Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Desivá havária v rýchlosti 160 km/h: Policajti za Bratislavou naháňali auto s migrantmi, 7 zranených!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Foto: youtube)

BRATISLAVA - Sedem zranených ľudí, z toho päť detí si vyžiadala dopravná nehoda, ktorá sa okolo polnoci z piatka na dnes stala za Bratislavou, blízko hraničného priechodu s Rakúskom Jarovce-Kittsee. Podľa hovorcu Prezídia Policajného zboru Michala Slivku hliadka zastavovala podozrivé vozidlo. Išlo o dodávku, prepravujúcu nelegálnych migrantov z Maďarska cez Slovensko do Rakúska. Vodič nerešpektoval zvláštne výstražné a zvukové znamenia, ani svetelné znamenie STOP a s vozidlom prudko zrýchlil. Snažil sa hliadke uniknúť rýchlosťou prekračujúcou 160 km/h, čím ohrozoval ostatných účastníkov cestnej premávky. Policajná hliadka opakovane použila varovný výstrel do vzduchu. Unikajúce vozidlo sa v rýchlej jazde prevrátilo na strechu.

FOTO Autobus vytlačil motorkárku (30) z cesty, zbabelo odišiel: Ak ste nehodu videli, volajte 158

"Vo vozidle sa prepravovalo spolu s vodičom deväť osôb (štyria dospelí vo veku 30 - 35 rokov a 5 maloletých detí vo veku 1 - 5 rokov). Podľa dokladov ide o osoby zo Sýrie, Iraku a Iránu, žiadateľov o azyl v Maďarsku. Všetkým bola poskytnutá prvá pomoc a osoby boli prevezené do niekoľkých bratislavských nemocníc, kde im bolo poskytnuté lekárske ošetrenie," informoval topky Michal Slivka.

Vodič vozidla bol obmedzený na osobnej slobode. Vyšetrovateľ Národnej jednotky boja proti nelegálnej migrácii úradu hraničnej a cudzineckej polície Prezídia Policajného zboru už začal trestné stíhanie vo veci prevádzačstva, ublíženia na zdraví a všeobecného ohrozenia, za čo hrozí v prípade dokázania viny trest odňatia slobody od štyroch do 10 rokov.

V nemocnici skončilo sedem osôb

Operačné stredisko záchranárov dostalo informáciu o nehode dnes po polnoci a na miesto vyslalo päť ambulancií. "Na mieste zdravotníckeho zásahu bola záchranármi poskytnutá bezodkladná prednemocničná zdravotná starostlivosť" a zranených - päť detí a dvoch dospelých následne previezli do nemocníc, povedal Andrej Hirjak z Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Deti previezli do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou na bratislavských Kramároch a dospelých do Univerzitnej nemocnice - Nemocnice svätého Cyrila a Metoda v bratislavskej Petržalke. Všetci zranení boli po nehode pri vedomí a mali viaceré poranenia rôznych častí tela, dodal Hirjak.

Jedno z detí museli operovať

Najmladšie zranené dieťa malo päť mesiacov, najstaršie asi desať rokov. Do Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) ich záchranári celkovo priniesli päť. TASR to potvrdila hovorkyňa DFNsP Dana Kamenická.

"Pacienti sú v tomto čase hospitalizovaní. Jedno dieťa museli lekári operovať," povedala Kamenická. Deti utrpeli počas nehody otrasy mozgu, tržné rany a pomliaždeniny. "V súčasnosti podstupujú rôzne vyšetrenia," dodala hovorkyňa. Okrem detí sa počas nehody zranili podľa záchranárov aj dospelí. Tí sú hospitalizovaní v petržalskej nemocnici na Antolskej ulici a v nemocnici na bratislavských Kramároch.

"V nemocnici na Antolskej ulici sme prijali jednu pacientku s viacerými zraneniami, je mimo ohrozenia života. Poskytujeme jej maximálnu zdravotnú starostlivosť," povedala hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB) Zuzana Eliášová, pod ktorú zdravotnícke zariadenie patrí. Žena dnes podstúpi operáciu. V súvislosti s nehodou prijala UNB aj dvoch pacientov na bratislavských Kramároch. "Naši zdravotníci ich ambulantne ošetrili a následne ich prepustili," dodala hovorkyňa.

Viac o téme: NehodaUtečenciRakúsko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu