Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Vláda čelí škandálu s 20 miliónovou megadotáciou: Podpora schránky v Dubaji? Firma reaguje!

Robert Fico a zástupkyňa firmy RKN Global Europe. Zobraziť galériu (9)
Robert Fico a zástupkyňa firmy RKN Global Europe. (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Črtá sa ďalší škandál Smeru. Jedna z najväčších dotácií od štátu môže skončiť v pochybných rukách. Za firmou, ktorá má priniesť na Slovensko vyše tisíc pracovných miest, môžu stáť Ukrajinci, ktorí čelili obžalobe z korupcie. To vrhá na celú investíciu a najmä na dotáciu od premiéra Fica pochybný tieň.

Viac ako 1200 ľudí má zamestnať nový investor v Banskej Bystrici, ktorým bude spoločnosť RKN Global Europe. To by bola výborná správa, keby samotný investor nevzbudzoval pochybnosti. Za dubajskou spoločnosťou RKN Global Europe môžu stáť ukrajinské spoločnosti spájané s korupciou. V Amerike a Švajčiarsku čelili obžalobe, neskôr ich oslobodili.

Vyše 20 miliónov eur z dotácie premiéra tak môže skončiť v pochybných rukách, upozorňuje blogerka Veronika Remišová. "Ide v podstate o schránkovú firmu a tipujem, že ich oficiálna adresa v Dubaji „Office: E-3-O318“ je iba pár kancelárií," píše na blogu.

Slovenskí lídri s pochybnou firmou
Zobraziť galériu (9)
Slovenskí lídri s pochybnou firmou  (Zdroj: SITA)

Smrdí to podvodom

Technologickými partnermi sú štyri ukraijnské firmy z Kyjeva, ktoré sídlia v rovnakej budove. Ide o firmy VTI, HOLOGRAPHY, Polly-Service a YS Design. Okrem poslednej menovanej firmy sú všetky členom konzorcia EDAPS. "Predseda predstavenstva Alexander Vasilyev a ďalší predstaviteľ spoločnosti Yuri Sidorenko však boli obžalovaní z korupcie veľkých rozmerov v Medzinárodnej organizácii pre civilné letectvo (ICAO). Obaja sa majú dnes zdržiavať práve v Dubaji," tvrdí Remišová.

V Spojených štátoch ich súd oslobodil, keďže neboli občania USA a ani sa veci neudiali na americkej pôde. Čiže oslobodení boli iba z procesných dôvodov. Medzi rokmi 2005 až 2010 mali podplácať predstaviteľov ICAO v súvislosti s biznisom identifikačných kariet a pasov.

Konateľka spoločnosti Marjam Lindsbrová
Zobraziť galériu (9)
Konateľka spoločnosti Marjam Lindsbrová  (Zdroj: SITA)

Krytie od bývalého šéfa Interpolu

Ukrajinskí podnikatelia spolupracujú so šéfom firmy RKN už dlho. Šéf RKN je dokonca bývalý šéf Interpolu. Remišová píše, že táto spoločnosť za svojho pôsobenia dostávala zákazky v drvivej väčšine iba na Ukrajine, ktorá je popretkávaná korupciou. "Chápem, že pre ukrajinskú firmu je zaujímavé robiť obchody prostredníctvom serióznejšie vyzerajúcej firmy v členskom štáte EÚ a s bývalým šéfom Interpolu v pozadí. Ale vzhľadom na veľkosť investície a na úplne nereálne očakávané počty vytvorených pracovných miest by som sa vôbec nečudovala, keby z investície nakoniec nebol nič," informuje blogerka. Podľa nej je ich biznis model jasný - najať si bývalého šéfa Interpolu, aby im vďaka svojim kontaktom prichadzoval zákazky.

Vláda čelí škandálu s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Fico sa investorom neváhal pochváliť

Objem investície v banskobystrickom priemyselnom parku dosahuje 89 miliónov eur. Premiér avizoval, že vláda ešte pred voľbami spoločnosti pomôže stimulmi, ktoré majú mať podobu hotovostnej platby aj daňových prázdnin. "Nevidíme žiadne prekážky, aby prijali rozhodnutie o podpore tohto strategického počinu. Je tu návrh, ktorým sa bude vláda zaoberať. Ak sa nevyskytnú neočakávané udalosti, vláda 2. marca schváli investičnú pomoc," avizoval Fico.

 

Vláda čelí škandálu s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podľa jeho slov sa štruktúra zamestnancov firmy bude primárne orientovať na vysokoškolsky vzdelaných, ktorých má byť až 80 percent, 20 percent budú zamestnanci s úplným stredoškolským vzdelaním. Platy majú výrazne presiahnuť priemerné mzdy v národnom hospodárstve.

"Ide o výrobu s vysokou pridanou hodnotou. Budú sa vyrábať dokumenty s ochrannými prvkami, bezpečnostné karty, bankomatové karty či kontrolné mechanizmy pre letiská, ktoré identifikujú falošné dokumenty. Ide asi o 28 produktov," menoval Fico. Výstavba podniku má trvať asi rok, samotná výroba by sa mala začať v roku 2017. Konateľka spoločnosti Marjan Lindsbro vysvetlila výber Banskej Bystrice aj tým, že spoločnosť vidí v regióne potenciál z hľadiska ľudských zdrojov.

Vláda čelí škandálu s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Firma RKN reaguje na obvinenia

Talentovaní ľudia, infraštruktúra, podnikateľské prostredie, blízkosť našej krajiny a vysoké školy, ktoré produkujú vzdelanú pracovnú silu. Toto sú dôvody, pre ktoré sa firma rozhodla pre Slovensko, reaguje vo vyhlásení samotná firma RKN Global Europe.

Za dvanásť rokov rokov na Ukrajine spolu s partnermi vygenerovali 35 miliárd dolárov a zaplatili takmer 240 miliónov dolárov na daniach. "Ako sa často stáva, k slovu sa dostane iba jedna strana. Žiadny zástupca RKN Global Europe - ani zakladateľ, riaditeľ či firemní partneri - neboli oslovení predtým, než vyšli kritické články v médiách," píše sa v stanovisku s tým, že keby boli kontaktovaní, mohli zareagovať.

Tu by mala nová fabrika stáť
Zobraziť galériu (9)
Tu by mala nová fabrika stáť  (Zdroj: SITA)

Pozvánka do Kyjeva

Bráni sa aj tým, že jej šéf Ronald K. Noble, ktorý bol 14 rokov šéfom Interpolu, vybudoval protikorupčnú akadémiu vo Viedni. Pán Noble je podľa vyhlásenia svetovo uznávaný medzi policajnou elitou a pohraničnou strážou. Je tiež úplne vhodným kandidátom na realizáciu zákaziek ako dokumenty s ochrannými prvkami, bezpečnostné karty, bankomatové karty či kontrolné mechanizmy pre letiská, ktoré identifikujú falošné dokumenty.

Na konci vyhlásenia pozýva firma všetkých novinárov a 10 náhodne vybraných osôb, aby sa presvedčili na vlastné oči ako firma funguje v Kyjeve. Všetky detaily tam plánujú vysvetliť.

Vláda čelí škandálu s
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Primátor Bystrice vidí za obvineniami politiku

"Spoločnosť RKN Global sa spomedzi niekoľkých európskych štátov rozhodla realizovať svoju investíciu na Slovensku, práve v Banskej Bystrici, čo víta aj drvivá väčšina obyvateľov. Nedovolím, aby niekto ubližoval nášmu mestu a zničil túto investíciu konšpiračnými a vymyslenými teóriami, kvôli svojim osobným politickým ambíciám. Preto vyzývam médiá a ľudí na sociálnych sieťach, aby prestali s nezmyselným osočovaním tejto strategickej investície pre náš región," vyzval Nosko.

Primátor Nosko
Zobraziť galériu (9)
Primátor Nosko  (Zdroj: SITA)

Ako primátor sa musí pozerať na rozvoj mesta na dlhé roky dopredu, tvrdí Nosko. "Na rozdiel od kandidátov opozičných strán, ktorí sa dva týždne pred voľbami zviditeľňujú osočovaním investora a všetkých, ktorí už takmer rok na tejto investícii pracujú," uzatvára Nosko.

Viac o téme: DotáciaRobert FicoUkrajinaRKN Global Europe
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu