Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Pracovníci, ktorí rekonštruovali kostol, našli vzácnosť: Viac ako storočné listiny odkrývajú históriu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: tasr / Katarína Tisončíková)

RIMAVSKÉ BREZOVO - Sklenenú nádobu kónického tvaru s uloženými historickými listinami sa podarilo nájsť pracovníkom, ktorí rekonštruovali gotický kostol v Rimavskom Brezove v okrese Rimavská Sobota. Ako informovala Janka Miháliková, zborová farárka miestneho Cirkevného zboru Evanjelickej cirkvi augsburského vyznania (ECAV), nádoba bola uložená v západnej časti oltárnej menzy.

"Sklenená nádoba, pôvodne pravdepodobne cukornička, sa nachádzala v schránke vytvorenej z keramickej dlažby. V jej vnútri boli uložené poskladané listiny s dvoma pečaťami Cirkevného zboru ECAV v Rimavskom Brezove. Listiny pochádzajú z roku 1893, sú v maďarskom jazyku a ide o krátky dejinný prehľad histórie kostola," priblížila Miháliková.

Základné ošetrenie listín už vykonalo Gemersko–malohontské múzeum v Rimavskej Sobote. "Boli totiž znečistené prachom, na miestach preloženia došlo pôsobením vlhkosti, plesní a mechanického namáhania k narušeniu a na niektorých miestach dokonca aj k úbytku hmoty papiera. Listiny boli teda očistené, prežehlené a spevnené podlepením," načrtla proces ich ošetrenia farárka s tým, že po celkovom dokončení obnovy gotického kostola bude nález umiestnený a prezentovaný v interiéri tohto chrámu.

Gotický kostol v Rimavskom Brezove je od roku 2006 v neustálom procese obnovy. "Počas desiatich rokov prešiel pod dohľadom miestne príslušného krajského pamiatkového úradu výraznou renováciou interiéru. Vďaka finančnej podpore Ministerstva kultúry SR a spolufinancovaniu Cirkevného zboru ECAV boli zreštaurované stredoveké nástenné maľby v presbytériu a taktiež fresky na víťaznom oblúku, na severnej i západnej stene lode pôvodného kostola," povedala na margo obnovy Miháliková.

Dodala, že pred samotným reštaurovaním boli vykonané aj rôzne odborné výskumy, ktoré odkryli pôvodnú sedemstoročnú kamennú podlahu, latinský nápis z poreformačného obdobia na východnej stene lode, ako aj latinský nápis s datovaním na predele barokového oltára. "Zároveň bolo zabezpečené i odvodnenie kostola a reštaurovanie oltára, ktorý bude nanovo osadený na oltárnu menzu koncom tohto roka," zakončila.

Viac o téme: Rimavské Brezovo
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu