Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

USA pomôžu Iraku vybudovať základňu, ktorá uľahčí dobytie Mósulu

Ash Carter
Ash Carter (Zdroj: SITA)

BAGDAD – Americká armáda pomôže Iraku vybudovať logistickú základňu, ktorú bude môcť Bagdad využiť v rámci pripravovanej ofenzívy voči Mósulu, hlavnej bašte extrémistov z organizácie Daeš. Oznámil to minister obrany USA Ash Carter, ktorý dnes pricestoval na vopred neohlásenú návštevu Iraku.

Počas nej sa stretne s irackým premiérom Hajdarom Abádím a s americkým generálom Seanom MacFarlandom, ktorý velí koaličným operáciám proti Daeš. Nové vojenské logistické centrum má za americkej podpory vzniknúť na leteckej základni v meste Kajjára, približne 60 kilometrov južne od severoirackého Mósulu. 

Iracké sily len v sobotu - za leteckej podpory koalície pod vedením USA - vyhnali z tejto základne bojovníkov Daeš. Nová základňa by mala uzavrieť obkľúčenie Mósulu z južného smeru. "Boj o Mósul kulminuje, a preto potrebujeme silnú lokalitu, z ktorej bude možné plánovať a podporovať Iračanov," povedal nemenovaný americký činiteľ, ktorého citovala agentúra Reuters. 

Plánované logistické centrum v Kajjáre má byť porovnateľné s operačným strediskom, ktoré už funguje na leteckej základni Takaddum západne od Bagdadu. Odtiaľ Spojené štáty podporujú iracké vládne sily bojujúce voči Islamskému štátu v západnej provincii Anbár. 

Do Iraku vyše 500 vojakov

Americká armáda pošle do Iraku ďalších 560 vojakov. Ich úlohou bude pomôcť pri založení logistickej základne ktorú bude môcť Bagdad využiť v rámci pripravovanej ofenzívy s cieľom dobyť mesto Mósul, hlavnú baštu extrémistov z organizácie Daeš. Podľa agentúry AP to oznámil dnes Carter. O posilnení americkej vojenskej prítomnosti v Iraku podľa neho rozhodol prezident Barack Obama.

"Tieto dodatočné americké sily budú mať jedinečné kapacity, ktoré posilnia kampaň (proti Daeš) a poskytnú životne dôležitú podporu irackým silám v kľúčovej fáze boja," povedal Carter. Väčšina z avizovaných 560 vojakov sa bude podieľať na budovaní nového vojenského logistického centra, ktoré má vzniknúť na leteckej základni v meste Kajjára, približne 60 kilometrov južne od severoirackého Mósulu. V rámci nového kontingentu prídu do Iraku aj americkí ženisti a logistický personál.

Iracké sily len v sobotu - za leteckej podpory koalície pod vedením USA - vyhnali zo základe v Kajjáre bojovníkov Daeš. Nová základňa by mala uzavrieť obkľúčenie Mósulu z južného smeru. Po najnovšom zvýšení bude môcť v Iraku pôsobiť už 4647 amerických vojakov. Termín začiatku ofenzívy proti Daeš v Mósule zatiaľ nie je známy. Iracké jednotky by pri útoku na mesto mohli v prípade potreby sprevádzať americkí poradcovia.

Americkí vojenskí experti by mohli pomôcť aj pri budovaní provizórnych mostov cez rieku Tigris. Do Kajjáry v nedeľu, deň po vyhnaní Daeš, pricestoval tím americkej armády, aby vykonal obhliadku lokality, na ktorej má vzniknúť nový logistický komplex.

Viac o téme: USAIrakMósul
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu