Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prevratná novinka v školských jedálňach: TAKTO budeme chrániť deti pred obezitou

 Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Poriadne zaskočené ostali vedúce školských jedální. V niektorých školách im totiž oznámili, že zo stolov majú odstrániť soľničky, aby si stravníci nemohli jedlo soľou dochucovať. Na problematiku sme sa pozreli bližšie.

Vaše tipy

"Na porade nám oznámili, že si dospelí zamestnanci školy nemôžu pred deťmi soliť jedlo," povedala nám zaskočená vedúca jedálne, ktorá chce ostať v anonymite. Údajne im to bolo vysvetlené tak, že dospelí musia ísť deťom príkladom, pretože príliš veľa soli škodí a spôsobuje obezitu. 

Nesoľte príliš jedlá, nadmerný
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: vyšetrenie)

Reakcia ministerstva školstva

Podľa Akčného plánu prevencie obezity na roky 2015 - 2025, ktorý prijala vláda, je jednou z priorít zdravie na školách. V tejto súvislosti by mali jedlá podávané v školskej jedálni spĺňať kritériá zdravej výživy. "Pri tejto úlohe spolupracuje aj Úrad verejného zdravotníctva a monitoruje, či jedlá v školských jedálňach spĺňajú odporúčané výživové parametre. Prvé výsledky monitoringu naznačili výrazné prekročenie odporúčanej dávky soli," informovala hovorkyňa ministerstva školstva Eva Koprena. 


Prečítajte si aj:

Zázračná diéta ochráni aj pred strašnými ochoreniami: Jedzte TOTO a myseľ sa vám poďakuje


Podľa rezortu pedagogickí pracovníci, ktorí sa stravujú v školských jedálňach, predstavujú pre žiakov vzor a môžu byť aj pozitívnym príkladom pri zmene stravovacích návykov, medzi ktoré patrí napríklad aj obmedzenie soli ako dochucovadla. Podľa lekárskych výskumov zvýšený príjem soli totiž predstavuje zdravotné riziko pre neprenosné ochorenia.

Soľ je veľmi zdravá,
Zobraziť galériu (4)
 (Zdroj: thinkstock.com)

Ministerstvo aj keď nevydalo žiadne písomné nariadenie o obmedzení, alebo zákaze používania soľničiek v školských jedálňach, na školeniach venovalo obsahu soli v jedlách väčšiu pozornosť, a to práve vo vzťahu k zdravému prostrediu na školách. "Úlohou ministerstva je okrem iného práve vytvárať zdraviu prospešné prostredie v školách," uzavrela Koprena. 

 

  

Viac o téme: SoľNariadenieJedálne
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu