Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Fraška v parlamente rozhnevala opozíciu: Po incidente ohlásila nový útok na Fica!

Danko sa pristavil v parlamente pri Matovičovi. Zobraziť galériu (4)
Danko sa pristavil v parlamente pri Matovičovi. (Zdroj: topky)

BRATISLAVA - Je to tu ako za Mečiara, koalícia má totalitné maniere, tvrdí opozícia. Matovičovci robia z parlamentu cirkus, vracia úder jeho predseda Andrej Danko. Včera bolo v zákonodarnom zbore horúco. Vyslovovala sa totiž nedôvera ministrovi vnútra Kaliňákovi. Čo nikto z poslancov nečakal, schôdza sa prerušila. Dôvod? Plagát. Dnes z tohto dôvodu zasadá poslanecké grémium, na ktorom sa rozhodne, ako ďalej. Schôdza ku Kaliňákovi ešte nie je ani ukončená a opozícia už chystá nové odvolávanie. Tento raz mieri najvyššie ako sa dá - na samého premiéra Roberta Fica.

Matovič dnes roztiahol v rokovacej sále transparent s fotkami ministra Kaliňáka a podnikateľa Ladislava Bašternáka s textom "Slušní ľudia platia dane, zlodeji si žijú za ne". Danko Matoviča viackrát vyzval, aby plagát zobral preč, spomínal napríklad, že Kaliňák nedal na zverejnenie fotografie súhlas. Podľa neho nezákonný transparent je prekážkou v pokračovaní schôdze. Danko nechal Matovičovi čas na jeho odstránenie. Keďže tak šéf Obyčajných neurobil, predseda parlamentu schôdzu prerušil.

Fraška v parlamente rozhnevala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Plagát zablokoval schôdzu

Šéf parlamentu priznal, že nemá žiadne páky, ako nejaký plagát zo sály odstrániť, preto využil prerušenie rokovania na neurčito. "Nepáči sa mi ani používanie mobilov, nemožnosť upozorniť poslanca, aby si dal oblek, aby nemali tričká. Parlament je vizitkou nás všetkých, celého národa," povedal Danko.

Danka bolí hlava z diania v parlamente
Zobraziť galériu (4)
Danka bolí hlava z diania v parlamente  (Zdroj: SITA)

Matovičovi sa Dankova a Bugárova cenzúra nepáči. Šéfovi Mostu pripomenul transparenty z deväťdesiatych rokov, kedy v Národnej rade mával transparentami aj on. "Béla Bugár mi ako predsedajúci schôdze zakázal transparent, pritom v roku 1996 bránil v parlamente transparentom vo vystúpení Ivanovi Lexovi. Keď sa to týka ich, mohli brániť iným poslancom vystupovať, keď sa to týka nás, aj keď sme nikomu v ničom nebránili, tak zrazu sú schopní prerušiť schôdzu," povedal Matovič s fotografiou v rukách, na ktorej bol Bugár s transparentom.

Fraška v parlamente rozhnevala
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: topky)

Poslanci Národnej rady SR budú odvolávať premiéra Roberta Fica (Smer-SD) na mimoriadnej schôdzi v stredu (6.7.) o 10.00 h. Hneď po nej bude pokračovať prerušené rokovanie o návrhu na odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD). Oznámil to dnes na tlačovej konferencii predseda parlamentu Andrej Danko.

Hrozil fyzický konflikt

Podľa podpredsedu parlamentu Andreja Hrnčiara hrozil vo štvrtok v parlamente v súvislosti s transparentom Igora Matoviča a jeho možným odstránením fyzický konflikt, preto si myslí, že prerušenie schôdze bolo zo strany Danka správnym krokom. "Hrozil fyzický konflikt. Niektorí poslanci chceli transparent Igora Matoviča (OĽaNO-NOVA) odstrániť, na čo iní poslanci povedali, že bude hroziť fyzický konflikt," povedal Hrnčiar.

Nová parlamentná stráž?

Schôdza by podľa neho mala pokračovať do niekoľkých dní. "V pondelok bude pravdepodobne zvolaný ústavnoprávny výbor na prípravu nového rokovacieho poriadku," povedal s tým, že je možné, že zmeny budú zahŕňať aj vytvorenie parlamentnej stráže. "To, čo sa začalo diať teraz, už naozaj prekračuje hranice slušného správania," povedal s tým, že zmeny by mali zabezpečiť úroveň kultúry rokovaní.

Viac o téme: ParlamentIgor MatovičAndrej DankoLadislav BašternákKauza Bašternák
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu