Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Vojaci začnú pôsobiť v Kandaháre od júna

BRATISLAVA - Slovenskí vojaci v Afganistane by mali začať pôsobiť na juhu krajiny v Kandaháre v júni po najbližšej rotácii jednotky. V súčasnosti sa takmer 60-členný kontingent presúva z doterajšieho pôsobiska v Kábule.

ČTK to povedal minister obrany František Kašický. Odchod ženistov do nebezpečnejších oblastí v Afganistane vláda schválila koncom februára a vyhovela tak požiadavke NATO.

Už priamo na nové miesto pricestujú už vojaci počas pripravovaného striedania jednotky. "Nová rotácia, ktorá by mala ísť v mesiaci jún, už pôjde priamo do Kandaháru. S tým, že súčasná rotácia, ktorá je tam, zabezpečuje presťahovanie tábora a prípravu tak, aby nová rotácia mohla pôsobiť na novom mieste," povedal ČTK Kašický.

Vojaci sa v zahraničných operáciách striedajú v polročných cykloch. Minister nespresnil, koľko vojakov zo súčasnej jednotky si predĺži pobyt v misii. Slovenskí vojaci v Afganistane pôsobia v rámci medzinárodných síl ISAF. V Kandaháre budú opravovať letisko, do bojových operácií by sa zapojiť nemali. Podobne ako v Kábule sa budú podieľať na odstraňovaní mín a rekonštrukčných prácach.

Generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jaap de Hoop Scheffer požiadal o premiestnenie jednotky ešte minulý rok. Vláda najprv na požiadavku odpovedala odmietavo, keďže aliancia pôvodne údajne chcela, aby Slováci pracovali aj mimo základne.

Kandahár patril pred americkým zásahom v roku 2001 medzi bašty islamského fundamentalistického hnutia Taliban. V horských oblastiach na juhu Afganistanu sú aj v súčasnosti útoky povstalcov oveľa častejšie ako na relatívne pokojnejšom severe krajiny.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu