Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Nová vlna migrantov: Toto je najvyťaženejšia trasa do Európy, za jediný deň obrovský počet!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: SITA/AP)

RÍM - V Stredozemnom mori medzi Líbyou a Talianskom sa včera pri 35 rôznych operáciách podarilo zachrániť približne 4500 migrantov, ktorí mierili zo severnej Afriky do Európy. Informovala o tom agentúra ANSA. Na záchranných misiách sa podieľali plavidlá talianskej armády, talianskej pobrežnej stráže, európskej agentúry Frontex a neziskových organizácií. Táto trasa je v poslednom období mimoriadne vyťažená.

Utečenec (25) zo Sýrie v skrini našiel superpoklad: Urobil to, čo by väčšina z nás nie!

Podľa agentúry AFP sa len v piatich gumených člnoch a jednej drevenej lodi spolu nachádzalo až 1100 ľudí, vrátane žien a detí.

Nová vlna migrantov: Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Taliansko sa po marcovej dohode medzi Tureckom a Európskou úniou o vrátení migrantov a po uzavretí hraníc balkánskych štátov stalo pre utečencov hlavnou vstupnou bránou do Európy. Do Talianska ale z blízkej Líbye priplávajú najmä migranti z afrických krajín a nie zo Sýrie, Iraku a Afganistanu, ktorí vlani po státisícoch prúdili do EÚ cez Grécko.

Od začiatku roka do konca júna sa do Talianska cez Stredozemné more dostalo viac ako 70.000 utečencov. To je prakticky totožný počet ako za rovnaké obdobie vlani, kedy to bolo za celý rok približne 154.000 ľudí. Pri pokuse prekonať Stredozemné more od roku 2014 zahynulo vyše 10.000 migrantov, z toho asi 2800 od začiatku tohto roka.

Nová vlna migrantov: Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

Stredomorská trasa je vyťažená ako nikdy

Až štrnásťkrát viac utečencov než z Turecka do Grécka prúdi teraz z Líbye do Talianska. Stredomorská migračná trasa ešte nikdy nebola taká vyťažená, povedal koncom júna nemeckým médiám skupiny Funke šéf agentúry Európskej únie Frontex Fabrice Leggeri.

Kým počet utečencov prichádzajúcich na grécke ostrovy sa po uzavretí dohody Európskej únie s Tureckom prudko znížil, o životu nebezpečnú cestu zo severnej Afriky cez Stredozemné more sa pokúša čoraz viac utečencov. Nelegálnych prekročení hraníc do Talianska tak tento rok bude viac ako do akejkoľvek inej krajiny dvadsaťosmičky.

Nová vlna migrantov: Toto
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: SITA/AP)

"Pokiaľ budú migračné prúdy zo západnej Afriky smerom do Líbye pokračovať, tak musíme počítať s asi 300.000 ľuďmi, ktorí tento rok zo západnej Afriky utečú do severoafrických krajín, a potom budú smerovať ďalej do Európy," konštatoval Leggeri, podľa ktorého stále viac utečencov prichádza aj z Egypta.

Stredomorskú trasu podľa Leggeriho využívajú predovšetkým ľudia, ktorí utekajú pred diktatúrou v Eritrei, a tiež ekonomickí utečenci z krajín ako sú Senegal, Gambia, Pobrežie Slonoviny alebo Niger.

Viac o téme: MigrantiUtečenecká kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu