Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Slovenské predsedníctvo klope na dvere: Rokovania bude dirigovať brexit, tvrdí Lajčák

Miroslav Lajčák
Miroslav Lajčák (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Rokovaniam v rámci slovenského predsedníctva v Rade Európskej únie bude podľa šéfa diplomacie Miroslava Lajčáka (nominant Smeru-SD) dominovať výsledok britského referenda. Predtým, ako Briti aktivujú článok 50 Lisabonskej zmluvy, ktorý rieši vystúpenie z únie, treba vyjasniť, kto bude za EÚ rokovať a aké budú hlavné princípy, priblížil po dnešnom rokovaní kabinetu.

"V tejto chvíli sú dva - nerokujeme individuálne, kým nebude článok 50 spustený, a po druhé rovnováha práv a povinností. To znamená o čo ambicióznejší budú Briti, pokiaľ ide o ich využívanie vymožeností EÚ, o to viac budú musieť prevziať aj povinnosti, ktoré s tým súvisia," uviedol Lajčák. Počas slovenského predsedníctva sa preto budú ujasňovať jednotlivé pozície a východiská.

"Lídri včera jasne povedali, že ten proces musia viesť členské štáty a tvárou a predsedom členských štátov je práve Slovensko," povedal Lajčák. Okrem toho treba podľa neho pomenovať, čo robí Európska únia zle a prečo narastajú antieurópske sily. "Britské referendum nie je blesk z jasného neba," poznamenal. 

Na rozhodnutie Britov opustiť Európsku úniu preto reaguje aj program slovenského predsedníctva, ktorý dnes schválila vláda. "Slovenské predsedníctvo prichádza v čase, keď sa EÚ ocitá v bezprecedentnej situácii. Negatívny výsledok referenda o členstve Spojeného kráľovstva v EÚ nás postavil pred novú výzvu - prvýkrát v histórii sa prakticky i politicky vysporiadať s odchodom členskej krajiny z únie," píše sa v materiáli. 

Tento moment si má preto vyžadovať bezodkladnú vnútornú reflexiu EÚ. Jej cieľom má byť posilnenie dôvery občanov v spoločný európsky projekt, rozvíjanie jeho hmatateľných prínosov a obhájenie výsledkov integračného procesu na európskom kontinente. "Únia sa v súčasnosti nachádza na križovatke. Buď bude pokračovať jej fragmentácia, alebo sa zomkne smerom k väčšej súdržnosti a dlhodobo udržateľným riešeniam zrozumiteľným pre občana," konštatuje sa v programe.

Viac o téme: PredsedníctvoMiroslav LajčákBrexit
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu