Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Kauza Bašternák škodí Slovensku: VIDEO Europoslankyňa naložila Kaliňákovi priamo v Bruseli!

Zobraziť galériu (6)
(Zdroj: YouTube)

BRATISLAVA - Pred Bašternákom neunikol ani v Európskom parlamente. Slovenskému ministrovi vnútra muselo byť včera v Bruseli poriadne horúco, keď sa ho opýtali na kauzu, do ktorej je zaplatený známy kontroverzný podnikateľ. Europoslankyňa z Francúzska sa ho na kauzu opýtala. Servítku si rozhodne pred ústa nedávala a Ficovu pravú ruku nijako nešetrila.

Robert Kaliňák bol spolu s ministerkou spravodlivosti Luciou Žitňanskou v Európskom parlamente rozprávať o slovenskom predsedníctve v EÚ. Europoslanci sa postupne našich zástupcov pýtali rôzne otázky. Až prišla rada na europoslankyňu z Francúzska Evu Joly (72). Tá Kaliňáka spochybnila ako bojovníka proti korupcii a nepriamo mu naznačila, aby odstúpil. Slovensko sa tak dočkalo prvej čiernej škvrny vo vedení predsedníctva EÚ.

Eva Joly
Zobraziť galériu (6)
Eva Joly  (Zdroj: YouTube)

Podľa nej Kaliňák neposmenul dôležitý aspekt, a to boj proti korupcii. Na oči mu vyhodila aj kauzu Bašternák. Kontroverzného podnikateľa vyšetrujú z daňových podvodov. "Dovoľte mi vysloviť pochybnosti o Vašej dôveryhodnosti v tejto oblasti. Pán Kaliňák, Vy ste viacero mesiacov sa rozprávali s Ladislavom Bašternákom, ktorý je podozrivý zo závažných podvodov z DPH a on prevádzal peniaze na Vaše účty a je vyšetrovaný v Slovenskej republiky z dôvodov korupcie. Ako môžeme veriť, že jeho vyšetrenie bude nezávislé, keď ste zároveň ministrom vnútra?," opýtala sa Eva Joly.

Kauza Bašternák škodí Slovensku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Ďalej mu povedala, nech ide príkladom a nepriamo naznačila, že by mohol odstúpiť. "Politik má dávať príklad, najmä, keď je predsedom Rady EÚ. Občania majú právo na príkladných politikov. Ich dôvera je  už teraz malá a bude sa naďalej zmenšovať. Pán Kaliňák, prosím, prevezmite svoju zodpovednosť a dokážte, že viete byť príkladom tak, aby sa boj proti korupcii neobmedzoval iba na pekné slová," povedala Kaliňákovi europoslankyňa.

Pozrite si, ako sa europoslankyňa pýtala Kaliňáka na Bašternáka

Kaliňáka sa podľa Denníka N zastala aj europoslankyňa a smeráčka Monika Flašíková-Beňová. Napokon sa vyjadril aj slovenský minister vnútra. Ten to celé zahral do autu nič podstatnejšie k otázke nepovedal. Vyjadril sa tak, že sa nebude k tomu na pôde Európskeho parlamentu vyjadrovať.

Beňová neskôr svoju obhajobu Kaliňáka ospravedlňovala na Facebooku, keďže spolu so Zalom sa nepriamo vyjadrila, že by mal odstúpiť. "Preto keď dnes pani ministerka Žitňanská a minister Kaliňák prezentovali prioriry predsedníctva SR v Rade EÚ a jedna z poslankýň za Greens ho vyzvala aby "vyvodil politickú zodpovednosť za Bašternáka" som pani (Eve Joly) povedala, že prezentácia priorít predsedajúcej krajiny nie je priestor na politické vyhlásenia vo vzťahu k jednotlivým ministrom. Lebo TO je vnútorná záležitosť členského štátu. Chápem že to znie možno komlikovane, ale NAŠI ministri sú NAŠA záležitosť a máme si ich riešiť MY," napísala.

Monika Flašíková Beňová
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Kto je Eva Joly

Eva Joly je známa tým, že bojuje proti korupcii. Pôsobila ako vyšetrovacia sudkyňa, ktorej sa vyhrážali smrťou. V roku 2012 kandidovala vo Francúzsku za prezidenta.

Kauza Bašternák škodí Slovensku:
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: YouTube)

Viac o téme: Robert KaliňákEuroparlamentEuroposlankyňaKauza BašternákEva Joly
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu