Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mimoriadna tlačovka po prílete na Slovensko: Bugár s Dankom chcú spraviť revolúciu v parlamente!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: repro foto TA3)

BRATISLAVA - Chaos, bordel a anarchia. Predseda parlamentu a dvaja koaliční podpredsedovia sa okamžite po prílete na Slovensko zo Štrasburgu museli venovať domácej politike. Šokovalo ich, čo sa dnes udialo v pléne Národnej rady. Andrej Danko, Béla Bugár a Martin Glváč oznámili, že chystajú nový poriadok v parlamente.

To, čo sa udialo dnes v parlamente, jeho predsedu doslova šokovalo. Andrej Danko povedal na tlačovke, ktorá sa konala ihneď po prílete na bratislavskom letisku, že komunikoval iba s Andrejom Hrnčiarom. V Bruseli sa s Bugárom zhodol, že chcú byť príkladom pre Európsku úniu.

„Bezodkladne sa so situáciou oboznámim a budem žiadať vysvetlenie od podpredsedníčky Nicholsonovej. Som z toho viac ako v šoku, čo si kto dovolí v NR SR. Utvrdzujem sa, že NR SR potrebuje nové pravidlá. Poslanci, ktorí nosia tričká alebo sa správajú ako Nicholsonová, by v Európskom parlamente sedieť nemohli. Politikom to zrátajú voliči. Možno chcú niektorí teátra,“ vyhlásil po návrate z návštevy Európskeho parlamentu rozčarovaný Danko.

Mimoriadna tlačovka po prílete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto TA3)

„Toto je bordel,“ vyhlásil na margo parlamentu Béla Bugár. Nemenej kritický bol aj ďalší podpredseda Martin Glváč. "Ja by som to nazval bordel, chaos a anarchia,“ nechal sa počuť Glváč. Danko na margo údajne sfalšovaného podpisu neodpovedal priamo.

Podpredseda parlamentu Béla Bugár povedal, že za 26 rokov sa nestretol s takouto aroganciou, aká bola dnes v NR SR. „Každá schôdza parlamentu sa začína zisťovaním uznášaniaschopnosti elektronicky. Ak je problém, nastupujú skrutátori. Toto je bodrel. To tu nikdy nebolo. Je to hrubé porušenie rokovacieho poriadku. To sa ešte nestalo,“ vyhlásil pred novinármi.

Mimoriadna tlačovka po prílete
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: repro foto TA3)

Podľa Bugára schôdza parlamentu dnes nemohla byť otvorená a nemôže sa považovať za otvorenú, pretože sa neprezentovalo dosť poslancov a teda NR SR nebola uznášaniaschopná. Podpredseda NR SR Martin Glváč označil dnešnú situáciu za bordel, chaos, anarchiu. „Potrebujeme tvrdý rokovací poriadok,“ dodal.

Musíme vypočuť predsedajúceho Hrnčiara, dodal Danko „Vidím veľkú svojvôľu v prípade pani Nicholsonovej. Aj na jej stav budem citlivý. Absolútna nehoráznosť a nedôstojnosť,“ povedal predseda parlamentu. V kontraste s Európskym parlamentom je to podľa neho niečo neporovnateľného. Je podľa neho najvyšší čas, aby bol nový rokovací poriadok tvrdý a, aby ho musela dodržiavať opozícia aj koalícia.

Príčina sporu

Nicholsonová dnes otvorila mimoriadnu schôdzu parlamentu s tým, že prítomných v sále je minimálne 76 poslancov. Dostatok poslancov bol podľa nej jasný aj z prezenčnej listiny. Poslanec Gábor Gál (Most-Híd) však upozornil, že poslanec sa prezentuje tak, že stlačí tlačidlo prezentácia. Schôdza podľa neho nebola otvorená riadne.

Nicholsonová mu na to odpovedala, že ak sa vyskytuje pochybnosť, rozhoduje o nej predsedajúci, a tým je momentálne ona. Podpredseda NR SR Andrej Hrnčiar následne žiadal hlasovať o jeho procedurálnom návrhu, ktorým žiadal, aby sa hlasovaním zistilo, či je parlament uznášaniaschopný.

Po hlasovaní konštatoval, že NR SR nie je uznášaniaschopná a následne prerušil dnešné rokovanie mimoriadnej schôdze až do odvolania. Urobil tak po tom, čo to konzultoval s predsedom NR SR Andrejom Dankom. Zároveň dodal, že je jediný, kto má poverenie viesť schôdzu. Tesne po 11:00 prerušila schôdzu parlamentu aj Nicholsonová. Schôdza o vyslovení nedôvery premiérovi Robertovi Ficovi bude podľa Hrnčiara v septembri.
 

Viac o téme: Béla BugárAndrej DankoMartin Glváč
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu