Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Svet píše o Kaliňákovi: Pravá ruka Fica je pod paľbou v tom najhoršom možnom čase, tvrdí Reuters!

Robert Kaliňák Zobraziť galériu (3)
Robert Kaliňák (Zdroj: SITA)

LONDÝN - Jednu z najznámejších svetových tlačových agentúr Reuters zaujal minister vnútra Robert Kaliňák. Informuje o ňom ako o pravej ruke premiéra a o problémoch, ktorým čelí práve v čase preberania nášho predsedníctva Rady EÚ. Vo svete si takto Slovensko dobré meno rozhodne nerobí.

"Pravá ruka premiéra je pod paľbou v čase, keď Slovensko preberá predsedníctvo v Európskej únii," znie titulok britskej tlačovej agentúry. O Kaliňákovi píše ako o blízkom spojencovi Roberta Fica, ktorý už po druhýkrát za ostatné tri týždne čelil nedôvere a odvolávaniu v parlamente, čím sa zvyšuje tlak na slovenskú vládu práve v hektickom a dôležitom období.   

Agentúra hovorí o protestoch pred komplexom Bonaparte v súvislosti s nevyjasnenou kauzou okolo kontroverzného podnikateľa Ladislava Bašternáka a jeho prepojenia s politickými špičkami. 

Protesty opozície

O Kaliňákovi Reuters píše ako o ministrovi, ktorý zohrával kľúčovú úlohu pri formovaní politiky EÚ v rámci migračnej krízy. Dvojka ľavicovej strany Smer má dôveru vládnej koalície, no očakáva sa, že opozícia s protestmi neskončila. "Kaliňák povedal, že kúpil 17 percent akcií jednej firmy od developera Ladislav Bašternáka. Ten poprel akékoľvek previnenie," píše sa v správe, kde ďalej stojí: "Minister vnútra je zodpovedný za konanie polície a opozícia tvrdí, že práve to bráni nezávislému vyšetrovaniu daňových podvodov v kauze Bašternák."

Ladislav Bašternák
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Jan Zemiar)

Fico stojí za Kaliňákom

Fico podržal Kaliňáka a vo štvrtok obvinil opozíciu, že sa snaží pokaziť Slovensku predsedníctvo EÚ. Fico sám žije v prenajatom byte vo vlastníctve Bašternáka v centre Bratislavy. Opozícia na neho tlačí s požiadavkou, aby sa z bytu odsťahoval, premiér to odmieta.   

Robert Fico
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Kritik EÚ

Reuters v závere svojej správy uvádza, že Ficova strana Smer vyhrala druhýkrát po sebe voľby. Stratila však parlamentnú väčšinu a musela preto vytvoriť koalíciu s ďalšími troma stranami. Slovensko bolo silným kritikom EÚ. Pokúsilo sa zastaviť príliv utečencov utekajúcich z krajín Stredného východu a severnej Afriky. Žalovalo EÚ kvôli systému kvót pre žiadateľov o azyl. 

 

 

Viac o téme: Robert KaliňákAgentúra Reuters
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu