Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Horúce počasie končí, pripravte sa na búrky a krúpy: Meteorológovia vydali výstrahu pre tieto kraje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA - Od západu postúpi dnes nad naše územie zvlnený studený front, postupne vzniknú na mnohých miestach Slovenska prehánky, miestami búrky aj s krúpami.

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal pre Banskobystrický, Košický, Nitriansky, Prešovský, Trenčiansky a Žilinský kraj výstrahu prvého stupňa od 9:00 do 19:00. Momentálne je búrka v Prievidzi, na Sliači a v Žiline.

Najvyššia denná teplota má byť 25 až 30 stupňov Celzia, na juhu stredného Slovenska a na východe miestami okolo 32 stupňov. Teplota na horách vo výške 1500 m vystúpi približne na 18 stupňov.

Fúkať bude prevažne južný, na západe postupne severozápadný vietor rýchlosťou 2 až 7 m/s. Pri búrkach vietor zosilnie. SHMÚ predpokladá množstvo zrážok do 10 mm, miestami pri búrkach 20 až 40 mm, ojedinele aj viac.

Bratislavskí aj malackí hasiči zasahujú pre popadané stromy

Bratislavskí aj malackí hasiči musia po búrkach zasahovať. Na viacerých miestach odstraňujú popadané stromy.  "Celkovo zasahuje 12 hasičov so štyrmi kusmi hasičskej techniky na štyroch miestach," informovalo Krajské riaditeľstvo Hasičského a záchranného zboru v Bratislave.

Hasiči mali pre počasie od soboty desiatky výjazdov

Hasiči mali v dôsledku búrok a silného vetra od sobotného (25.6.) večera vyše 50 výjazdov. Najčastejšie (15) zasahovali v Žilinskom kraji, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru (HaZZ).

Hasiči podľa jej slov pomáhali s odstraňovaním spadnutých stromov na vozovku a elektrické vedenia, odčerpávali vodu zo zatopených domov. "V jednom prípade hasiči monitorovali rodinný dom po zásahu bleskom. Pri niekoľkých udalostiach hasiči stále zasahujú," priblížila.

V Banskobystrickom kraji hasiči zasahovali pri desiatich udalostiach, v Bratislavskom pri ôsmich, v Trnavskom a Košickom kraji bolo sedem zásahov. "Najmenej technických výjazdov vykonali príslušníci v Trenčianskom a Nitrianskom kraji, v Prešovskom kraji v súvislosti s poveternostnou situáciou hasiči nezasahovali," doplnila Farkasová.

Viac o téme: PočasieDážďPredpoveď
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu