tým, že sa bude na samotnom Moste SNP opravovať aj vozovka. 

Ľudia sa začali báť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Ľudia sa začali báť:
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Viac o téme: TrhlinyDieryMost SNP
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu