Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Mesto je medzi dvoma mlynskými kameňmi: Nájomné byty sa postavia proti vôli ľudí

Ivo Nesrovnal
Ivo Nesrovnal (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal nepodpíše uznesenie mestského zastupiteľstva z 26. mája, ktorým ho poslanci požiadali, aby zastavil prebiehajúce verejné obstarávanie a zdržal sa akýchkoľvek developerských aktivít, vedúcich k výstavbe náhradných nájomných bytov na Astronomickej a Čmelíkovej ulici v bratislavskom Ružinove. Informovala o tom hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová.

Dôvod nepodpísania uznesenia argumentuje primátor tým, že jeho viaceré body odporujú zákonu a sú pre hlavné mesto nevýhodné. "Nemôžem postupovať protizákonne, preto toto uznesenie nemôžem podpísať," skonštatoval Nesrovnal. Samospráva taktiež tvrdí, že podľa platnej legislatívy nie je možné zastaviť či zrušiť už vyhlásený postup verejného obstarávania. 

"Mesto je ako medzi dvoma mlynskými kameňmi. Na jednej strane sú občania, ktorí výstavbu vo vybraných lokalitách odmietajú, na druhej strane je zákonná povinnosť, ktorú si mesto jednoducho musí splniť a zabezpečiť občanom, ktorí na to majú nárok, bývanie," povedal primátor. Podľa neho musí mesto v tejto otázke spolupracovať s obyvateľmi, ale aj so štátom. V závislosti od rokovaní s ministerstvom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja je magistrát pripravený procesy zabezpečenia náhradných nájomných bytov prehodnotiť. 

"Dnes však nemôžem konať inak. Nič však nie je definitívne. Robíme viaceré kroky a hľadáme ďalšie lokality. V konečnom dôsledku má všetko v rukách stavebný úrad," skonštatoval Nesrovnal. Na druhej strane víta bod uznesenia zastupiteľstva, v ktorom dostal mandát rokovať s rezortom dopravy o zmene zákona, ktorý sa venuje náhradným nájomným bytom, aby sa našiel spôsob riešenia problému.

Bratislavskí poslanci primátora v uznesení zastupiteľstva z 26. mája taktiež žiadali, aby v spolupráci s ružinovskou samosprávou podnikol kroky pre vytvorenie územného plánu zóny a s tým súvisiaceho vyhlásenia stavebnej uzávery v území Ostredky, kde sa nachádza Astronomická ulica. Zastupiteľstvo od vedenia mesta chcelo aj bezodkladné začatie procesu zmeny územného plánu v lokalite na Bazovej ulici v Ružinove na stavebné pozemky, na ktorých navrhujú umiestniť výstavbu náhradných nájomných bytov.

Občania Ružinova sú proti

Mestská časť Ružinov i jej dotknutí obyvatelia totiž s výstavbou náhradných bytov na Čmelíkovej a Astronomickej nesúhlasia. Podľa nich by sa tak zničili "zelené pľúca" Ružinova i Bratislavy. Za vhodnejšiu na výstavbu týchto bytov považujú Ružinovčania práve Bazovú ulicu. Hlavné mesto musí podľa zákona do konca roka 2016 zabezpečiť náhradné nájomné bývanie pre 580 žiadateľov z reštituovaných bytov, inak im bude musieť preplácať rozdiel medzi regulovaným a trhovým nájomným. Táto suma môže dosiahnuť až štyri milióny eur ročne.

Mesto už spustilo verejné obstarávania na výstavbu náhradných nájomných bytov na svojich pozemkoch v rôznych častiach Bratislavy. V súčasnosti sú v procese obstarávania napríklad dve lokality v mestskej časti Dúbravka. Prvá lokalita je Pri kríži, kde by výstavba mala obsiahnuť 68 náhradných nájomných bytov. Druhá lokalita je Na vrátkach pre výstavbu 116 náhradných nájomných bytov.

V prípade ružinovských lokalít – Astronomická a Čmelíková, ktoré sú v procese verejného obstarávania, plánovalo mesto postaviť viac ako 100 bytov. Bratislava má vyhliadnuté aj iné svoje pozemky, napríklad na Mamateyovej či Pankúchovej/Haanovej.

Viac o téme: Nájomné bytyIvo Nesrovnal
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu