Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

VIDEO Kotlebovci sa chvália zásahom vo vlaku proti asociálovi: Železnice hovoria o parazitovaní

Poslanec ĽSNS a člen hliadky Milan Mazurek zverejnil zábery zo zákroku.
Poslanec ĽSNS a člen hliadky Milan Mazurek zverejnil zábery zo zákroku. (Zdroj: FB/Milan Mazurek)

BRATISLAVA - O nový rozruch okolo vlakových hliadok ĽSNS, o ktorých zavedení informoval líder strany Marian Kotleba v apríli tohto roka, sa postaral parlamentný poslanec Milan Mazurek. Ten na sociálnej sieti zverejnil zákrok proti "asociálovi", ktorý odmietol zaplatiť za cestovný lístok. Video z asistencie polícii sa dočkalo nebývalej popularity a chvály. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) má však na uvedený počin iný názor.

Perly ducha Kotlebovej novej sexi asistentky: Praje smrť, mala by však pridať v "lovenčine"!

Milan Mazurek, ktorý si zavaril svojimi rečami o holokauste a prirovnal ho k rozprávke, sa na Facebooku prezentoval činnosťou hliadky ĽSNS, ktorá v pondelok vo vlaku na trati Poprad-Stará Ľubovňa zasiahla proti mužovi, ktorý si odmietol kúpiť cestovný lístok do Kežmarku a mal sa správať nevhodne.

"Naša hliadka síce išla vlakom z opačného smeru, no tieto dva spoje sa stretávajú vo Veľkej Lomnici, kde sme boli sprievodkyňou z oproti idúceho vlaku prosení, aby sme zasiahli, vraj už aj volala políciu. Na nič sme nečakali a urýchlene sme sa ponáhľali zakročiť proti danej nebezpečnej osobe," uviedol poslanec.

Podľa neho bol "asociál" agresívny, zvyšoval hlas a všetkých obviňoval z rasizmu. Im sa ho ale podarilo "utíšiť, usadiť do sedadla a počkali na príchod polície, ktorá mu nasadila putá". Mazurek zverejnil aj video, na ktorom si už zobrala čierneho pasažiera na paškál privolaná polícia.

Video nie je vhodné pre maloletých divákov!

Čo na to slovenské železnice?

"Podľa našich informácií išlo o incident v pondelok 20. júna 2016 na trase osobného vlaku 8309 (Poprad -Tatry 10:46 h - Kežmarok 11:12 h ). Vlakvedúca od začiatku jazdy riešila konflikt s neprispôsobivým cestujúcim, ktorý nemal cestovný lístok a odmietal uvoľniť priestor prechodu medzi vozňami. V stanici Studený Potok o 10:55 h požiadala personál stanice o nevypravenie vlaku na ďalšiu trasu a privolala políciu, pretože sa po opakovaných slovných vulgárnych útokoch cítila ohrozená a obávala sa o bezpečnosť cestujúcich. Policajná hliadka do 10 minút prišla a odviedla cestujúceho," informovala topky o priebehu incidentu hovorkyňa ZSSK Jana Morháčová.

Podľa nej počas čakania na príchod polície v stanici Studený Potok zastavil vlak z opačného smeru, odkiaľ vystúpili mladí muži v zelených tričkách s označením názvu politickej strany a na základe situácie v stanici ponúkli pomoc. Asistencia mladých mužov bola dobrovoľná, usadili neprispôsobivého cestujúceho, aby neohrozoval ostatných cestujúcich a zotrvali pri ňom do príchodu policajnej hliadky, ktorá neprispôsobivého muža následne odviedla a vlak pokračoval s meškaním bez asistencie ľudí v zelených tričkách.

"ZSSK nedala súhlas natáčať vo vlaku personál či interiér vozňov, ani na použitie zamestnancov či majetku v spote, videu či akomkoľvek obrazovom zázname pre ĽSNS. Vedenie ZSSK sa ohradzuje voči zneužitiu konkrétneho incidentu na propagáciu akejkoľvek politickej strany či zoskupenia. Pripisovať si zásluhu na riešení uvedenej situácie je len parazitovaním na jednej konkrétnej udalosti," dodala Morháčová s tým, že ZSSK dôsledne rieši bezpečnosť vo všetkých vlakoch na území Slovenska a úzko spolupracuje s Políciou SR.

Denne polícia skontroluje viac ako 200 spojov vo všetkých regiónoch Slovenska. Incidenty sa vyskytujú ojedinele a v 80% prípadov ide o slovné potýčky pri pokusoch cestujúcich odviezť sa načierno bez platného cestovného lístka

ZSSK zdôrazňuje svoje predošlé stanovisko

Žiadna právnická ani fyzická osoba (okrem oprávnených – ZSSK, MDVRR, Regulačný úrad, ...) nemôže vo vlakoch ZSSK svojvoľne vykonávať kontrolnú činnosť bez súhlasu ZSSK. Z uvedeného je zrejmé, že akékoľvek zasahovanie do procesu prepravy cestujúcich vo vlakoch, vrátane dohľadu nad bezpečnosťou, nie je prípustné. Na bezpečnosť cestujúcich dohliada vlakový personál ZSSK, ktorý aktívne spolupracuje so Železničnou políciou.

V roku 2015 vykonala Železničná polícia SR sprevádzanie 41 251 vlakov a 902-krát asistovala vlakovému personálu pri riešení problémov s cestujúcimi. ZSSK je povinná prepraviť každého cestujúceho s platným cestovným lístkom, ktorý dodržuje Prepravný poriadok ZSSK. Vlakový personál ZSSK rieši každý podnet cestujúceho, akéhokoľvek obťažovania vrátane obťažovania neoprávnenou osobou.

Proti hliadkam aj ministerka spravodlivosti

Ministerka spravodlivosti Lucia Žiňanská ešte v apríli vyhlásila na margo vlastných hliadok ĽSNS vo vlakoch, že nikto nemôže nahrádzať štát a na Slovensku ani nikto štát nahrádzať nebude. "Nie je na to dôvod. Vlaky na Slovensku sú bezpečné, kriminalita tam klesá. Na žiadne takéto iniciatívy nie je dôvod," tvrdila ministerka. Podľa jej slov každý, kto si kúpi lístok, môže vlakom cestovať, ale poriadok v štáte bude zabezpečovať štát. "O tom, ako tomu zamedziť, sa budeme rozprávať, ale každé prekročenie zákona bude postihované či sankcionované," uistila Žitňanská.

Policajný prezident Tibor Gašpar upozornil, že ak by poslanci alebo členovia ĽSNS chceli zabrániť spáchaniu trestného činu, môžu tak rovnako ako hociktorí občania Slovenska urobiť a neboli by za to trestne zodpovední. Ak by však chceli využívať oprávnenia, ktoré pozná napríklad zákon o policajnom zbore a ktoré môže využívať len príslušník policajného zboru, môžu sa sami vystaviť trestnému stíhaniu.

Viac o téme: VlakMarián KotlebaĽSNSMilan Mazurek
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu