Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

V Tatrách sa zrútila časť električkového mosta: Od tragédie delili ľudí len sekundy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

VYSOKÉ TATRY – Slovensko len zázrakom uniklo veľkej dopravnej tragédii. Vo Vysokých Tatrách sa zrútila časť električkového mosta, po ktorom chvíľu pred osudným momentom prešla električka plná ľudí. Doprava na úseku Vyšné Hágy – Tatranská Polianka je pozastavená.

Železničná doprava na úseku Vyšné Hágy – Tatranská Polianka a späť je zastavená až do odvolania. Dôvodom je nezjazdná trať. Na trase medzi Vyšnými Hágmi a Poliankou sa zrútila časť konštrukcie mosta. Ako prvý o tom informoval RTVS, podľa ktorého železnice odhadujú škodu na 30-tisíc eur.

Bratislavský Titanic: Statik o Moste SNP, dôvod, ktorý môže spustiť katastrofický scenár

Podľa informácií TV Markíza mal z mosta spadnúť jeden z pochôdzkarov kontrolujúcich železničnú trať a ostať visieť vo vzduchu, našťastie, neutrpel žiadne zranenie. Vo vzduchu zostali po zrútení aj podvaly a koľajnice.

Zosuv sa stal dnes o 09.19 h, pričom zasiahol koľaje a mostnú konštrukciu. Časť mosta na trase Tatranskej elektrickej železnice (TEŽ) sa samovoľne zosunula. „V tom čase sa na moste nenachádzal žiaden vlak, takže sa nikomu nič nestalo. Poškodený bol tzv. parapet mosta, mostná klenba zostala celá,“ vysvetlila hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková. Operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove povedal, že zásah mali hlásený okolo 11.00 h. „Na mieste bola polícia a nežiadala si našu súčinnosť. Stalo sa to po prejazde električky cez most,“ uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva HaZZ v Prešove. Hovorkyňa ŽSR doplnila, že neďaleko mosta zamestnanci ŽSR vykonávali pravidelnú kontrolu a práce na železničnom zvršku a boli svedkami tohto zosuvu.

Bezprostredne po udalosti boli na miesto privolaní aj odborníci ŽSR, ktorí spravujú mosty na zistenie rozsahu poškodenia a stanovenie postupu jeho opravy. „Príčiny zosuvu sú predmetom vyšetrovania, výška škody bude stanovená dodatočne. ŽSR odhadujú, že oprava mosta potrvá niekoľko týždňov, aby vlaky týmto úsekom mohli premávať aspoň so zníženou rýchlosťou,“ uviedla Pavliková. Betónový most prechádza ponad potok Hromadná voda, postavený bol v roku 1910, má dĺžku 7,3 metra a šírku 4,3 metra. „Bol pravidelne kontrolovaný, mal revíznu správu z povinnej podrobnej kontroly, ktorá sa musí vykonať raz za tri roky, z novembra 2015,“ vysvetlila hovorkyňa ŽSR.

Doprava na tomto úseku bude nahradená autobusovou dopravou. V čase do 17.30 h medzi stanicami Vyšné Hágy – Tatranská Polianka a späť a od 17.30 do 5.00 h medzi stanicami Vyšné Hágy – Starý Smokovec a späť. Informovala o tom Železničná spoločnosť Slovensko na svojej internetovej stránke. 

Oprava potrvá niekoľko týždňov

Betónový most prechádza ponad potok, postavený bol v roku 1910 a má dĺžku 7,3 metra. Výška škody zatiaľ nie je známa. Podľa Železníc Slovenskej republiky bude oprava trvať niekoľko týždňov. 

„V prípade, že bude na predmetnom úseku zabezpečená náhradná doprava, tak by výrazným spôsobom nemala byť ovplyvnená návštevnosť vo Vysokých Tatrách,“ povedala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Andrea Žigová. V jednej z turisticky najnavštevovanejších lokalít vo Vysokých Tatrách na Hrebienku prebiehajú do nedele 7. augusta Medvedie dni. Vlani na festival prišlo viac ako 33.000 návštevníkov. „Verím, že situáciu to nebude komplikovať. Kritický úsek sa pri električkách, ktoré vychádzajú z Popradu, nachádza až za Starým Smokovcom. Čakáme na vyjadrenie Železníc Slovenskej republiky, z ktorej mestskej časti bude náhradná doprava premávať,“ doplnila Žigová.

...

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu